Prima ţară din lume fără copii cu sindrom Down - LIFE.ro
Mergi la conținut

Prima ţară din lume fără copii cu sindrom Down

Islanda este aproape de a devini prima ţară din lume unde nimeni nu mai naşte copii cu Sindrom Down. De fapt, în realitate, în Islanda se nasc maxim 1-2 copii pe an cu sindrom Down.
Share this article

Islanda este aproape de a devini prima ţară din lume unde nimeni nu mai naşte copii cu Sindrom Down. De fapt, în realitate, în Islanda se nasc maxim 1-2 copii pe an cu sindrom Down.

Testele prenatale au fost introduse la începutul anilor 2000 în Islanda, iar majoritatea celor care primesc un rezultat pozitiv, au ajuns prin a respinge sarcinile cu probleme.

Deşi testele sunt opţionale, toate gravidele sunt informate temeinic asupra riscurilor şi 85% dintre ele aleg să le facă.

Este vorba despre Dublu test, acea analiză care se foloseşte de ecografie şi de testele de sânge ale căror rezultate raportate la vârsta mamei, pot determina un anumit risc de apariţie a malformaţiilor la făt. Aceste teste determină dacă fătul este predispus asupra unei anomalii cromozomiale, cea mai des întâlnită dintre ele fiind Sindromul Down.

Legea în Islanda permite avortul după vârsta de 16 săptămâni a sarcinii dacă testul este predispus unei anomalii.

În România, lucrurile nu stau deloc aşa. În primul rând societatea se luptă cu ignoranţa populaţiei în ceea ce priveşte testele prenatale. Există încă un procent foarte mare de femei care nu-şi fac testele obligatorii în timpul sarcinii, analize ce ar putea determina predispoziţia către o anumită anomalie genetică.

De fapt, în România nu există o lege care să permită avortul în caz de malformaţie  a fătului. Dar nici o lege care să-l împiedice.

În cazul în care Dublu test  este pozitiv, noi recomandăm pacientei ori teste genetice de sânge, ori amniocenteză, ori amândouă. Aceste două analize pot evidenţia clar dacă fătul se va naşte cu Sindrom Down. Există femei care nu ţin seama de aceste recomandări şi care aleg să ducă mai departe sarcina.

Dacă şi aceste analize ies pozitive, iar sarcina este trecută de 16 săptămâni (vârsta limită până la care se poate întrerupere de sarcină la cere), atunci se întruneşte o comisie formată din trei specialişti care, în urma analizei, poate concluziona că fătul prezintă riscuri şi poate recomanda întreruperea sarcinii. Părinţii sunt cei care au decizia finală”, a declarat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora