Povestea celebrei trupe Azur: de la "Pe o bancă-n Monteoru", la "În stație la Lizeanu" - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea celebrei trupe Azur: de la "Pe o bancă-n Monteoru", la "În stație la Lizeanu"

La peste 45 de ani de la lansarea Azur, Nelu Vlad își reamintește cu nostalgie cum a scris anumite piese. Deși toate sunt cunoscute, ”În stație la Lizeanu” face din nou istorie datorită remake-ului realizat de Damian Drăghici și Smiley.
Share this article

La peste 45 de ani de la lansarea Azur, Nelu Vlad își reamintește cu nostalgie cum a scris anumite piese. Deși toate sunt cunoscute, ”În stație la Lizeanu” face din nou istorie datorită remake-ului realizat de Damian Drăghici și Smiley.

Fondatorul AZUR povestește că, la început, piesa s-a numit ”Pe o bancă-n Monteoru”

“În anul 1979 mă aflam în Monteoru și atunci o domnișoară anonimă a trecut prin fața mea și mi-a transmis prin eter ideea. Dar piesa nu avea rezonanță. Îmi trebuia ceva să sune mai deschis. Aflându-mă în București, în stație la Lizeanu, mi s-a părut că am găsit cuvântul sonor: Lizeanu.

Nelu Vlad

După 30 de ani, muzicianul Damian Drăghici a cumpărat parțial piesa, i-a încredințat-o unui artist în vogă, Smiley, iar acesta a făcut un succes enorm de care se bucură tinerii în continuare.

Succesul lui Smiley și al lui Damian Drăghici mi-a adus și mie un suflu artistic prin orientarea multor tineri către AZUR. Felicitări, Damian! Felicitări, Smiley!”

Citește și: Florentin Milcof (trupa Othello): „Ştiaţi că „Drumurile noastre” a lui Dan Spătaru e un cover după Miki Jevremovic?”

Potrivit artistului, succesul piesei se datorează cuvântului „domnişoară”

„Acest cuvânt, <domnişoară>, pe care l-am folosit şi aici, şi în altă melodie, a ajutat. E un cuvânt sonor, plăcut şi, automat, câştigi şi fetele, şi băieţii. Refrenul contează foarte mult, iar două cuvinte formează un cântec”, dezvăluie Nelu Vlad rețeta aparent simplă a șlagărului.

Azur din Brăila continuă să fie una dintre cele mai iubite formații de către români

Printre șlagărele sale amintim: „Mona“, „Cenușăreaso“, „În staţie la Lizeanu”, „Regina nopţii“, „La o masă“, „Pe nisipul de la mare“, „Şatra“, „Lanţul de iubire“, „Mai întoarce, Doamne, roata“.

Nelu Vlad

„Cu Mona a fost o nebunie. Într-o zi am făcut un calcul. Ea ţine 5 minute, iar la fiecare eveniment din viaţa mea o cântam de minimum două ori, dar erau cazuri în care o cântam şi de 10 ori. Dar punem aşa, de două ori, înmulţit cu 4.000 de concerte, 2.000 de nunţi şi cu 15 ani de cântat în restaurant. Am calculat şi am ajuns la suma de 34 zile în care am cântat doar melodia asta”, a povestit Nelu Vlad.

Azur activează în industria muzicală din România de peste 45 de ani

Formaţia a fost fondată de Nelu Vlad în 1977, iar de atunci şi până acum secretul longevităţii acesteia este unul singur, spune Vlad: organizarea asemeni unei societăţi, în frunte cu un lider.

Azur

Celebra trupă Azur a lansat, pe 18 martie 2022, alături de casa de discuri Roton Music, albumul „Best of Azur“, care înglobează esenţa acestei formaţii şi a activităţii sale care s-a întins pe durata a 45 de ani.

Citește și: Adi Bărar (fondatorul trupei Cargo): Muzica mare rock, care influențează toată planeta, provine din blues

Pentru album au fost alese 42 de piese, majoritatea melodii de petrecere consacrate.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora