fbpx

Căutare

Share this article

Fanii super-eroilor din benzile desenate sunt cât se poate de fericiți pentru că pe HBO se poate urmări ultimul film al Cavalerului Negru, The Batman.

Și pentru că Batman a fost interpretat de mai mulți actori pe marele ecran decât orice alt super-erou din istorie, ne-am gândit să ne uităm puțin în spate și să vedem cine au fost aceia care l-au interpretat atât în filme, cât și în seriale și benzi desenate.

Majoritatea actorilor aleși pentru a-l interpreta pe Batman s-au bucurat de acest personaj doar într-un singur film. Cu toate acestea, după The Dark Knight Rises, Christian Bale a devenit primul bărbat care l-a jucat pe Bruce Wayne și alter-ego-ul său de mai mult de două ori. Nu a avut prea mare concurență – Michael Keaton a fost celălalt actor care a reluat rolul la acea vreme.

Dar, din punct de vedere tehnic, Ben Affleck și Keaton îl vor învinge pe Bale pentru numărul de apariții în rolul lui Batman pe marele ecran anul viitor, când ambii revin pentru filmul The Flash al DCEU, iar Keaton își va face apariția în Batgirl. Asta va însemna patru apariții în același rol pentru fiecare actor.

Dar înainte de a-i vedea pe ecran pe Affleck și Keaton, propun să aruncăm o privire către toți actorii care l-au jucat pe Batman pe marele ecran.

Cel mai bun actor în rolul Batman: Lewis G. Wilson

Wilson a fost primul și cel mai tânăr actor care l-a jucat vreodată pe Batmanul adult și, de asemenea, cel mai puțin de succes. La 23 de ani, actorul necunoscut a îmbrăcat pelerina neagră în serialul produs de Columbia în 1943, Batman, care a avut 15 episoade. În timp ce părea că joacă rolul unui playboy atrăgător, fizicul lui părea mai mult ca al lui Danny DeVito. Un critic l-a descris pe Wilson ca fiind „gros pe la mijloc”. Poate de aceea și-a purtat centura chiar sub piept. Criticii s-au plâns, de asemenea, că vocea lui era prea înaltă și că avea un accent de Boston. Aceasta, desigur, nu a fost ultima dată când cineva s-a plâns de vocea lui Batman.

După Batman, cariera lui Wilson nu a mers nicăieri. Majoritatea rolurilor sale au rămas neimportante. Câțiva ani mai târziu, a ieșit cu totul din showbiz. Fiul său, Michael G. Wilson, însă, s-a descurcat mai bine la Hollywood, devenind producătorul executiv al serialului James Bond.

Batman

Robert Lowery

Lowery a preluat rolul din serialul următor, Batman & Robin, produs în 1949. Spre deosebire de Lewis, Lowery, în vârstă de 36 de ani, era un actor veteran, care apăruse deja în The Mark of Zorro (1940), The Mummy’s Ghost (1944) și Dangerous Passage (1944). De asemenea, costumul lui Batman stătea mult mai bine decât pe Lewis, centura sa fiind plasată acolo unde te-ai aștepta la un super-erou.

Deși Lowery nu l-a jucat niciodată pe Batman într-un alt serial, el a reușit să poarte pelerină încă o dată și să scrie istoria supereroilor. În 1956, a jucat invitat într-un episod din The Adventures of Superman cu George Reeves, marcând prima dată când un actor din Batman a împărțit ecranul cu un actor din Superman. (Cei doi au apărut împreună și în zilele lor pre-supereroi, într-un film de propagandă anti-VD al celui de-al Doilea Război Mondial numit Sex Hygiene).

După Batman, Lowery s-a bucurat de încă 20 de ani în industria cinematografică și de televiziune. A murit în 1971.

Batman

Cel mai bun actor în rolul Batman: Adam West

Omul care a filmat cele mai multe ore în peștera lui Batman, a fost William West Anderson, pe care probabil îl cunoști mai bine ca Adam West. Fie îl iubești pentru farmecul lui prostuț, fie îl urăști pentru că a pătat imaginea Liliacului timp de câteva decenii. Portretul exagerat al Gardianului din Gotham s-a infiltrat în aproape toate mediile, inclusiv într-un film din 1966 și mai multe seriale animate.

Legenda spune că producătorul William Dozier l-a distribuit pe West în rolul lui Batman după ce l-a văzut interpretând un spion asemănător lui James Bond numit Căpitanul Q într-o reclamă TV Nestlé Quik. El l-a învins pe viitorul co-star din Wonder Woman, Lyle Wagoner, pentru acest rol. Dozier, care se presupune că ura cărțile de benzi desenate, a decis că singurul mod în care serialul va avea succes va fi doar dacă ar fi organizat.

Batman

Michael Keaton

A fost nevoie de mai bine de 20 de ani pentru ca Adam West să-și piardă exclusivitatea pentru rolul lui Batman.

Când regizorul Tim Burton (care ca Dozier nu era un fan al benzilor desenate) și Michael Keaton au fost anunțați ca regizor și respectiv actor principal pentru Batman din 1989, fanii au înnebunit, crezând că supereroul lor iubit va primi din nou tratamentul Adam West. Castingul lui Keaton a provocat o astfel de controversă încât 50.000 de scrisori de protest au fost trimise la birourile Warner Bros. În efortul de a-i liniști pe cei negativiști, co-creatorul lui Batman, Bob Kane, a fost angajat pe postul de consultant creativ al filmului.

Alte vedete de la Hollywood au fost luate în considerare pentru rolul lui Batman, iar printre acestea s-au numărat Mel Gibson, Kevin Costner, Charlie Sheen, Pierce Brosnan, Tom Selleck și Bill Murray. Dar producătorul Jon Peters a spus că l-a distribuit pe Keaton pentru că „imaginea lui Batman este un model masculin mare, dar îmi doream un tip care să fie o persoană reală care se întâmplă să îmbrace această armură ciudată. Un tip amuzant și înfricoșător. Keaton este ambele. Are acea parte explozivă, nebună.”

Studioul și fanii nu au avut de ce să-și facă griji. Performanța lui Keaton a primit recenzii favorabile, iar Batman a fost recompensat la box office. Keaton a fost lăudat pentru că a fost primul actor care a reluat rolul pe marele ecran. Și în filmul Batman Returns din 1992, Keaton a strâns din nou recenzii pozitive.

Și acum, 30 de ani mai târziu, Keaton urmează să-și îmbrace din nou colanții negri pentru a-l interpreta pe The Dark Knight – mai în vârstă ce-i drept – pentru The Flash și Batgirl. De fapt, zvonurile spun că Keaton este aici pentru a rămâne ca Batman pe marele ecran al DCEU.

Batman

Cel mai bun actor în rolul Batman: Kevin Conroy

Spre deosebire de Soule, Kevin Conroy ar putea probabil să-l scoată pe Batman în viața reală, motiv pentru care pentru mulți fani, el este Batmanul forever, oferind personajului o voce care a continuat să influențeze fiecare interpretare a sa, de la apariția inițială în desenele animate din anii ’90 și începutul anilor 2000. Conroy a început să dea voce super-eroului în Batman: Seria animată, care și-a făcut debutul în 1992. De atunci, a mai făcut trei serii Batman și o grămadă de filme animate.

Până în ziua de astăzi, mulți încă mai numesc interpretarea lui Conroy în filmul animat Batman: Mask of the Phantasm, cea mai bună interpretare a personajului vreodată. Indiferent dacă ești de acord sau nu, nu se poate nega că Conroy a lăsat o amprentă de neșters asupra orașului Gotham pentru totdeauna.

Batman

Val Kilmer

Când franciza Batman a fost predată regizorului Joel Schumacher, Keaton a decis să nu se mai întoarcă. Daniel Day-Lewis, Ralph Fiennes, William Baldwin și Johnny Depp au fost considerați înlocuitori. Dar postul a fost câștigat de Val Kilmer – probabil cel mai de uitat dintre Batmanii moderni, spun criticii.

Schumacher a devenit interesat de Kilmer pentru rolul din Batman Forever din 1995, după ce l-a văzut în Tombstone (în care l-a jucat pe Doc Holiday, pe care Adam West l-a interpretat și el înainte de a juca serialul TV Batman). Kilmer ar fi acceptat rolul fără să citească măcar scenariul sau să știe cine este noul regizor. Schumacher a aflat rapid cine este Kilmer, însă, cei doi s-au ciocnit pe platou. Schumacher l-a descris mai târziu pe Kilmer ca fiind „copilăros și imposibil”, susținând că s-a luptat cu diverși membri ai echipei de filmare și a refuzat să vorbească cu el timp de două săptămâni după ce regizorul i-a cerut vedetei să nu se mai comporte nepoliticos.

Performanța lui Kilmer a primit recenzii mixte. După cum a spus The New York Times, „Costumul principal este purtat acum de Val Kilmer, care este un Batman bun, dar nu unul mai bun decât Michael Keaton”. Bob Kane a simțit altfel, spunând că el crede că Kilmer a făcut cea mai bună treabă dintre toți actorii care l-au jucat pe Batman până în acel moment.

Filmul a avut performanțe mai bune decât Batman Returns la box office, dar Kilmer era destinat să fie un cavaler negru doar pentru un mandat. Între atitudinea sa capricioasă și îngrijorarea că super-eroul nu a primit atât de mult timp pe ecran ca răufăcătorii, a părăsit Batcave pentru totdeauna. În loc să filmeze Batman & Robin din 1997, a făcut The Saint.

Batman

Cel mai bun actor în rolul Batman: George Clooney

Cariera cinematografică a lui George Clooney tocmai începea când a fost distribuit în filmul Batman & Robin din 1997, iar interpretarea sa inovatoare a avut loc chiar cu un an înainte în filmul lui Robert Rodriguez, From Dusk Till Dawn. Producătorii probabil au simțit că au făcut o mutare majoră, pentru că acest actor devenea în curând un mega star. Acei producători, împreună cu Clooney, ar putea regreta această decizie acum.

Batman & Robin a fost un dezastru. Clooney a glumit odată că a ajutat la uciderea francizei. Actorul a mai numit filmul „o risipă de bani”.

Criticii și fanii au fost de acord. În 1997, Mick LaSalle de la San Francisco Chronicle a scris: „George Clooney este marele zero al filmului și ar trebui să intre în istorie ca George Lazenby al seriei”. Batman & Robin a primit 11 nominalizări la Premiile Razzie și se clasează frecvent printre cele mai proaste filme din toate timpurile. A fost, de asemenea, cel mai prost actor la box office din filmele moderne Batman.

Dar toate acestea nu au afectat cu nimic cariera lui Clooney. După Batman, el a urcat constant în carieră și a jucat în filme care mai de care mai bune și cu succes notabil.

Batman

Christian Bale

Între Adam West și George Clooney, Batman părea destinat să rămână o glumă, cel puțin când era vorba de adaptările pe ecran. Apoi a venit Christopher Nolan. Regizorului Memento și Insomnia i s-au predat frâiele și a plănuit să reinventeze franciza, scoțând în cele din urmă The Dark Night.

Printre primii candidați pentru rolurile Batman/Bruce Wayne au fost Billy Crudup, Jake Gyllenhaal, Joshua Jackson, Heath Ledger și Cillian Murphy. Dar Nolan l-a ales pe Christian Bale, explicând că „are exact echilibrul de întuneric și lumină pe care îl căutam”.

Bale a primit recenzii în general favorabile pentru Batman Begins din 2005, câțiva critici spunând că le-a amintit de turnura lui genială din American Psycho. Nu atât de strălucitoare, se pare, a fost vocea lui. Un critic a comparat sunetele guturale ale lui Bale cu „un copil de 10 ani care își face voce de „adult” pentru a face farse la telefon”.

Chiar și Kevin Conroy, omul din spatele celei mai cunoscute voci ale lui Batman, a intervenit, spunând la un panel C2E2 în 2010 că vocea lui Bale era „ridicolă” și l-a implorat pe actor să nu mai facă asta. Deși The Dark Knight Rises nu a fost la fel de bine primit ca The Dark Knight, mai ales în comunitatea fanilor, totuși e un film care rămâne în istorie.

De asemenea, Bale a fost esențial pentru alchimia în cel de-al doilea film Batman al lui Nolan, The Dark Knight. Filmul respectiv este, în general, considerat un punct de referință în genul super-eroi, în comparație cu toate celelalte filme despre eroi cu cape, cu aproape un deceniu mai târziu. Este, de asemenea, singurul film cu supereroi care a câștigat un Oscar pentru actorie, pentru iconicul Joker al lui Heath Ledger, și este considerat responsabil pentru motivul pentru care Academia nominalizează acum 10 filme în loc de cinci pentru cel mai bun film. Acest lucru s-a întâmplat după ce The Dark Knight a fost respins flagrant în 2009.

Batman

Cel mai bun actor în rolul Batman: Will Arnett

Cu orice alt actor în rol, prezența lui Batman în Filmul LEGO din 2013 ar fi putut deveni cu ușurință genul de performanță care este neglijată. Cu toate acestea, starul de la Arrested Development, Will Arnett a adus ceva magie de comedie rolului și, ca urmare, a obținut propriul său film spin-off.

Rezultatul acestui casting perfect și al programării înțelepte a fost un Batman care va intra în cărțile de istorie drept cea mai amuzantă, proaspătă și de-a dreptul distractivă interpretare a personajului. De la scris versuri „întunecate” până la încercarea nefericită de a-și ascunde identitatea secretă, Batmanul lui Arnett a fost o mașinărie pe care publicul mai tânăr al filmului LEGO a îmbrățișat cu adevărat.

Prestația lui Arnett, combinată cu abilitățile lui Phil Lord și Chris Miller, au făcut din această portretizare un favorit rapid pentru mulți, iar el a reluat rolul din Filmul LEGO Batman în 2017, cu un efect la fel de impresionant.

Batman

Ben Affleck

Se spune adesea că istoria se repetă, la fel și atunci când Ben Affleck a fost ales în rolul lui Batman pentru controversatul Batman vs Superman: Dawn of Justice al lui Zack Snyder. Affleck abia apucase să-și vadă cel de-al treilea efort regizoral, Argo, câștigând cel mai bun film la Premiile Academiei, cimentând una dintre cele mai grandioase reveniri în carieră din istoria Hollywoodului. De asemenea, fusese implicat în filmările pentru Gone Girl, alături de autorul legendar, David Fincher. Cu toate acestea, fanii au devenit apoplectici că vedeta unor flop-uri notorii precum Gigli și Jersey Girl era acum „Bat-Fleck”. Faptul că a apărut în filmul mediocru Daredevil din 2003 probabil nu i-a făcut niciun favor.

Cu toate acestea, în mod ironic, Affleck este acum considerat cea mai bună parte din Batman v Superman. La fel ca Keaton înaintea lui, Affleck s-a bucurat de admirația fanilor.. Nu a fost nici la fel de bântuit și evaziv din punct de vedere emoțional ca Bruce Wayne al lui Michael Keaton și nici la fel de nobil și dezamăgit din punct de vedere psihologic precum interpretarea personajului lui Christian Bale. De fapt, lui Affleck îi lipsea calitatea trăită în interpretarea oricărui actor. Dar ceea ce avea el era un fizic perfect pentru rol și un sentiment de carismă extraordinară pe care toți ceilalți actori care l-au interpretat pe Batman nu le-au avut.

Batman

Cel mai bun actor în rolul Batman: Robert Pattinson

Nimeni nu l-a jucat pe Bruce Wayne pe marele ecran ca Robert Pattinson, care îl interpretează pe orfanul miliardar cu un secret întunecat ca un adevărat ciudat. Bruce al lui este rece și neîngrijit și nu vrea să aibă nimic de-a face cu Gotham City, cel puțin în timpul zilei. Dar când soarele apune și Liliacul luminează cerul nopții, ei bine, asta este o altă poveste.

Este destul de reconfortant să vezi un Batman care este atât de distrus încât abia poate funcționa ca o ființă umană în afara costumului și este exact genul de rol care ar atrage un actor ca Pattinson, căruia pare să-i placă să joace bărbați tulburați care sunt la marginea societății, așa cum a fost și în Good Time, High Life și The Lighthouse.

Și în timp ce castingul lui Pattinson a adus inițial o stare de panică în rândul fanilor, nu există nici o îndoială că a fost cel mai potrivit pentru rolul acestui Batman. Cavalerul Negru al lui Pattinson este impunător și cea mai agreabilă prezență fizică pe care am văzut-o până acum pe marele ecran în rolul lui Batman. Este posibil ca Pattinson să se dovedească a fi Batmanul perfect.

Batman
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO