Căutare

Share this article

Unii oameni stabilesc recorduri mondiale sărind de pe cele mai înalte vârfuri, alții alergând cel mai rapid, însă Jessica Nabongo a vrut să devină prima femeie de culoare care să viziteze toate țările din lume. Și-a început visul în 2016 și pe 6 octombrie anul acesta a ajuns în Seychelles, ultima țară pe care o avea pe listă. În cei trei ani a străbătut toată lumea, bifând toate cele 195 de teritorii (193 de țări + cele două teritorii independente recunoscute de Națiunile Unite).

Născută în Detroit din părinți ugandezi, Jessica Nabongo are dublă cetățenie, iar atunci când și-a dat demisia de la compania farmaceutică la care lucra, renunțând la un job cu un salariu anual de șase cifre, a crezut că urma să trăiască visul american. Terminase facultatea, își cumpărase o casă în Detroit, dar simțea că îi lipsește ceva. Și atunci, a început să viseze.

 

View this post on Instagram

 

Welcome to the Seychelles 🇸🇨 !! Country 195 of 195! 😝😆😏🥺😩😳🤯🤗😎⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ So much to say but for now I will just say thank you to this entire community for all of your support. This was our journey and thanks to all of you who came along for the ride!! ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Thanks to the 54 people that are here celebrating with me in the Seychelles with the gorgeous backdrop of the @thehresortseychelles with the planning expertise of @vividvibeseventplanning! Last night was unreal and I’m so so grateful. My heart is full!!! ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ 👗 : Sho via @neimanmarcus 👠 : Yeezy Season 8 via @mytheresa.com Earrings: @84gem 📷 : @christa.shoots #catchmein195 #catchmeinseychelles #catchmeintheseychelles

A post shared by Jessica (🚫Jess) Nabongo 🇺🇬🇺🇸 (@thecatchmeifyoucan) on

Întâi și-a închiriat casa pentru a face rost de bani pentru călătorie. Apoi și-a făcut bagajul și a plecat. A ajuns prima dată în Japonia, predând engleză. Apoi a făcut un master la London School of Economics. Și, în cele din urmă, a reușit să obțină un job la Națiunile Unite prin intermediul căruia a ajuns în Benin și apoi în Italia. Atunci a început să se dezvolte visul ei de a călători, de a vedea lumea și de arăta tuturor că o femeie singură, de culoare, poate să facă asta. Iar în 2018 văzuse 178 de țări dintre care 66 călătorind singură. Costa Rica a fost prima sa destinație pe care a văzut-o singură, în 2009. Au urmat apoi, Camerun, Guineea Ecuatoriană și Congo.

Oamenii sunt cei care îi fac călătoriile frumoase, în special atunci când este singură, iar Serbia și Cambodgia sunt locurile în care s-a simțit cel mai bine din acest punct de vedere.

Atunci când se simte singură, pentru că i se întâmplă des, vorbește prin Facetime cu prietenii, dar cel mai mult iubește să se împrietenească cu localnicii. Iar să călătorești singur(ă) este clar un lucru pe care îl recomandă, cu sfatul de a alege o destinație în care să te simți confortabil pentru că atunci nu vei arăta deloc că ești vulnerabil și vei putea să te bucuri de experiență.

Dar faptul că își permitea să-și cumpere un bilet de avion, nu însemna că putea să călătorească în toată lumea. Și atunci a început să renunțe la orice nu îi era absolut necesar. Însă, dorința de a trăi ca un localnic nu prea se aplică și la o femeie de culoare. Nu îți va reuși lucrul acesta doar îmbrăcându-te în ținute locale sau comandând o bătură tradițională. De cele mai multe ori, Jessica Nabongo era singura personă de culoare din mulțime. Iar tenul închis și capul ras sigur o ajutau să iasă mereu în evidență. Așa că a avut nu de puține ori probleme: a fost acuzată de prostituție, a fost agresată pe străzi, urmărită de barbați, iar un șofer a invitat-o odată la o orgie chiar înainte să o ducă la aeroport.

Astăzi există 150 de oameni care au reușit să vadă toate țările din lume, majoritatea dintre ei fiind bărbați albi cu pașapoarte europene. Dar cum a reușit Nabongo să facă asta? În primul rând, a pus bazele companiei Jet Black care organizează călătorii pentru grupuri mici în Africa și mai vinde produse de călătorie, precum portofele sau tricouri. Apoi, a început să facă diferite campanii pentru hotelurile locale care îi ofereau cazare gratuit. Și, în cele din urmă, a avut o campanie de strângere de fonduri pe platforma GoFundMe. Așa a reușit ca în trei ani să obțină pe pașaportul său vize de peste tot în lume, din Nigeria până în Cuba și din Laos până în Turcia.

Jessica Nabongo a devenit anul acesta prima femeie de culoare care a văzut toată lumea. Însă în septembrie 2018, Woni Spotts a fost prima femeie care a încercat să primească acest premiu. Spotts a început să călătorească în 1970, văzând până în 1982 nu mai puțin de 165 de țări. A reluat drumul necunoscut al civilizațiilor străine în anii 2000. Însă, pe lângă declarațiile sale puțin îndoielnice (precum aceea că mai avea de văzut 30 de țări după 1982, respectiv cele care fuseseră introduse ulterior de Națiunile Unite, însă după 1982 au fost recunoscute 35 de noi teritorii, nu 30), Spotts nu a reușit să mai vadă decât patru noi țări. Așa că americanca cu origini ugandeze, Nabongo, a rămas singura femeie de culoare care să vadă toată lumea.

De ce a făcut Jessica Nabongo toată această călătorie? Ea spune că a traversat toată lumea pentru a încerca să schimbe ideea că o femeie nu poate să călătorească singură. Și, mai mult decât atât, să lupte împotriva rasismului și a discriminărilor de orice fel.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO