fbpx

Căutare

Share this article

Dacă ai văzut West Side Story-ul regizat de Steven Spielberg era practic imposibil să nu o remarci pe câştigătoarea de anul acesta a Oscarului pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar. Ariana DeBose a impresionat în rolul Anitei şi i-a cucerit pe criticii din întreaga lume. Nici premiile nu s-au lăsat aşteptate, aşa că la numai 31 de ani cea care până de curând era o necunoscută publicului larg, are în palmares un Oscar, un BAFTA, un Glob de Aur şi o nominalizare la Tony.

De la concurentă la o emisiune de televiziune la câştigătoare a unui Oscar

Ariana DeBose a visat de când era mică să fie Julia Roberts, actriță pe care o urmărea împreună cu mama sa în toate filmele sau Whitney Houston, cântând și dansând mereu prin casă How Will I Know! sau imaginându-se că joacă în The Bodyguard. A vrut să fie mereu la scenă așa că s-a apucat de dans pe când avea doar trei ani şi nu a mai renunţat la el. În adolescenţă a descoperit musicalul şi s-a îndrăgostit pe loc de această formă de artă.

Debutul în televiziune şi l-a făcut în emisiunea-concurs So You Think You Can Dance. Nu a câştigat, dar performanţa de atunci a convins-o că e momentul să privească cu mai multă seriozitate accesul ei în showbiz.

A fost prima mea lecţie reală despre ceea ce este showbiz-ul de fapt. Am fost eliminată din emisiune foarte repede, iar asta a fost o lovitură: o respingere dură şi publică. Dar experienţa m-a învăţat că ceea ce cred alţii nu mă defineşte.

Foto: backstage.com

Avea 19 ani când s-a mutat la New York şi a început lecţiile de canto, iar şirul audiţiilor i-a adus rapid rezultate. A obţinut trei job-uri în foarte scurt timp, iar la 22 de ani şi-a făcut debutul pe Broadway, în musicalul Bring It On.

Foto: celebrity.land

Cele mai multe dintre apariţii erau însă în cadrul trupelor, iar Ariana voia mai mult, mult mai mult. Deşi abia primise un job în Hamilton, musicalul făcut de Lin-Manuel Miranda, tânăra decide să renunţe şi să ia o pauză, în speranţa că se poate regrupa astfel încât să primească şi roluri mai importante în producţiile de pe Broadway.

Foto: thegreatdiscontent.com

Unii ar fi spus că e o mişcare menită să-i grăbească finalul carierei. În fapt, era începutul succesului. La scurt timp Ariana primeşte rolul principal în A Bronx Tale, apoi intră în pielea Donnei în Summer: The Donna Summer Musical. Interpretarea îi aduce prima nominalizare la unul dintre cele mai râvinte premii din industrie: Cea mai bună actriţă într-un rol principal la Tony Awards. Pe acela nu l-a câştigat, dar a câştigat Chita Rivera Award pentru Cea mai bună dansatoare într-un spectacol pe Broadway în 2018.

Laudele primite au încurajat-o să facă pasul şi către cinematografie şi televiziune. În 2020 actriţa joacă rolul Alyssei Green în The Prom şi apare în parodia Schmigadoon!, în rolul Emmei Tate, un nou rol în care atrage atenţia şi laudele criticilor.

Dar înainte de toate acestea a fost întâlnirea cu istoria: oportunitatea să fie Anita din celebrul West Side Story, pe care marele Steven Spielberg voia să îl readucă pe marele ecran. Dar nu e deloc uşor să te încumeți la o asemenea provocare, mai ales atunci când în prima lui ecranizare rolul a fost jucat excepţional de Rita Moreno, laureată cu Oscar – întoarsă acum pe platourile de filmare, ca actriţă, dar şi ca producător executiv.

În creierul meu aveam imaginea Ritei Moreno. Şi eu chiar nu arăt ca ea.

Cu toate astea, Ariana a venit la audiție. A dat întâi o probă de dans, apoi una de muzică, cucerindu-l pe Spielberg. Dar nu a vrut să dea o probă de actorie decât atunci când se simțea pregătită pentru asta, așa că a revenit pentru o nouă întâlnire. Iar regizorul a ales-o pe Ariana pentru rolul Anitei, din sute de actrițe care voiau aceeași provocare. Și DeBose s-a ridicat la așteptările marelui Spielberg. Nu a vrut să fie o copie palidă a predecesoarei sale, a remodelat personajul după felul ei şi a reuşit să eclipseze chiar personajele principale.

Crescută în Carolina de Nord de o mamă albă, DeBose are rădăcini latine, tatăl său fiind un portorican de culoare. Iar filmul acesta a fost cea mai bună ocazie pentru ca DeBose să învețe și să-și prețuiască rădăcinile. Nu vorbește fluent limba spaniolă, dar pentru film toată lumea vorbea pe platou doar spaniolă. De altfel, spre deosebire de ecranizarea din 1961, Spielberg și Tony Kushner (scenaristul peliculei de anul trecut) și-au dorit ca toți actorii care joacă personaje portoricane să aibă rădăcini hispanice.

Iar premiile nu au întârziat să apară: Globul de Aur, BAFTA, Critics Choice Movie Award şi apoi Oscarurile, la care era deja favorită după pleiada de premii deja existentă.

Citeşte şi: Oscar 2022: Filmul CODA marele câștigător și Will Smith cel mai căutat nume pe Google. Un acces de furie și o palmă în direct i-au adus actorului mai multă popularitate decât lui Zelensky – LIFE.ro

Luptătoare pentru drepturile comunităţii LGTBQ

Premiul primit la cea de-a 94-a ediţie a însemnat pentru ea însă mult mai mult decât celebra statuetă şi recunoaşterea internaţională. Este pentru prima dată în istorie când Academia premiază o femeie de culoare care se indentifică a fi queer. Iar Ariana crede că mama ei, cea care a şi însoţit-o la gală, este în mare parte responsabilă pentru ceea ce este astăzi actriţa şi tot ceea ce a realizat.

Mama a fost profesoară şi a preţuit mult învăţarea. Am avut mereu nevoie să fiu mai bună decât în ziua precedentă. Să nu încerc nu a fost niciodată o opţiune.

Ariana DeBose şi mama ei, foto: newsobserver.com

Tot mama ei a fost cea care a învăţat-o să gândească liber şi să spună mereu ce are de spus, fără să se teamă de consecinţe. Aşa că la 13 ani Ariana i-a mărturisit fără stres că este atrasă de fete. Mai mult, şi-a făcut o misiune din a-şi sprijini comunitatea şi a pus bazele unei organizaţii care îi ajută pe tineri şi părinţii lor să aibă acces la resurse care să îi ajute pe drumul pe care îl fac în căutarea propriei identităţi.

După o relație cu Jill Johnson, maestru de recuzită pe vremea când DeBose lucra în musicalul Hamilton, actrița este din 2017 împreună cu creatoarea de costume și profesoara Sue Makkoo. Cele două s-au întâlnit lucrând împreună la musicalul Summer: The Donna Summer Musical în 2017.

Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO