Căutare

Share this article

Când o întâlneşti pe Prinţesa Marina Sturdza, ai senzaţia că păşeşti într-o lume în care eleganţa şi simplitatea merg mână în mână, o lume în care ramurile vechi, de viţă nobilă, se împletesc uşor cu vlăstarele de azi. Pe chipul său vezi blândeţe, o anume serenitate care vine tocmai din întâmplările care i-au marcat viaţa. Iar viaţa sa pare, după cum spune ea însăşi, o filă de poveste.

Prinţesa Marina Sturdza a fost exilată şi a trăit ca refugiat de la vârsta de 3 ani. Iar arborele său genealogic, dominat de nume ca Sturdza sau Şuţu, se întinde peste veacuri până în anii 1550.

Vorbeşte despre numele său ca despre o responsabilitate, mai mult decât ca despre un „renume”. Iar paşii pe care i-a făcut până acum, nu o contrazic. A străbătut lumea largă – din Zurich, în Canada, din Panama la New York – şi şi-a urmat calea. A fost jurnalist de print, radio, TV şi a intervievat nume mari ale modei internaţionale: Armani, Lagerfeld sau Oscar de la Renta. Pentru acesta din urmă chiar a lucrat pentru o vreme. Dar a preferat să lase în urmă moda, un domeniu care se poate transforma „dintr-un paradis al creativităţii într-un business”. A vrut să facă mai mult decât haine.

Prinţesa Sturdza şi-a dorit să facă o diferenţă în lume. Şi asta face de peste 25 de ani. A lucrat pentru UNICEF, iar acum îşi continuă „cauza” alături de numeroase fundaţii care se îngrijesc de copiii orfani sau de cei atinşi de boli incurabile. „Home & Hopes for Children”, „The Hospice of Hope”,  „FARA” sunt doar câteva dintre ele.

Crede foarte mult în „ajutorul străinilor”, adică într-o mână întinsă celor pe care nu-i cunoşti. Iar toată munca sa de astăzi pare o formă de mulţumire pentru cei care au ajutat-o să exileze pe când era un copil. Un copil pe care părinţii săi l-au aşteptat – după lungi peripeţii – în gara din Zurich: primiseră telefon că le soseşte – cu trenul – „un pachet”.

Vă invit să îi aflaţi povestea în interviurile video din rubbrica „Life Stories”

Prinţesa Marina Sturdza
Prinţesa Marina Sturdza. Fotografii din arhiva personală
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO