Primele site-uri web din România: cum arătau atunci vs. cum arată acum - LIFE.ro
Mergi la conținut

Primele site-uri web din România: cum arătau atunci vs. cum arată acum

Cum arătau primele site-uri web din România? Și cum s-au au ajuns ele să arate cum le știm astăzi. Am făcut o comparație pentru 10 dintre cele mai importante branduri din mediul online românesc.
Share this article

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la primele site-uri web din România, am în minte niște homepage-uri cu adevărat mi-nu-na-te. Branduri marcante din mediul online românesc au așteptat ani întregi și destul de multe ore de design și programare pentru a ajunge să arate așa cum le știm noi astăzi.

Însă, atunci când ne conectam la Internet prin dial-up și ascultam cu nerăbdare acel faimos sunet înainte de a putea naviga, primele site-uri web din România arătau total diferit de astăzi. Și nu doar site-uri erau diferite, ci și logo-urile sau sloganurile lor.

Așa că, la final de 2018, vă invit la o comparație a modului în care arătau unele dintre cele mai populare site-uri de la noi versus cum se prezintă ele astăzi.

Am încercat să includ aici site-uri din mai multe domenii. Iar în alegerea site-urilor de mai josm-am bazat pe două lucruri: notorietatea brandului și pe numărul important de afișări pe care le au acestea astăzi. Nu trag, însă, nicio concluzie. Dacă arată mult mai bine, sau la fel de rău, vă lăs pe voi să decideți.

Toate imaginile de arhivă au fost obținute datorită site-ului Web Archive. Dacă vreți să faceți acest experiment acasă, vă invit cu drag să le accesați site-ul, o să găsiți acolo și alte pagini. Am ales doar 10 site-uri din online românesc, dar oricare altul poate fi foarte ușor găsit acolo printr-o simplă căutare.

Pregătiți să ne aducem aminte de primele site-uri web din România? Atunci vă invit să vă uitați la galeria foto a fiecărei publicații de mai jos:

eMAG

Că tot suntem în plină discuție despre Black Friday, hai să vedem cum arăta prin 2002 site-ul celor de la eMAG. Totul era ”ieftin & comod”, iar produsele pe care le vindeau erau doar din zona de IT&C. Astăzi, cel mai mare retailer online din România pare să fie cu adevărat preocupat de experiența pe care le-o oferă userilor săi.

Imobiliare

În 2000 oamenii își căutau mai degrabă oferte imobiliare în secțiunea de anunțuri din ziare, așa că site-ul imobiliare.ro nu era mai deloc prietenos. Dacă nu mă credeți, vă invit să citiți textul de pe homepage-ul lor.

BNR

Cursul valutar ne-a interesant mereu, însă atunci când s-a lansat site-ul Băncii Naționale a României nu prea ne oferea nicio informație. Era mai degrabă un site de prezentare a instituției. Astăzi BNR-ul ne oferă și niște informații utilitare (pe lângă logo-ul centenarului).

Cinemagia

A apărut în 2001 și a fost primul site web din România dedicat culturii cinematografice de la noi. Astăzi este cel mai accesat site din acest domeniu, dezvoltând în ultimii ani și o aplicație mobile.

Pro TV

Printre primele site-uri web din România, protv.ro a fost lansat în 1996. Diferența dintre conceptul și design-ul de atunci și de acum este incredibilă.

Mediafax

Tot în 1996 a fost lansat și site-ul medifax.ro, fiind, la rândul său, printre primele site-uri web din România. Și pe lângă logo-ul și sloganul total diferite de astăzi, site-ul avea și o secțiune foarte interesantă denumită ”Retrospectiva celor mai importante evenimente ale anului 1996”.

Adevărul

Prima poză a site-ului datează din anul 2002. Pe atunci nu exista zona dedicată bloggerilor Adevărul, iar site-ul arăta total diferit de cum se prezintă el astăzi.

Știrile Pro TV

Am vrut să văd cum arăta site-ul la începurile sale. Și dacă logo-ul sau desig-unul de atunci nu mai au mare lucru cu ce se întâmplă astăzi, un lucru a rămas: logo-ul și statementul ”Câștigători EMMY”.

Libertatea

Anul 2002 a însemnat și lansarea site-ului libertatea.ro. Atunci nu doar subiectele erau diferite de cele de astăzi, ci și design-ul site-ului, mult mai apropiat de felul în care arăta varianta de print a brandului.

life.ro

Și la final, hai să vedem și cum ne-am schimbat noi 😀

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora