fbpx

Căutare

Share this article

Rita Moreno a făcut istorie în rolul Anita din filmul din 1961 „West Side Story”, devenind prima femeie latină care a câștigat un Oscar. Acum, Ariana DeBose își face rolul ei în interpretarea legendarului musical a lui Steven Spielberg.

60 de ani mai târziu, fanii au fost extrem de emoționați urmărind-o pe Rita Moreno atunci când s-a anunțat câștigătoarea celei mai bune actrițe într-un rol secundar, premiu oferit cu toate laudele și admirația Arianei DeBose. Titlurile ziarelor începeau cu „De la Anita la Anita”.

Mai mult decât atât, dezvăluirile legate de sutienul lui DeBose a făcut deliciul tuturor.

După ce au jucat împreună în adaptarea cinematografică din 2021 a celebrului musical West Side Story, cele două actrițe au devenit atât de apropiate încât DeBose i-a împrumutat cu bucurie sutienul lui Moreno, azi în vârstă de 90 de ani, pentru că avea nevoie la o ședință foto.

„Am făcut o ședință foto, cred că a fost pentru Hollywood Reporter, și ea avea nevoie de un sutien și i-a plăcut foarte mult al meu. Ea a spus: „Știi, eu port mărimea 34B”. Și i-am spus: „Știi, și eu la fel”. Așa că i-am dat sutienul meu”, povestea Ariana DeBose pe covorul roșu, râzând. „A fost minunat.”

Rita Moreno
Rita Moreno și Ariana DeBose, foto: Harper Bazar

Dar cine este Rita Moreno?

Rita Moreno este o actriță portoricană devenită celebră pentru rolul ei, Anita din „West Side Story”. În 1961, pentru acest rol, devenea prima femeie latină care câștiga un premiu Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin.

Moreno a apărut și în emisiunile pentru copii Sesame Street și The Electric Company și este una dintre cele 11 persoane care au primit cele patru premii majore de divertisment – premiile Emmy, Oscar, Tony și Grammy (EGOT). În 2019, ea a adăugat o altă steluță pe lista ei de premii când a devenit prima femeie latino onorată cu un premiu Peabody.

Rita Moreno
Rita Moreno în West Side Story

Începuturile carierei actriței Rita Moreno

Născută Rosa Dolores Alverio, pe 11 decembrie 1931, în Humacao, Puerto Rico, Moreno a deschis noi drumuri pentru latinii în domeniul divertismentului de-a lungul carierei sale.

Mama ei, Rosa Maria Mercano, s-a căsătorit cu Paco Alverio, un mic fermier independent, când era doar o adolescentă, dar căsătoria s-a încheiat cu divorț. În anii 1930, presiunile crizei și efectele secundare ale industrializării rapide a insulei au forțat-o pe Rosa să se uite către Statele Unite pentru a-și crea un viitor stabil. Ea a plecat de acasă pentru a lucra ca croitoreasă în New York City, lăsându-o pe fiica ei în grija rudelor. Un an mai târziu, Moreno, în vârstă de cinci ani, a venit alături de mama ei.

Rita Moreno
Rita Moreno în copilărie

În anul următor a început să ia lecții de dans și nu a trecut mult timp până când a jucat în teatrul pentru copii de la Macy’s Department Store, la nunți și bar mitzvah. La vârsta de 13 ani, a debutat pe Broadway în rolul Angelinei din piesa de teatru Skydrift și a abandonat școala un an mai târziu pentru a se concentra pe cariera ei în show-business. Apoi, în adevărata tradiție de la Hollywood, un căutător de talente i-a aranjat o întâlnire cu Louis B. Mayer și ea a semnat un contract cu Metro-Goldwyn-Mayer în 1949, la vârsta de șaptesprezece ani. Moreno, folosind acum numele de familie al tatălui ei vitreg, Edward Moreno, și-a scurtat porecla Rosita la „Rita”, la cererea MGM.

Succesul „West Side Story”.

Rita Moreno este probabil cel mai bine cunoscută pentru prestația ei din West Side Story (1961), un musical modern inspirat de Romeo și Julieta lui Shakespeare. O interpretă versatilă, a trebuit să cânte, să danseze și să se ocupe de scene foarte dramatice pe parcursul filmului. Ea a câștigat un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea Anitei, iubita dură, dar vulnerabilă a liderului bandei lui Sharks, devenind prima actriță hispanică ce a câștigat Oscarul.

Rita Moreno
Rita Moreno la Gala decernării premiilor Oscar

Alte realizări și statutul EGOT

După succesul ei cu West Side Story, Rita Moreno a jucat o serie de roluri interesante pe scenă și în filme. Ea a cântat cu oameni ca Marlon Brando, Jack Nicholson și James Garner. Cariera ei a luat o altă întorsătură interesantă în anii 1970, când s-a alăturat distribuției The Electric Company, un program de televiziune pentru copii. Ea a rămas fidelă acestui serial timp de șase sezoane și a devenit cunoscută pentru sloganul ei: „Hei, băieți”. Ea și restul distribuției au câștigat un premiu Grammy în 1972 pentru coloana sonoră a show-ului.

Doar câțiva ani mai târziu, Rita Moreno a câștigat un premiu Tony pentru cea mai bună actriță prezentată într-o piesă de teatru, pentru munca sa din The Ritz (1975) jucat pe Broadway. Laudele nu s-au oprit aici pentru Moreno. Ea a câștigat două premii Emmy pentru apariții în The Muppet Show (1977) și The Rockford Files (1978). Este una dintre puținele persoane care au primit cele patru premii majore de divertisment – premiile Emmy, Tony, Oscar și Grammy (cunoscute și sub numele de EGOT).

Rita Moreno
Rita Moreno

Moreno a impresionat din nou criticii cu rolul ei de călugăriță simplă în serialul de televiziune, Oz ce a durat din 1997 până în 2003. Astăzi, ea continuă să joace în filme de lung metraj, să aibă apariții la televizor, să cânte și să joace în producții teatrale, chiar dacă are…90 de ani.

A fost, de asemenea, co-producătoare a remake-ului West Side Story, din 2021.

În 2019, a fost onorată cu un Peabody Career Achievement Award, făcând-o prima latină care a primit acest premiu și doar a doua femeie din lume. Odată cu premiul, ea a devenit PEGOT, o onoare deținută doar de alte două persoane – regizorul Mike Nichols și actrița Barbra Streisand.

Rita Moreno
Rita Moreno și Marlon Brando

Viața personală a actriței Rita Moreno

De la mijlocul anilor 1950 până la începutul anilor 1960, Moreno a avut o relație de opt ani cu Marlon Brando.

În 1965, Moreno s-a căsătorit cu cardiologul și internistul Leonard Gordon, care a devenit managerul ei după ce s-a retras din medicină. În 1995, s-a mutat la Berkeley, California.

Rita Moreno
Rita Moreno și soțul ei

Au rămas împreună până la moartea lui, în 2010. Moreno și Gordon au o fiică, Fernanda Gordon Fisher, și doi nepoți. Moreno a spus că odată s-a gândit să-și părăsească soțul, dar nu a făcut-o pentru a evita destrămarea familiei.


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO