Povestea rochiilor de mireasă create de peste 60 de ani într-un atelier din Iași. Cum arată copilăria printre ace, coronițe de mireasă și cum a ales Georgiana Iacob să adapteze acest business erei digitale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Georgiana Iacob este o antreprenoare care duce mai departe tradiția de șase decenii a familiei, doar că acum o face din ancorarea realității digitale.

A crescut printre materiale, metru de croitorie, coronițe de mireasă, ace, pantofi, dar și zâmbetele viitoarelor mirese care își găseau rochia pentru unul dintre cele mai importante momente din viața lor.

Are o licență în Marketing și una în Drept, însă a luat calea antreprenoriatului. Nu știa că va ajunge în industria organizării de evenimente,  însă totul a venit firesc în viața ei. Mai întâi a avut un magazin mic în care vindea rochii de mireasă, costume de mire și accesorii. Nu simțea că evoluează, că ridică standarde așa încât a deschis un magazin la kilometrul zero din orașul Iași, iar acum livrează rochii peste tot în lume. Între timp a ajuns să facă și schițe pentru rochiile de mireasă.

„Încă din 1960 ne străduim să ne autodepașim și să facem ca realitatea să întreacă așteptările atunci când este vorba despre evenimentul la care vom privi zâmbind și peste ani, atunci când albumele foto ne vor proiecta imediat în ziua în care ne-am simțit adevărate staruri. Pasiunea cu care ne-am implicat în fiecare eveniment sunt dovada muncii noastre. Din pasiune și dragoste pentru frumos, am ajuns la a 3-a generație dedicată acestui minunat domeniu, cel al evenimentelor importante din viața ta. Încă din 1960 ne străduim să ne autodepășim și să facem ca realitatea să vă întreacă așteptările”, spune Georgiana Iacob.

Georgiana Iacob: „Încerc să îmi fac timp pentru tabieturile și hobby-urile mele”

Cine este Georgiana în 2022?

Georgiana este o femeie simplă și complicată în același timp ca toate femeile, de altfel. Sunt mamă, soție și antreprenor, iar asta îmi ocupă tot timpul, ca să folosesc un clișeu. Nu tot timpul mă perind prindre aceste statuturi. Încerc să îmi fac timp pentru tabieturile și hobby-urile mele.

Dacă mi-ai descris-o pe Georgiana de acum, aș vrea să ne întoarcem în copilăria ta. Cum a fost?

Am avut o copilărie foarte frumoasă. Părinții mei au avut grijă mereu să nu ne lipsească nimic, și au fost suficient de severi încât să ne ofere o educație bună ghidată de bun simț, cultură și antreprenoriat.

Georgiana și tatăl ei
Georgiana și tatăl ei
Georgiana și surorile ei
Georgiana și surorile ei

Ai amintit de antreprenoriat. Tradiția rochiilor de mireasă pleacă din familie, nu?

Da, totul a pornit de la bunici, apoi a preluat mama această „vocație” și apoi a ajuns la mine. Eu mi-am propus să o duc cu mândrie mai departe, mereu către un nivel mai sus.

Georgiana Iacob: „Dacă stau bine să mă gândesc, până să termin facultatea nu știam ce voi face”

Fiind o tradiție de familie, crezi că Anisia, fiica ta va perpetua conceptul? O vezi atrasă?

Eu o văd super-atrasă. Însă nu vreau să o influențez în nicio direcție. Vreau doar să fie fericită, să ia totul etapizat. Să își trăiască copilăria, adolescența și apoi să ia decizii de viață. Noi suntem acolo pentru ea, așa cum au fost părinții noștri pentru noi.

Georgiana și Anisia
Georgiana și Anisia

Faptul că ai crescut printre metru de croitorie, materiale, rochii avea să-ți decidă drumul?

Nicio secundă nu m-am gândit că asta voi face. Copilăria, adolescența într-adevăr au stat sub semnul acestor imagini spuse de tine, însă pe atunci nu eram decisă asupra căii pe care aș vrea să o urmez. Dacă stau bine să mă gândesc, până să termin facultatea nu știam ce voi face.

Georgiana Iacob: „Crescând în acest mediu, abia așteptam să devin eu mireasă”

Cum era în copilărie să vezi atâtea femei fericite că și-au găsit o rochie?

Emoționant, fascinant și de dorit. Crescând în acest mediu, abia așteptam să devin eu mireasă. Cuvintele femeilor care își găseau rochia poate pentru cel mai important moment din viață mi se păreau frumos așezate.

Abia așteptai să devii mireasă, adică te imaginai deja…Spune-mi, ce-ai păstrat din visul copilăriei pentru momentul propriu-zis?

Din visul copilăriei am păstrat doar „bărbatul brunet” :)). Mi-am schimbat mult viziunea asupra momentului, rochiei, locului. Ca orice fată mă visam prințesă, până la o anumită vârstă. Apoi am fost atrasă și de alte modele de rochii, iar în ziua nunții mele, spre surprinderea tuturor, am avut o rochie empire cu o trenă imensă. 

Georgiana și Anisia
Georgiana la nuntă
Georgiana mireasă cu domnișoarele de onoare
Georgiana mireasă cu domnișoarele de onoare
Georgiana condusă la altar de către tatăl ei
Georgiana condusă la altar de către tatăl ei
Rochia Georgianei
Rochia Georgianei

Mergeai la magazin după orele de la școală?

În timpul școlii, mergeam rar pentru că trebuia să mă țin de carte, acesta era principalul fundament pe care am fost crescută, însă în vacanțele de vară o ajutăm pe mama zi de zi.

Georgiana la școală
Georgiana la școală

Georgiana Iacob: „Mama mă voia medic, tata avocat și…. surpriză!”

Simțeai că lucrezi de atunci la business-ul tău? Știai de atunci că asta vrei să faci?

Nu am bănuit o secundă că asta vreau să fac pentru că mereu ai mei îmi spuneau că nu îmi trebuie acest stres. Mama mă voia medic, tată avocat și…. surpriză!

Georgiana alături de familia lărgită
Georgiana alături de familia lărgită

Ce ai terminat?

Am terminat Colegiul Național Emil Racoviță, apoi prima facultate a fost cea de Economie Al. I. Cuza – Management cu licență în Marketing, iar cea de-a doua facultate a fost Facultatea de Drept Petre Andrei.

Cum ți-ai pus pe roate propriul tău business?

Din economii. Aveam bani strânși și două opțiuni: să cumpăr ceva sau să investesc. Am pus mult în balanță și am ales investiția. Cumva am asta în sânge.

Cât de greu este să te menții într-un top? Să ajungi să fii copiat?

Ce răspuns să ofer…Este greu, este extrem de greu. Dacă ar fi ușor nu ar mai exista un top. Partea frumoasă cu această concurență, mai ales în acest domeniu ales de mine este ce poate scoate ea din noi. Devenim inventivi, inediți, nebuni uneori. Căutăm diferitul, îl găsim, îl implementăm, ajungem să fim copiați, dar asta ne motivează să mai căutăm noi și noi senzații pentru noi și pentru ceilalți.

Georgiana în magazin
Georgiana în magazin

Georgiana Iacob: „Eram satisfăcută pe de o parte, dar nu ajungeam să fiu mândră în totalitate de ce era acolo”

Georgiana, vin fete din diferite județe din România la tine. Pune asta presiune pe tine?

Mă onorează, în primul rând. Nu știu dacă pune presiune neapărat. Știu sigur că îmi arată că fac bine ceea ce fac, iar asta înseamnă evoluție.

Cu ce ai plecat la drum? Ce-ți doreai, sau cum îți doreai să arate magazinul tău?

Cu un pumn de vise, într-un magazin micuț, într-o locație la comun cu alte firme. Acolo a apărut pentru prima dată nemulțumirea și lipsa încrederii în ceea ce fac, iar asta pentru că simțeam că nu pot dezvolta afacerea mai mult sau cât mi-aș fi dorit. Eram satisfăcută pe de o parte, dar nu ajungeam să fiu mândră în totalitate de ce era acolo. Acolo începuse să ia naștere conceptul Reya și ceea ce fac acum.  

Georgiana și miresele
Georgiana și miresele

Iată acum, peste ani, mii de mirese au spus Da! rochiei datorită ție. Ești un guru al femeilor. Ce sentiment ai acum când vezi niște ochi râzând la vederea unei rochii?

Mi se face pielea de găină la întrebarea ta, iar asta pentru că sunt o persoană foarte empatică și mereu plâng cu miresele dacă le văd plângând pe ele. Mi s-a întâmplat și cu miresele plecate din țară. Am plâns la telefon împreună cu ele, martori ne erau kilometrii dintre noi.

Știu că miresele care sunt plecate nu au posibilitatea probelor dese, așa cum ar fi privilegiate cele de aici. În timp ai ajuns să faci și schițe, să intermediezi visul lor către realitate. De unde pasiunea?

Pasiunea mi-am cultivat-o în atâția ani de meserie. Zi de zi vedeam noi modele de rochii și tot zi de zi mirese care simțeau parcă nevoia să le combine, să le mixeze, să ia corsetul uneia și să îl atașeze unei fuste, dar să mai adauge ceva. Vedeam asta și mă gândeam că pot face mai mult pentru ele, apoi a început să îmi vină mie idei, aveam și multe resurse de inspirație și așa am ajuns să fac și schițe care deveneau ulterior rochii. Doar dacă nu îți place, nu poți inova, în rest… 

Georgiana Iacob
Georgiana Iacob

Georgiana Iacob: „Dacă ar fi să mă descrie un cuvânt, acela este <calmul>”

Pasiunea ca pasiunea, dar de unde atâta energie să înțelegi și să „călăuzești” femei pe al căror chip oricine poate citi <stres>.

Dacă ar fi să mă descrie un cuvânt, acela este „calmul”. Nu știu nici eu sincer. Mie mi se pare că nu sunt, că îmi știu limitele, dar am observat din feedback-ul mireselor că asta este primul lucru despre care ele vorbesc. Să nu crezi că nu este stres… că este foarte mult stres acumulat, dar găsesc modalități să consum aceste sentimente, ocupându-mă de hobby-urile mele.

Ai trimis rochii peste tot în lumea asta. Ce crezi că te diferențiază de alte ateliere/magazine de rochii?

Mă diferențiază faptul că tot ce fac, fac cu pasiune și e imposibil să nu ai rezultate frumoase. Și încerc să aduc „topul” de care vorbeam adineauri în fiecare lucru sau activitate pe care o întreprind: servicii de top, furnizori de top, materiale de top.

Georgiana Iacob
Georgiana Iacob

Din interior, dar și din exterior….care este, în definitiv rolul unei rochii de mirese?

Rochia de mireasă trebuie să marcheze un eveniment unic în viața oricărei femei, să o pună în valoare cu tot ce are ea mai frumos și să îi descrie subtil personalitatea.

Păstrăm rochia de mireasă după, o donăm, o vindem?

Asta este exact după cum simte fiecare.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora