Povestea trupei AC/DC: „O trupă rock and roll, nimic mai mult, nimic mai puțin”. Sau cine sunt australienii ce au „electrocutat” topurile muzicale decenii la rând - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea trupei AC/DC: „O trupă rock and roll, nimic mai mult, nimic mai puțin”. Sau cine sunt australienii ce au „electrocutat” topurile muzicale decenii la rând

Cu clasice precum „Highway to Hell”, „Thunderstruck” și „Back in Black”, este puțin probabil să întâlniți un fan rock care să nu cunoască numele AC/DC. Grupul rock australian a fost înființat de doi frați născuți în Scoția în Sydney. Malcolm Young a cântat la chitară ritmică. Fratele său mai mic, Angus Young, cunoscut pentru uniforma de școlar, cântă la chitară. De-a lungul anilor, AC/DC a vândut peste 200 de milioane de discuri. Ei au devenit al 9-lea cel mai bine vândut artist din SUA și al 15-lea cel mai bine vândut din lume.
Share this article

Cu clasice precum „Highway to Hell”, „Thunderstruck” și „Back in Black”, este puțin probabil să întâlniți un fan rock care să nu cunoască numele AC/DC.

Grupul rock australian a fost înființat de doi frați născuți în Scoția în Sydney. Malcolm Young a cântat la chitară ritmică. Fratele său mai mic, Angus Young, cunoscut pentru uniforma de școlar, cântă la chitară.

De-a lungul anilor, AC/DC a vândut peste 200 de milioane de discuri. Ei au devenit al 9-lea cel mai bine vândut artist din SUA și al 15-lea cel mai bine vândut din lume.

Cum și-au căpătat numele

AC/DC este o abreviere pentru „curent alternativ/curent continuu”. În lumea electricității, asta înseamnă că un dispozitiv este compatibil cu ambele tipuri de curent. Pentru fratele Young a reprezentat performanțele lor puternice și energia ridicată.

Sora lui Malcolm și a lui Angus a descoperit termenul în timp ce lucra la mașina ei de cusut. Malcolm a împărtășit povestea într-un scurt documentar.

AC/DC
Concert AC/DC. Foto: Shutterstock

„Mașina ei de cusut avea AC/DC pe spatele ei. Am aruncat un nume timp de săptămâni și ea doar a spus-o într-o noapte. Și toată lumea a spus: „Este bine”.

Citește și: Gianna Nannini, simbolul muzicii rock italiene, cântăreața adulată pe tot globul, criticată de comunitatea gay pentru că nu și-a asumat identitatea și de fani pentru controversa de a rămâne însărcinată la 54 de ani

Membrii trupei AC/DC

De la începuturile lor în 1973 și până la lansarea primului lor album în 1975, AC/DC a trecut prin câteva schimbari.

Inițial, trupa avea o imagine glam rock. Acest lucru a fost atribuit în mare parte aspectului și sunetului lui Dave Evans la vocea principală. Dar când AC/DC a decis să urmărească un sunet blues-rock mai dur, Bon Scott l-a înlocuit pe Evans.

Cliff Williams se alătură trupei

În 1977, AC/DC l-a concediat pe basistul Mark Evans. Michael Browning, care era managerul lor la acea vreme, a vorbit despre incident în cartea AC/DC: Maximum Rock & Roll…

„Am primit un telefon într-o zi de la Malcolm și Angus. Eram la Londra, m-am dus la apartamentul lor și mi-au spus că vor să scape de Mark. El și Angus nu s-au văzut ochi în ochi. Obșnuiau sa se descurce cu un fel de chestie, dar nimic din ce aș fi crezut vreodată ca va fi amenințator”.

Într-un interviu pentru Let There Be Talk, Evans a explicat: „Am avut un pic de înfruntare cu Angus. Cred că l-am băgat în nas despre ceva poate, dar poate dacă aș fi fost puțin mai matur și poate nu aș fi băut atât de mult, aș fi fost în stare să mă descurc mai bine cu situația.”

Trupa l-a concediat pe Evans pentru diferențe muzicale și probleme personale cu Angus Young. Cliff Williams l-a înlocuit pe Bass.

Brian Johnson

Bon Scott Muce si Brian Johnson se alătură AC/DC

Bon Scott a fost prieten cu Malcolm și fratele lui Angus, George. În 1980, la șapte luni după lansarea filmului Highway to Hell, Scott a murit de otrăvire acută cu alcool.

„Bon era un țigan, un vagabond, un bucaner, un băiat rău și un haiduc rock’n’roll. A fost cu adevărat un poet de stradă, documentând în versuri și spectacole tot ceea ce gândea, simțea și îi păsa de viață. A fost singurul cântăreț pe care l-am invitat vreodată să cânte cu cei de la Tatt – ori de câte ori avea chef.”

Citește și: Tragica poveste de viață a lui Prince: de la copilul epileptic, la geniul muzical și până la tragedia pierderii fiului său și dependența de opioide ce l-a ucis din greșeală

Scott a murit într-un Renault 5 parcat lângă 67 Overhill Road, în East Dulwich, sudul Londrei

Prietenul său, Alistair Kinnear, îl condusese acasă după o noapte de băut excesiv. Leșinase în timpul călătoriei. Kinnear nu l-a putut mișca, așa că l-a lăsat în mașină să doarmă. Scott a fost declarat mort mai târziu în acea zi. O farfurie de argint atârnă la adresă cu mesaje scrise în grabă către Scott.

Moartea lui Scott aproape a pus capăt trupei. „Am vrut să continuăm trupa, dar pur și simplu nu am avut voință în acel moment”, a spus Malcolm.

Malcolm Young

În cele din urmă au decis să continue cu Brian Johnson de la Geordie la voce

Angus a spus odată: „Îmi amintesc că prima dată când am auzit numele lui Brian a fost de la Bon. Bon a menționat că a fost în Anglia odată în turneu cu o trupă și a menționat că Brian a fost într-o trupă numită Geordie și Bon a spus: „Brian Johnson, era un mare cântăreț rock and roll în stilul lui Little Richard. Și acesta a fost marele idol al lui Bon, Little Richard. Cred că atunci când l-a văzut pe Brian în acel moment, lui Bon i-a spus: „Ei bine, el este un tip care știe despre ce este rock and roll-ul.” Ne-a menționat asta în Australia. Presupun că, când am decis să continuăm, Brian a fost primul nume cu care Malcolm și cu mine am venit, așa că am spus că ar trebui să vedem dacă îl putem găsi.”

Primul album al lui Johnson cu trupa a fost Back in Black, pe care l-au dedicat lui Bon Scott. A fost unul dintre cele mai bine vândute albume din toate timpurile.

În 1983, Phil Rudd a părăsit trupa după ce și-a înregistrat toba pentru Flick of the Switch

Au existat zvonuri despre motivele plecării sale. Acestea au inclus probleme personale cu Malcolm, precum și abuzul de droguri și alcool.

Simon Wright l-a înlocuit pe Rudd ca baterist. A fost cu trupa până în 1989

Wright a părăsit trupa în 1989 pentru a putea avea mai multă libertate creativă. Într-un interviu pentru VW Music, Wright a explicat: „Am vrut doar să cânt mai mult… Este un fel de stil de a juca cu ei. M-am trezit jucând mai mult când eram acasă.”

Chris Slade l-a înlocuit pe Wright mai târziu în acel an. Primul și singurul său album cu AC/DC a fost “The Razors Edge”. În 1994, Slade a părăsit grupul când trupa a reluat legătura cu Phil Rudd

Într-un interviu, Slade și-a amintit: „De două luni făceam demonstrații cu băieții din Londra. Mal m-a sunat și mi-a spus că nu are nimic de-a face cu mine și că nu făceam nimic, dar au vrut să-l facă pe Phil să încerce. I-am spus: „Atunci sunt eu, am plecat.” Mal a spus: „Nu, nu, nu, vrem să te ținem, nici măcar nu știm dacă Phil poate juca”, și i-am spus că era problema lui acum. Dacă nu este stricat, nu-l repara. Am demisionat a doua zi.”

Timp de 20 de ani, lista trupei a rămas aceeași

Voce: Brian Johnson

Chitară principală: Angus Young

Chitară ritmică: Malcolm Young

Tobe: Phil Rudd

Bas: Cliff Williams

În 2014, Malcolm Young s-a pensionat din cauza demenței cu debut precoce. Nepotul lui, Stevie Young, l-a preluat la chitara ritmica si a debutat pe Rock or Bust

Chris Slade s-a întors în trupă pentru a-l înlocui pe Rudd în timpul turneului Rock or Bust. Rudd fusese condamnat la 8 luni de detenție la domiciliu pentru amenințare cu moartea și posesie de droguri.

În 2016, Rudd a spus: „A trebuit să obțin ajutor pentru problemele mele. Nu m-am simțit mai bine în viața mea. Fizic, mental, sunt în cea mai bună formă pe care am avut-o vreodată.” Nu s-a întors în trupă decât mai târziu.

La jumătatea turneului Rock or Bust din 2016, Johnson s-a retras din cauza agravării pierderii auzului

Într-un interviu cu Howard Stern, Johnson a explicat: „Am pierderea auzului la urechea stângă. Am înțeles că nu din muzică. L-am primit de la stat prea mult timp într-o mașină de curse fără dopuri pentru urechi. Am auzit că mi-a explodat timpanul, pentru că am uitat să-mi pun prize sub cască. Așa s-a întâmplat. Muzica nu a avut nimic de-a face cu asta.”

Axl Rose s-a alăturat AC/DC pentru a termina emisiunile rămase

La sfârșitul turneului, Cliff Williams s-a retras și el. Într-un interviu pentru Gulfshore Life, Williams explică: „Este ceea ce am cunoscut în ultimii 40 de ani, dar după acest turneu mă retrag din turnee și înregistrări. Pierderea lui Malcolm, chestia cu Phil și acum cu Brian, este un animal schimbat. Simt în intestin că este lucrul potrivit.”

AC/DC a experimentat o pauză până în 2020, când formația originală Rock or Bust s-a reunit pentru Power Up

Voce: Brian Johnson

Chitară principală: Angus Young

Chitară ritmică: Stevie Young

Tobe: Phil Rudd

Bas: Cliff Williams

Citește și: Viața lui Angus Young și povestea tragică din spatele trupei AC/DC

AC/DC a avut multe obstacole de depășit de la începuturile lor în anii 1970

Dar perseverența lor a dat roade, făcându-i una dintre cele mai influente trupe rock din istorie. Cu peste 200 de milioane de discuri vândute în întreaga lume, AC/DC a devenit al 15-lea artist cel mai bine vândut la nivel mondial.

Și în timp ce muzica lui AC/DC a intrat în multe genuri, pentru membrii trupei și fanii lor, ei vor fi întotdeauna rock and roll.

„O trupă rock and roll, nimic mai mult, nimic mai puțin.”

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora