Primele femei de succes ale României - LIFE.ro
Mergi la conținut

Primele femei de succes ale României

Azi avem femei cu o carieră politică de succes, cântăreţe, pictoriţe, sportive, toate din România care fac cinste ţării şi poporului lor.
Share this article

Femeile pot avea acelaşi succes ca şi bărbaţii. Dacă acum 100 de ani, cu greu puteau să iasă în faţă din negura în care erau adâncite în spatele bărbaţilor, azi, multe dintre ele sunt femei de carieră, femei care fac lucruri extraordinare pentru ele, pentru cei din jurul lor şi nu numai. Sunt femei ale căror succese sunt aplaudate în întreaga lume.

Azi avem femei cu o carieră politică de succes, cântăreţe, pictoriţe, sportive, toate din România care fac cinste ţării şi poporului lor. Avem prima româncă nr 1 WTA, Simona Halep, o avem pe Inna care face înconjurul lumii cu muzica sa, avem balerine, soprane, doamne doctor, dar şi femei de ştiinţă. Una dintre ele, Viviana Grădinaru a fost premiată cu cea mai înaltă distincţie în domeniul cercetării medicale, de către fostul preşedinte al SUA, Barack Obama.

Aproape în orice domeniu avem femei talentate, unele cu merite recunoscute la nivel mondial, altele recunoscute în România şi foarte multe care aşteaptă să se afirme.

Şi, se pare că de mult timp a fost aşa. Din România a venit prima femeie neurochirurg din lume, la fel cum şi prima gimnastă care a obţinut prima notă de 10 la un campionat mondial.

Iată o scurtă descriere a celor care au făcut cinste ţării şi meseriei lor:

Sarmiza Bilcescu – prima femeie doctor în drept din lume

Născută într-o familie bogată cu o bună poziţie socială a putut să se înscrie la Facultatea de Drept din Paris. A fost, de fapt, prima studentă femeie a acestei Facultăţi, lucru care i-a adus destule neplăceri şi dificultăţi în activitatea sa.

În 1890 devine prima femeie care îşi susţine teza de doctorat, dar şi printre primele care elaborează o teorie a feminismului.

Ana Aslan – femeia savant ce a găsit leacul tinereţii

S-a născut în 1897 la Brăila şi la vârsta majoratului s-a înscris la Facultatea de Medicină din Bucureşti. 30 de ani mai târziu şi-a început cariera în gerontologie şi devine primul director al primului institut de gerontologie din lume.

Ea a fost cea care a elaborat Gerovital H3, medicamentul cu efecte curative asupra îmbătrânirii prematură şi a bolilor relaţionate de vârstă.

Această metodă de tratament brevetată de ea a adus statului Rpomân profit de peste 17 milioane de dolari pe an. A tratat pacienţi celebri precum Pablo Neruda, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Aristotel Onasis sau Marlene Dietrich.

Elena Caragiani Stoenescu – prima aviatoare din România.

Înainte de anii 1900, aviaţia era pentru bărbaţi, iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici azi. Aviaţia e pentru persoane puternice şi curajoase, iar Elena Caragiani Stoenescu a demonstrat că poate fi una dintre acestea. Fascinată de avioane, a fost martora la zborul istoric realizat de Aurel Vlaicu şi prima femeie înscrisă la şcoala de pilotaj. Din păcate statul român a refuzat să-i acorde brevetul de pilot, tocmai din cauza prejudecăţilor, însă statul francez a făcut asta şi a devenit pilot la numai 27 de ani. Licenţiată în drept, între anii 1917 şi 1929 a profesat meseria de ziarist în SUA, Mexic şi Africa.

Tot în domeniul aviaţiei apare şi Marina Ştirbei care ajunge prima femeie şi singura pilot militar.

Iar Smaranda Brăescu este prima femeie paraşutist din România.

Eliza Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer din Europa

După ce a fost refuzată la admiterea la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, Elena Leonida Zamfiresci devine prima femeie studentă la Academia Regală Tehnică din Germania. Acest lucru îi aduce un post de inginer la Institutul Geologic din Bucureşti, lucru care îi aduce realizări deosebite în domeniile ştiinţei şi tehnicii.

Elisabeta Rizea – femeia din mişcarea de Rezistenă

Dacă în inginerie şi în aviaţie nu erau bine văzute femeile, cu atât mai mult în armată. Însă, fraţii Arnăuţiu, au racolat-o pe Elisabeta Rizea în cadrul Mişcării de rezistenţă din munţi. A crezut atât de tare în această mişcare şi în idealurile sale, căci s-a lăsat torturată şi a înfruntat închisoarea şi munca silnică la care au supus-o comuniştii, fără să trădeze nici măcar o clipă cauza pentru care a luptat.

ŞI dacă tot a venit vorba de război, nu putem să nu o amintim aici şi pe Ecaterina Teodoroiu, eroina României ce a luptat şi a murit în Primul Război Mondial.

Elena Negruzzi – prima femeie avocat o României

Venită dintr-o familie ce a jucat un rol important în politica românească, suferind de discriminări chiar în propria branşă, a ajuns prima femeie avocat din România şi din Europa de Est. În 1930 o apără pe Ana Pauker într-un celebru proces politic şi este una dintre cele care au pus bazele şi au susţinut emanciparea femeii.

Florica Bagdasar – prima femeie ministru din România

Sună ciudat căci azi se tot schimbă femeile în posturile de miniştri ai României, însă pentru anii 1948 a fost o adevărată premieră.

Urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti şi se căsătoreşte cu Dumitru Bagdasar, cel care introduce în România o nouă ramură a medicinii: neurochirurgia.

Aprofundează studiile în domeniul medicinii în SUA şi în 1946 este singura femeie care face parte din delegaţia României la Conferinţa de Pace de la Paris.

Între 1946 şi 1948 a fost prima femeie ministru din ţară ocupând postul de ministru al sănătăţii în Guvernul României, timp în care pune bazele Centrului pentru Igienă Mintală unde tratează copii cu retard şi cu probleme de comportament. Tot în anii de muncă în Minister conduce campanii pilot împotriva malariei în mai multe zone din ţară. Deşi regimul comunist nu a plăcut-o, după 1956 devine vicepreşedinte al Crucii Roşii.

Maria Cutarida Crătunescu – prima femeie medic din România

Descendentă a familiei medicului Carol Davila, studiază medicina la Paris, cu rezultate excepţionale, intens mediatizate. În România conduce secţia de ginecologie a Spitalului Filantropia, pune bazele Societăţii Materna şi înfiinţează primele creşe şi cămine pentru copii.

Maria Rosetti – prima femeie ziarist din România

Soţie a lui C.A. Rosetti, Maria Rosetii a luat parte activ la Revoluţia de la 1848, fiind luptătoare înflăcărată pentru drepturile românilor şi pentru mişcarea feministă. Atunci când soţul său este arestat, îl urmează şi reuşeşte să-l elibereze, drept răsplată fiind exilată din România. După exil, împreună cu soţul său, tipăreşte ziarul Românul, o publicaţie ce susţine ideile revoluţionare.

Smaranda Gheorghiu – prima femeie exploratoare a Polului Nord

Promotor al mişcării feministe, în 1902 Smaranda Gheorghiu atinge Polul Nord. Prima profesoară ce a obţinut conferinţe în Occident, este aleasă vicepreşedinte al Alianţei Universale a Femeilor pentru Pace.

Sofia Ionescu – prima femeie neurochirurg din lume

În anii 1940 studiază Facultatea de Medicină din Bucureşti cu specializarea neurochirurgie şi în 1944 devine prima femeie din lume care face o operaţie pe creier. Asta da o adevărată premieră.

Virginia Andreescu Haret – prima femeie arhitect din lume

Nepoata faimosului pictor Ioan Andreescu, studiază Şcoala Superioară de Arhitectură şi Belle Arte şi este prima femeie din lume care ajunge la gradul de arhitect inspector general, iar printre proiectele sale se numără Liceele Dimitrie Cantemir şi Ghe. Şincai sau Biserica Sf. Treime din Bucureşti.

Lucia Sturdza Bulandra – prima mare actriţă a României

Şi dacă tot suntem aici, nu putea să nu o amintim pe Lucia Sturdza Bulandra. Născută la Iaşi în 1873, a absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti. Pentru că nu a găsit post în învăţământ, s-a prezentat în faţa directorului Teatrului Naţional care după prima probă a angajat-o pe loc. A fost actriţă, manager şi profesor.

Mai sunt nenumărate alte nume şi probabil nu ne-ar ajunge o carte întreagă ca să vorbim despre ele, însă cele de mai sus, sunt probabil femeile celebre ale României, femei despre care toată lumea a auzit şi pe care le va aplauda oricând.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora