Povestea lui Osho, liderul spiritual cu milioane de adepți în lumea întreagă, urmărit de controverse și de lege - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea lui Osho, liderul spiritual cu milioane de adepți în lumea întreagă, urmărit de controverse și de lege

Încrezător și deschis, a fost un vorbitor talentat care nu s-a ferit niciodată să-și exprime părerile pe o varietate de subiecte, chiar și pe cele considerate tabu de către societatea conservatoare.
Share this article

Osho Rajneesh a fost un mistic indian, guru și profesor spiritual care a creat practica spirituală a meditației dinamice. Lider controversat, a avut milioane de adepți în întreaga lume și, de asemenea, mii de detractori. Încrezător și deschis, a fost un vorbitor talentat care nu s-a ferit niciodată să-și exprime părerile pe o varietate de subiecte, chiar și pe cele considerate tabu de către societatea conservatoare. Născut în India într-o familie numeroasă, a fost trimis să locuiască cu bunicii săi, care au jucat un rol major în a-l face omul care a devenit în cele din urmă.

A crescut pentru a fi un adolescent rebel și a pus sub semnul întrebării normele religioase, culturale și sociale existente în societate. A dezvoltat un interes pentru vorbitul în public și obișnuia să vorbească în mod regulat la Sarva Dharma Sammelan (întâlnirea tuturor credințelor) anuală, la Jabalpur. El a pretins că a obținut iluminarea spirituală la vârsta de 21 de ani, în urma unei experiențe mistice. Și-a început activitatea ca guru spiritual simultan, în timp ce începea o carieră profesională ca profesor de filozofie.

În cele din urmă, a demisionat de la slujba sa academică pentru a se concentra pe cariera sa spirituală. De-a lungul unei perioade de timp, s-a impus ca un guru spiritual foarte popular nu doar în India, ci și la nivel internațional. Cu toate acestea, el a fost subiectul de primă pagină a ziarelor când s-a dezvăluit că membrii comunității sale au comis o serie de infracțiuni grave.

Copilăria lui Osho

Osho s-a născut purtând numele Chandra Mohan Jain, pe data de 11 decembrie 1931, în Kuchwada, un mic sat indian din districtul Raisen, Madhya Pradesh. A fost cel mai mare dintre cei unsprezece copii ai lui Babulal și Saraswati Jain. Tatăl său era negustor de pânze.

Și-a petrecut prima parte a copilăriei alături de bunicii săi materni și s-a bucurat de o libertate considerabilă trăind cu ei. El a creditat experiențele sale timpurii de viață influența majoră asupra vieții sale de adult.

A crescut pentru a fi un adolescent rebel și a pus sub semnul întrebării toate credințele sociale, religioase și filozofice. În timp ce studia la Colegiul Hitkarini din Jabalpur, s-a certat cu un instructor și i s-a spus să plece. Astfel s-a transferat la Colegiul D.N. Jain și aici a obținut o diplomă în filozofie, în 1955.

Ca student la facultate, a început să țină discursuri publice și a vorbit în mod regulat la Sarva Dharma Sammelan (întâlnirea tuturor credințelor) anuală la Jabalpur. Mai târziu a declarat că a devenit iluminat spiritual pe 21 martie 1953, la vârsta de 21 de ani.

A obținut masteratul cu distincție în filozofie de la Universitatea din Sagar, în 1957.

Osho

Cariera sa spirituală: profesorul ajuns guru al sexului

A devenit lector al catedrei de filozofie la Universitatea Jabalpur în 1958 și a fost promovat profesor în 1960.

Odată cu postul său de profesor, a început să călătorească prin India sub numele de „Acharya Rajneesh”. Prelegerile sale inițiale s-au concentrat pe conceptele de socialism și capitalism – el s-a opus cu fermitate socialismului și a simțit că India ar putea prospera doar prin capitalism, știință, tehnologie și controlul nașterilor. În cele din urmă, a început să exploreze o gamă largă de probleme în discursurile sale.

El a criticat religiile și ritualurile indiene ortodoxe și a afirmat că sexul a fost primul pas către obținerea creșterii spirituale. Nu este surprinzător că discuțiile sale au strâns critici considerabile, dar au ajutat și să atragă mulțimile către el. Negustorii bogați s-au înghesuit la el pentru consultații privind dezvoltarea spirituală și i-au plătit donații. În acest fel, practica sa a crescut rapid.

Osho a început să conducă tabere de meditație de trei până la zece zile și în curând au apărut centre de meditație în jurul învățăturilor sale. La mijlocul anilor ‘60 devenise un guru spiritual proeminent și în 1966 a decis să renunțe la slujba de profesor pentru a se dedica cu toată inima spiritualității.

Foarte deschis la minte și sincer, era diferit de alți lideri spirituali. În 1968, a cerut o mai mare acceptare a sexului într-o serie de prelegeri care a fost publicată ulterior sub numele de „De la sex la supraconștiință”. Discuțiile sale i-au scandalizat în mod nesurprinzător pe liderii hinduși, iar presa indiană l-a numit „guru al sexului”.

Osho

Osho și meditația dinamică

În 1970, el și-a introdus metoda de meditație dinamică care, potrivit lui, le permite oamenilor să experimenteze divinitatea. În același an, s-a mutat și la Bombay și și-a inițiat primul grup de discipoli. Până la acel moment începuse deja să primească adepți din vest, iar în 1971, a adoptat titlul „Bhagwan Shree Rajneesh”.

Potrivit lui, meditația nu era doar o practică, ci o stare de conștientizare care trebuia menținută în fiecare moment. Împreună cu tehnica sa de meditație dinamică, el a predat, de asemenea, peste 100 de alte metode de meditație, inclusiv meditația Kundalini și meditația Nadabrahma.

În această perioadă, el a început să inițieze căutătorii în Neo-Sannyas sau ucenicie. Această cale de angajament pentru autoexplorare și meditație nu a implicat renunțarea la lume sau la orice altceva. Interpretarea lui Bhagwan Shree Rajneesh a Sannyas-ului s-a îndepărtat radical de punctul de vedere tradițional din est, care a necesitat un nivel de renunțare la lumea materială. Adepții săi s-au angajat chiar în promiscuitate sexuală în timpul sesiunilor de grup.

În 1974, s-a mutat la Pune, deoarece vremea din Bombay îi afecta sănătatea. A trăit în Pune timp de șapte ani, în cursul cărora și-a extins foarte mult comunitatea. A ținut un discurs de 90 de minute aproape în fiecare dimineață și a oferit perspective asupra tuturor căilor spirituale majore precum Yoga, Zen, Taoism, Tantra și Sufism. Discursurile sale, atât în ​​hindi, cât și în engleză, au fost ulterior adunate și publicate în peste 600 de volume și traduse în 50 de limbi.

Comunitatea sa a avut evenimente și activități care au atras foarte mult atât grupurile orientale, cât și cele vestice. Grupurile de terapie din comunitate au atras terapeuți din întreaga lume și nu a trecut mult până când a câștigat o reputație internațională ca „cel mai bun centru de creștere și terapie din lume”.

Osho

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora