Căutare

Share this article

Pentru astronomii amatori şi curioşii prin definiţie: o hartă completă a universului observabil a fost pusă a îndemâna publicului. Totul este posibil graţie proiectului Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) care de pe vârful munţilor din Hawaii unde este poziţionat fotografiază cerul încă din 2010, după cum anunţă New Atlas.

Cu ajutorul camerei sale de 1.4 gigapixeli, telescopul Pan-STARRS a fotografiat cerul de nenumărate ori timp de patru ani obţinând o imagine a universului de mare precizie sub forma unei hărţi ce conţine de 2 petabytes de date. Iar cercetătorii pun la dispoziţia publicului larg această hartă începând din această săptămână. Harta conţine stele, galaxii, praf stelar, quasari şi super-nove, dar şi toate celelalte corpuri cereşti observabile. Numele hărţii este Static Sky, iar imaginea iniţială oferită de cercetători este o versiune comprimată a celei de 2 petabytes. Chiar şi aşa, este imensă – dacă ar fi să fie tipărită ar ocupa o suprafaţă de 2,4 km şi tot ar fi nevoie de o lupă să poată fi observate cele mai fine detalii.

Foto: Institute for Astronomy – University of Hawaii

Cercetătorii speră ca astfel atât studenţii, cât şi cei pasionaţi de spaţiu vor putea să contribuie la efortul lor de a descoperi noi şi noi lucruri despre univers. 

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO