fbpx

Căutare

Share this article

Care sunt motivele pro și contra vaccinării copiilor anti-COVID? Ar trebui părinții să-și vaccineze copiii anti-COVID 19, acum, după ce mai bine de jumătate din populația adultă europeană a primit deja cele două doze de vaccin? În ce măsură este sigur vaccinul administrat copiilor, mai exact adolescenților, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani? Cât este de necesar, având în vedere că adolescenții trec prin forme ușoare sau medii de boală și rare sunt cazurile care ajung la Terapie Intensivă?  

Care sunt argumentele care conving, dar și ce ar trebui cântărit înainte de a lua o astfel de decizie? Sunt câteva dintre întrebările care au stat la baza acestui articol și pe care am încercat să le clarificăm în primul rând cu specialiști în domeniu, precum și cu părinți din ambele „tabere”: a celor care și-au vaccinat copiii și a celor care sunt, momentan, reticenți sau încă mai așteaptă dovezi ale siguranței vaccinului. 

Pro și contra vaccinării copiilor: „Am vrut să îi redau libertatea”

Vom începe cu povestea Iulianei, mama a două fete adolescente, Alexandra (16 ani) și Teodora (13 ani). Cu Alexandra a mers la vaccin din două motive. „M-am documentat evident înainte și am așa am aflat că tehnologia pe bază de ARN mesager nu este atât de nouă pe cât se crede, ci este studiată de mult timp. Vorbim despre companii foarte serioase, Pfizer și Moderna, care se bazează pe specialiști foarte bine pregătiți și care nu ar risca să iasă în piață cu un produs nesigur”, spune Iuliana. 

„Am vrut să îi redau copilului libertatea de care avea foarte mare nevoie: să meargă la petreceri, să iasă în oraș sau la film cu prietenii, așa că am lăsat de-o parte efectele adverse, care nu sunt așa multe și așa grave, si am decis că e mai bine pentru ea”.

Iuliana, mama Alexandrei și Teodorei

Femeia a trecut la începutul pandemiei prin boală, având o formă ușoară de covid 19, dar care a lăsat-o cu o senzație de oboseală pentru mai multe săptămâni. „Cred în vaccinuri, de principiu, așa că nu mi-a fost teamă să i-l fac Alexandrei, fata mea în vârstă de 16 ani”, adaugă Iuliana. 

Pro și contra vaccinării copiilor: „Nimic nu e 100% sigur pe lumea asta”

Un al doilea motiv pentru care a vaccinat-o pe fata cea mare ține de unele probleme de sănătate pe care copila le are și care i-au determinat pe părinți să o protejeze suplimentar. „După cum se știe deja, boala COVID 19 poate veni cu o afectare neurologică, iar vaccinul poate fi o protecție bună și am hotărât ca Alexandra să beneficieze de acest scut. Evident că ne-am pus și problema efectelor adverse. Nimic nu e 100% sigur pe lumea asta”, spune cu convingere Iuliana. 

Citește și: Vaccinare împotriva COVID-19. Speranţă, teorii conspiraţioniste şi greşeli de comunicare

Și atunci când medicii au operat-o pe Alexandra la picior, aceștia au ținut să le precizeze că există inclusiv riscul să moară. „Și totuși am semnat acel acord, pentru că lista beneficiilor era mai mare decât cea a riscurilor. Exact așa și în acest caz: considerăm beneficiile vaccinului anti-Covid mai mari decât riscurile. Cam despre asta este vorba”, punctează Iuliana. 

Cât despre fata cea mică, Teodora (13 ani), Iuliana a decis să amâne vaccinarea spre toamnă. În cazul Teodorei, este puțin altă poveste: fata cea mică a trecut prin boală, iar la ultimele analize anticorpii au ieșit în număr mare, suficienți probabil cât să o protejeze până la toamnă, consideră părinții. „Nu ne ferim să o vaccinăm, însă, în cazul ei, având anticorpii naturali buni, am zis să mai așteptăm puțin, măcar până începe școala”, ne mărturisește Iuliana. 

Continuarea articolului, AICI

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO