Premiile Nobel 2020, cine sunt nominalizaţii cunoscuţi până acum şi cine este românul cu şanse de câştig - LIFE.ro
Mergi la conținut

Premiile Nobel 2020, cine sunt nominalizaţii cunoscuţi până acum şi cine este românul cu şanse de câştig

Premiile Nobel 2020 au anul acesta şi un român pe lista scurtă, unul care nu figurează pentru prima dată pe lista nominalizaţilor. Reprezentanţii editurii din Spania care îl publică pe scriitorul român susţin că anul acesta candidatura lui este foarte puternică, cu mari şanse de câştig.
Share this article

Sunt 2 mari premii care fac furori şi sunt aşteptate cu mare nerăbdare de oamenii din întreaga lume, chit că sunt la polul opus: Oscarurile şi Nobelul. Iar dacă pe vremuri premiile Nobel stârneau doar interesul oamenilor de ştiinţă, jurnaliştilor şi politicienilor, acum tot mai multă lume aşteaptă toamna ca să afle cine sunt laureaţii anului. Premiile Nobel 2020 au anul acesta şi un român pe lista scurtă, unul care nu figurează pentru prima dată pe lista nominalizaţilor.

Premiile Nobel 2020 – Premiul Nobel pentru pace

318 candidaturi a primit Comitetul Nobel din Norvegia pentru acest an, 211 dintre ele fiind persoane private, iar restul de 107, organizaţii. Acesta este al patrulea cel mai mare număr de candidaţi din istorie, recordul fiind de 376 în anul 2016.

Printre propunerile cunoscute sunt activista suedeză pentru mediu, Greta Thunberg şi Fridays For Future, mişcarea înfiinţată de ea, care presupune organizarea unor greve şcolare în zilele de vineri cu scopul de a atrage atenţia oamenilor asupra schimbărilor climatice. Propunerea a fost făcută chiar de către parlamentarii suedezi.

Mişcarea pro-democraţie din Hong Kong a venit ca propunere a parlamentarilor norvegieni, iar pe lista propunerilor se află şi Edward Snowden, avertizorul american de integritate care a scos la iveală existenţa unor programe complexe de supraveghere a populaţiei, programe coordonate de Agenţia de Securitate Naţională din Statele Unite.

Laureaţii premiului pentru pace sunt decişi de Comitetul norvegian pentru Nobel, cel care face şi selecţia propunerilor pentru această categorie. Acesta este format din 5 membri numiţi de Parlamentul norvegian, iar premiul este acordat la Oslo. Nominalizările se primesc până în data de 1 februarie a fiecărui an, iar în perioada februarie – martie este analizată munca fiecăruia dintre cei propuşi, astfel încât ulterior să rămână doar o listă scurtă cu nominalizaţi. Câştigătorul este decis şi anunţat în octombrie, iar premiul este înmânat în luna decembrie.

Premiile Nobel 2020 – Premiul Nobel pentru literatură

200 de candidaţi au fost şi pe lista propunerilor făcute pentru premiul Nobel pentru literatură, mai puţin de 10 dintre ei fiind scriitori europeni. În primăvară lista a fost scurtată dramatic la un număr de 5, iar pe această listă foarte scurtă apare şi numele unui român.

Mircea Cărtărescu nu este pentru prima dată pe lista finaliştilor, dar reprezentanţii editurii spaniole Impedimenta, cea care îl publică pe scriitorul român, susţin că anul acesta candidatura lui este foarte puternică, cu mari şanse de câştig.

Foto: Facebook Mircea Cărtărescu

Pe aceeaşi listă se mai află Ngugi wa Thiong`o din Kenya, Maryse Condé din Guatemala, David Grossman, din Israel și László Krasznahorkai, din Ungaria. Cei 18 membri ai Academiei care iau decizia referitoare la laureat studiază mai întâi operele finaliștilor și pe baza acestora iau decizia.

Pe lista propunerilor inițiale a fost și poeta Ana Blandiana, ale cărei volume au fost publicate de-a lungul anilor în 23 de limbi.

Legat de nominalizările la premiile pentru medicină, fizică, chimie şi economie, încă nu au apărut informaţii despre propunerile din acest an.

Acordarea premiilor Nobel în acest an va începe cu anunţarea laureatului premiului pentru medicină, pe 5 octombrie. Pe 6 octombrie va fi făcut anunţul câştigătorului Nobelului pentru fizică, iar pe 7 octombrie, cel al Nobelului pentru chimie. Pe 8 octombrie vom afla cine va fi laureatului premiului Nobel pentru literatură şi pe 9 octombrie va fi acordat premiul Nobel pentru Pace. Premiul Nobel pentru economie, unicul care nu a fost creat de Alfred Nobel, va fi anunţat pe 12 octombrie.

Premiile Nobel au fost înfiinţate de omul de afaceri suedez Alfred Nobel, cunoscut şi pentru că a inventat dinamita. El a precizat în testament ca întreaga sa avere să fie folosită pentru premierea, în fiecare an, a celor care au adus cele mai mari servicii umanităţii în anul precedent. Cei care au dreptul să propună candidaţi sunt politicieni, academicieni, directori ai institutelor de cercetare pentru pace, foşti şi actuali membri ai Comitetului Nobel şi foşti laureaţi ai aceloraşi premii. În mod obişnuit premiile sunt înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Nobel. Primele au fost acordate pe 10 decembrie 1901, la 5 ani după moartea creatorului lor.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora