Prima rochie din grafen, materialul minune al secolului, a fost prezentată în Manchester - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Tehnologia şi moda s-au reunit pentru a da naştere unei rochii superbe al cărei material grafenul este capabil să traducă bătăile inimii în energie folosită pentru aprinderea led-urilor ce colorează ţinuta.

Grafenul este acel super material, extrem de subţire despre care oamenii de ştiinţă susţin că poate revoluţiona fiecare aspect al vieţii. A fost descoperit de doi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Manchester, Konstantin Novoselov şi Andre Geim care au fost răsplătiţi cu premiul Nobel pentru activitatea lor în 2010. Cercetătorii cred că acest material poate avea mii de potenţiale aplicaţii comerciale, inclusiv ar putea fi folosit în construcţia aeronavelor sau a trenurilor de mare viteză.

Acum grafenul, care are grosimea unui atom, de un milion de ori mai subţire decât părul uman, pare că va produce o furtună pe podiumurile din Paris, News York sau Milano cu această „little black dress”.

Zilele trecute, cercetătorii au făcut echipă cu o companie ce dezvoltă tehnologia „purtabilă” pentru a dezvălui prima rochie ce conţine grafen, materialul care este de 200 de ori mai solid decât oţelul şi este cel mai bun conductor de energie dintre toate cunoscute până acum, după cum anunţă dailimayil.co.uk.. Datorită acestei ultime calităţi a grafenului, rochia îşi schimbă culoarea sincronizându-se cu respiraţia persoanei ce o poartă, folosind nişte LED-uri minuscule. Pentru această creaţie, grafenul a fost folosit pentru energia necesară luminilor LED-urilor şi ca senzor ce înregistrează respiraţia celui care poartă rochia, în timp ce alte materiale comune industriei fashion precum crinolina, au fost folosite pentru a da formă croielii.

Foto: dailymail.co.uk

Francesca Rosella, director de creaţie al companiei Cute Circuit, ale cărei modele high tech au fost purtate de Katy Perry sau Nicole Scherzinger a mărturisit pentru The Guardian:Grafenul nu a mai fost folosit niciodată în industria modei. Faptul că am fost primii care l-am folosit în acest scop, a fost o adevărată onoare ce ne-a permis să ne distrăm creând această rochie uimitoare şi arătând proprietăţile acestui material”.

Designerii speră că această tehnologie ar putea fi folosită pentru a face o rochie ce ar putea fi programată pentru a arăta orice culoare.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO