Povestea unei familii de români la New York: cum ajungi peste ocean cu Loteria Vizelor și cum poți transforma visul american în realitate? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Oana și Adrian au plecat în anul 2013 în SUA. Au câștigat una din cele aproximativ 50.000 de vize la nivel mondial, din programul Loteria Vizelor. Oana și-a dorit de când era mică să se facă „americancă”, așa că atunci când s-a pus problema să aplice la acest program, nu a stat nicio secundă pe gânduri. În 2013 erau doar ei doi, între timp, în New York a mai apărut și A.J, copilul lor și, în această formulă, s-au gândit să încerce marea cu degetul: și-au făcut un canal de Youtube, Români la New York și s-au făcut vloggeri. În numai câteva luni au câștigat câteva zeci de mii de abonați care le urmăresc fiecare video. Iar asta pentru că ei își prezintă viața lor în New York cu bune și cu rele, atât în zilele cu soare, cât și în cele ploioase, fiind un model, reprezentând o poveste inspirațională pentru mulți alții ca ei.

Recunosc că i-am urmărit și probabil că îi voi mai urmări mult timp de aici înainte deoarece povestea lor îmi transmite că ceea ce credeam că e o visare cu ochii deschiși: atunci când îți dorești cu adevărat, se poate transforma în realitate. Azi am povestit cu Oana și sper ca și pe voi să vă inspire povestea ei.

Ce făceați în România înainte de a pleca? Cu ce vă ocupați aici?

Înainte de a pleca din România, aveam împreună o afacere de arhivare și depozitare documente. În România duceam o viață bună, afacerea noastra ne oferea un venit decent, dar dintotdeauna am simțit că lipsește ceva din viețile noastre, că putem mai mult. Intrasem într-o rutină și monotonie care nu se potriveau personalităților noastre active. Când a apărut posibilitatea de a începe o viață nouă, de a lua viata în piept, am profitat de ea chiar dacă asta a însemnat sa lăsăm în urmă tot ce am realizat până atunci.

Cum ați reușit să plecați?

În anul 2012 am câștigat Loteria Vizelor și un an mai târziu am ajuns în State. Eu, Oana, am avut dintotdeauna America în sange. Nu știu ce anume m-a determinat să-mi doresc cu atâta ardoare să fiu în America, dar cred că aveam în jur de 5 ani când am început să vorbesc despre cum voi locui eu în America când „mă fac mare” și cum voi avea copii americani. Ni s-a parut firesc să facem pașii necesari pentru a-mi urma visul.

Cum a fost prima lună în New York?

Cu toate că eu, Oana, m-am angajat la 2 săptămâni după ce am ajuns în New York, prima noastră lună aici a fost ca o vacanță, am cutreierat orașul în lung și lat, dornici să vedem TOT, să învățăm sistemul de transport, să cunoaștem oamenii, cultura americană, să vizităm cât mai multe obiective turistice.

Unde te-ai angajat?

În prima lună după ce am ajuns aici, m-am angajat la o cofetărie românească. Locuiam în Queens si niste prieteni ne-au spus că au văzut un anunț de angajare în geam la cofetărie. Interviul s-a ținut în limba engleză și română (se cerea să le vorbesc bine pe amândouă). Deși aveam toate actele în regulă, mi s-a spus că nu pot să-mi ofere contract de muncă și plata pe oră nu trecea de $7, minimul pe economie. Am acceptat pentru că știam că pentru mine va fi ceva doar temporar și pentru că nu doream să cheltuim banii cu care venisem din România. Experiența la cofetărie mi-a lăsat un gust amar și o senzație clară de exploatare. M-am bucurat când am reușit să plec după câteva luni.

De cât timp sunteți acolo?

Am venit în 2013, deci avem doar 6 ani de când suntem în State.

Copilul a fost conceput și născut acolo?

Băiețelul nostru Alexander James, a fost conceput si născut aici. După primul an de locuit în State, ne-am hotărât să facem un copil și timp de un alt an am „încercat” să-l concepem. Temerile mele au fost multe și mari, mai ales că nu le aveam pe mama și surorile mele aproape să mă ajute în caz de nevoie, dar nu am stat să mă gândesc prea mult la asta. Am luat fiecare trimestru de sarcină treptat și cu toată încrederea că va fi bine. Sistemul medical este foarte bine pus la punct și asta mi-a dat încredere. Pe toată durata sarcinii asistentele și doctorii au fost foarte comunicativi, mi-au explicat cu lux de amănunte fiecare etapă prin care voi trece și mi-au răspuns cu răbdare la toate întrebările. După naștere o asistentă a făcut vizite la domiciliul nostru timp de 2 săptămâni pentru a mă sfătui cum să îngrijesc bebelușul. Toate acestea mi-au dat încredere în mine că voi reuși să-l îngrijesc cum trebuie pe AJ. Indiferent de asigurarea medicală pe care o ai, statul oferă îngrijiri medicale gratuite pe toată durata sarcinii.
Deoarece am visat demult la America, aveam și nume alese deja pentru viitorii mei copii, Alexander pentru băiat si Katherine pentru fata.

Ce lucrați acum?

În New York acum avem o mică afacere ce oferă servicii pentru animale de companie (plimbat, cosmetică canină, pet sitting..) și adițional Adrian face fotografii de interior pentru agenții imobiliare.

Care ar trebui să fie venitul unei familii care se mută mâine în New York?

Venitul familiei noastre este un venit decent și deoarece suntem self employed el variază de la lună la lună. Ne este foarte greu să estimăm care ar trebui să fie venitul unei familii nou sosite în USA pentru a trăi decent deoarece, în opinia noastră, este mai important cum îți gestionezi banii decât ce venituri ai. Teoretic, un trai decent pentru o familie este asigurat de un venit între 60-100K/an.

Când ați simțit prima dată dorul de casă?

La primul Crăciun petrecut aici, ne-a izbit dorul de casă, de familie și de prieteni.

De ce vă e dor când vă gândiți la România?

În primul rând de familie, apoi de cârnați afumați și vinul românesc natural.

Ați mai fost de atunci acasă? Sau au venit părinții în vizită?

Ultima dată am fost în România în anul 2016 iar părinții noștri ne-au vizitat de două ori până acum.

Ați simțit vreodată ca sunteți emigranți? Cum sunt new yorkezii?

Am simțit că suntem emigranți DOAR atunci când, proaspăt sosiți aici, am vrut să încheiem contract la telefonia mobilă și să închiriem un apartament. Treburile au fost mult îngreunate de lipsa unui credit history și vorbele pe care le auzeam la fiecare magazin erau: „Nu existați în sistem”. În rest nu am simțit niciodată că am fi discriminati, marginalizați, ba din contră, am fost primiți călduros de către americanii cu care am venit în contact, am fost  respectați și munca noastră mult apreciată.
New yorkezii sunt tot timpul grăbiți și ambițioși și reprezintă un amestec de oameni veniți aici din toate colțurile lumii, cu dorințe și vise de reușită. Dar în același timp sunt oameni prietenoși, comunicativi, calmi și răbdători.

Care a fost cea mai neplăcută experiență?

Cel mai dezamăgiți am fost de experiența locuirii în același apartament cu nașii noștri de cununie cu care eram prieteni de ani buni. Ei au sosit în NYC cu 3 ani înaintea noastră și s-au comportat mizerabil pe toată perioada în care am locuit împreună. De aceea, după doar 9 luni de zile, ne-am închiriat propriul apartament.

Dar cea mai fericită?

La capitolul cea mai tare experiență avem câteva: închirierea primului nostru apartament (nu este așa de ușor cum am crezut noi), cumpărarea mașinii și nașterea lui AJ. Toate acestea ne-au dat un sentiment de împlinire și puterea de a merge mai departe. Dar, per ansamblu, NYC ne oferă experiențe unice în fiecare zi.

Cum v-a venit ideea să vă faceți vloggeri?

Cochetam cu ideea de Youtube de câțiva ani, am început  inițial cu un canal de reviews de jucării, apoi am încercat să facem vlog de călătorie, iar apoi am abandonat complet ideea din cauza schimbărilor din viața noastră la momentul respectiv (afacerea noastră a crescut și a devenit foarte solicitantă).
Acum 2 ani am schimbat complet conținutul canalului de Youtube și am încercat să facem food reviews i. NYC . Canalul era în limba engleză. Dar s-a dovedit că schimbarea de conținut nu ne-a adus satisfacția pe care o căutam si nici subiectele abordate de noi nu au acum mare succes. Ideea de vlogging ne-a venit după ce l-am descoperit pe Casey Neistat și Adrian a devenit un fan al lui. Atunci ne-am gândit să împărtășim (în limba română de data asta) viața noastră de familie, cu bune și rele, și experiența unei familii cu copil într-o așa mare metropolă. Am stabilit de la început că vrem să fim naturali, sinceri și transparenți în limita bunului simț.

Scoateți bani din asta?

Până acum nu am primit nici un ban de la Youtube dar datorită Youtube-ului avem 2 Patroni pe contul nostru de Patron și câteva mici donații în contul de Paypal.

Cât de serioasă e treaba? Am văzut că ați investit în aparatură…

Pentru noi treaba este foarte serioasă, ne place enorm ceea ce facem și vom continua să dezvoltăm canalul de Youtube, iar investițiile în aparatură și accesorii îl ajută pe Adrian și în jobul de fotografie. Pe masură ce canalul crește vom căuta constant să ne îmbunătățim calitatea imaginilor și a conținutului.

Vă urmăresc și alți români care stau în America?

Din statisticile pe care ni le arată Youtubul, printre cei care ne urmăresc sunt și români ce locuiesc în America

Ce părere au prietenii/părinții voștri?

Familia și prietenii consideră canalul nostru de Youtube, o continuare (extensie) a hobby-ului lui Adrian cu fotografia.

Care sunt planurile voastre pentru următorii 5 ani?

În următorii 5 ani ne dorim să ne mărim familia cu încă un bebe și să facem din Youtube „a full time job”.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora