fbpx

Căutare

Share this article

Se iau șase muzicieni, se bagă într-o sală de repetiții și se amestecă bine de tot sunetele până când iese un grup a cappella omogen. Din acest ”Laborator de voci” a ieșit Blue Noise – un grup de muzicieni care a adus în spaţiul muzical românesc tradiţia scandinavă a muzicii a cappella.

Din 2015, cei 6 muzicieni transpun piese cunoscute din mai multe genuri muzicale (jazz, rhythm & blues, pop și beat box) într-o formă şi stil propriu, a cappella. Un cover a cappella după o piesă renumită poate fi, uneori, mai bun decât originalul. Blue Noise a fost prima formaţie de acest gen care a ajuns în finala pe ţară la Eurovision, ediţia din 2015.

Anul acesta, Blue Noise a demarat un proiect unic, deocamdată, pe piața muzicală românească.  Proiectul se numește Laboratorul de voci și își propune producția și promovarea primului album a cappella din România. Albumul va conține numai piese noi compuse de membrii grupului. ”Muzica de pe acest prim album este interesantă pentru că are foarte multe zone din care ne-am inspirat: clasic, preclasic, jazz, improvizație jazz, rock sau chiar satiră. Fără a exagera, pot spune că este un stil eclectic, pentru că înglobează mai multe lucruri care, îngemănate, chiar pot suna bine. Este ceva ce nu s-a mai auzit pe la noi: intonații, armonii, stări, efecte. Încercăm să construim sentimente atât pentru noi cât și pentru cei care ne ascultă. Vrem să le inducem, celor care ne ascultă, acest flux muzical, acest fluid”, spune Bogdan Tudor, basul grupului.

În acest fel, proiectul oferă grupului Blue Noise șansa de a crea compoziții originale, ieșind din paradigma grupurilor a cappella renumite pentru reorchestrarea pieselor altor artiști.

Ana Maria Alexa (sopran), Elena Moroşanu (mezzo sopran), Ana-Cristina Leonte (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (percuție vocala/beatbox) formează “laboratorul de voci” unde experimentează, explorează şi se joacă cu o gamă diversă de sonorităţi pe care vocea umană le poate produce. Pentru că nu există instrumente care să amplifice sonoritatea, vocea preia tot “greul”, de aceea creativitatea, mişcarea, interpretarea (nu doar la nivel vocal ci şi de gestică) şi ingeniozitatea interpretării sunt cruciale. De aceea, în cadrul proiectului, a existat și o zonă dedicată coregrafiei. Împreună cu coregraful Valentina de Piante, cei șase muziceni s-au implicat într-o serie de laboratoare de creație, în cadrul cărora au căutat o relație organică între corp și voce, explorând concepte precum vocea care se mișcă, corpul care cântă sau sunetul care atinge. Publicul va putea afla despre aceste experiențe în cadrul unor workshopuri care se vor desfășura până la jumătatea lunii noiembrie.

Finalizarea albumului va fi marcată de un turneu național în care vor fi susținue concerte cu piesele de pe album și nu numai. Orașele în care vor ajunge și locațiile în care se vor ține concertele sunt:

Ploiești – Filarmonica ”Paul Constatninescu”, 5 noiembrie

Sibiu – Biblioteca Județeană Astra, 7 noiembrie

Timișoara – Ambasada, 8 noiembrie

București – Apolo 111, Palatul Universul, 15 noiembrie

Proiectul Laboratorul de voci se va derula în paralel cu un alt proiect, Singing bodies, care își propune să exploreze relația dintre corp, sunet și mediul urban, dând naștere unui performance original.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO