Premieră la Covent Garden: „Oedipe” de George Enescu dirijată de Leo Hussain (interviu exclusiv) - LIFE.ro
Mergi la conținut

Închid ochii şi aud primele măsuri din Oedipe, singura operă scrisă de George Enescu. Aştept să retrăiesc tragedia nefericitului condamnat la nemurire din cauza unei iubiri păcătoase care îşi strigă neputinţa pe notele şlefuite de George Enescu pînă la ultima cheie. Acelaşi lucru vor simţi şi cei din frumoasa sală a Royal Opera House, Covent Garden, astăzi, pentru că  Leo Hussain îşi va face debutul acolo dirijând opera enesciană. Dacă sunteţi în Londra sau dacă ajungeţi acolo cândva până pe 8 iunie şi sunteţi melomani, atunci nu rataţi acest spectacol.  Distribuţia este fantastică, iar cunoscătorii ştiu ce spun: starul danez Johan Reuter în rolul principal, Sir John Tomlinson, Sarah Connolly sau Sophie Bevan, regia este semnată de Àlex Ollé şi Valentina Carrasco.

Leo Hussain este un dirijor tînăr, carismatic, puternic, are 38 de ani, a sudiat la Cambridge University şi Royal Academy of Music, a avut colaborări cu unii dintre cei mai buni dirijori ai lumii printre care Sir Simon Rattle, Valery Gergiev, Riccardo Muti şi Yannick Nezet-Seguin. Cariera sa în opera a început în 2004 ca Director artistic în sezonul de primăvară pentru English Touring Opera, dirijând ulterior îndeosebi în Marea Britanie, dar încă nu şi la Royal Opera House. Ei bine, luni va debuta acolo dirijînd Oedipe. Am citit un interviu pe care Leo Hussain l-a oferit de curând unui jurnalist, în care spunea că opera „Oedipe” a fost multă vreme şi pe nedrept, neglijată. Nu există o partitură orchestrală publicată şi redactată corespunzător, cântăreţii şi dirijorii vedete sunt ocupaţi şi nu mai au timp să facă nici măcar o parcurgere a unor opere puse în scenă atât de rar; iar orchestra „de dimensiuni epopeice” din piesă – multe instrumente de percuţie, patru instrumente cu clape, şi secţiuni uriaşe de alămuri, instrumente de suflat şi cu coarde, precum şi un ferăstrău muzical cu un sunet straniu – nu poate însemna decât că lucrarea lui Enescu este destul de scumpă de pus în scenă, mai ales pentru o operă de dimensiuni medii.- a explicat dirijorul.

Nu am ratat nici eu ocazia de a-i pune câteva întrebări legate de debutul său, despre muzica enesciană şi despre fantastica punere în scenă care va avea premiera în 23 mai şi care va continua cu încă 6 producţii până în 8 iunie.

De ce Enescu pe scena Covent Garden? De ce această operă pentru debut? Cât este de cunoscut Enescu marelui public?

Ei bine, oamenii îl ştiu pe omul, compozitorul Enescu foarte bine, dar cred că opera sa, „Oedipe” nu este atît de bine cunoscută pe cât ar merita. Dar este un lucru bun care se întâmplă la Royal Opera House, acela că se doreşte ca marile lucrări ale secolului 20 să fie din nou puse pe scenă. Aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu „King Roger” al lui Szymanowski. Şi de aceea au programat acum Oedipe.

Ce părere aveţi despre muzica lui Enescu şi, mai ales, despre „Oedipe”?

Are multă varietate, multă culoare, dramă, este modernă fără a te intimida, se pot recunoaşte multe influenţe în ea, în acelaşi timp este atât de originală!

Când aţi avut întâlnire cu Enescu?

Fireşte, când eram student, de fapt cînd eram foarte, foarte tânăr! Ca şi compozitor cred însă că-l ştiu de mult mai demult, sunt deja 30 de ani de atunci, numai că  „Oedipe” cred că am ascultat-o prima dată în 2008, cred. M-a captivat din momentul în care am auzit-o, dar pot spune că acum îmi place şi mai mult!  Pentru că este genul de muzică pe care, cu cât o asculţi mai mult, cu atât o iubeşti mai mult! Acelaşi lucru îmi spuneau şi în această dimineaţa, după repetiţii, cei din orchestră: că le place din ce în ce mai mult această muzică, pe măsură ce-o cântă.

Ce îmi puteţi spune despre spectacol, despre casting, despre întreaga producţie?

Despre distribuţie nu vă pot spune eu mare lucru, fiindcă nu am ce să adaug la aceste excepţionale nume care se regăsesc pe afiş! Este, probabil, cea mai bună distribuţie care ar fi putut fi aleasă pentru acest spectacol. În ceea ce priveşte producţia, ce îmi place cel mai mult la ea este că sugerează atît de bine antichitatea greacă, este atât de … antică, dar are elemente atât de contemporane! Dacă vezi o maşină sau un aeroplan nu simţi că fac parte din contemporaneitate, ci că pur şi simplu au fost inteligent plasate.

Noul primar la Londrei, domnul Sadiq Khan, va fi prezent la premieră?

(Râde) Oh, sper că da! Sunt sigur că a fost invitat, sunt sigur că are multe lucruri de făcut, dar sper că va prezent alături de noi.

Spuneaţi cîndva că Enescu reprezintă esenţa muzicii româneşti. Ce ştiţi despre muzica românească?

Studiind Oedipe, am ajuns să studiez şi muzica populară din mai multe regiuni ale ţării, am avut chiar un ajutor din partea unui foarte bun cunoscător al acestei muzici cînd am fost la Bucureşti, de asemenea ştiu câţiva dintre compozitorii contemporani români, care însă nu au avut prea multă influenţă asupra lui Enescu. Pentru mine însă muzica are multă legătură cu locurile, cu oamenii şi personalităţile lor. O simt mai bine astfel, decît studiind numai istoria ei şi atât.

Cele 6 reprezentaţii sunt soldout?

Aproape.

Mulţumesc! Ne vedem la Festivalul Enescu?

Da, cu plăcere! Voi fi acolo!

 

 

 

 

 

 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora