Căutare

Share this article

„Procesul”, film nominalizat la Gala Premiilor Gopo din acest an, la categoria „cel mai bun documentar”, urmăreşte cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofiţer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. 

Documentarul îl urmăreşte pe Mihai Moldoveanu după eliberarea provizorie şi se concentrează pe rejudecarea dosarului şi consecinţele noii sentinţe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat şi controversat.

După un lung şir de încercări de a-şi demonstra nevinovăţia, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil.  Acuzatul nu a avut avocat, nu a fost audiat şi nu s-au administrat în mod direct probe.

„Procesul”, al cărui scenariu este scris de Ileana Bîrsan şi Claudiu Mitcu, a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi este câştigător al Premiului Juriului pentru cel mai bun documentar, la cea de-a doua ediţie a Indian World Film Festival

„De 20 de ani, din care mai bine de 16 în închisoare, Mihai Moldoveanu se zbate să-şi găsească dreptatea”, povesteşte co-scenarista Ileana Bîrsan. „Dosarul destul de stufos al proceselor lui conţine foarte multe erori şi insuficiente probe pentru condamnarea pentru omor deosebit de grav. Deşi procurorii şi judecătorii care au condus la condamnările lui nu au vrut să depună mărturie în film, sperăm ca imaginile de arhivă să suplinească măcar parţial lucrarea sistemului, din anii ’95 -’96, în acest caz. Ce este uluitor, limpede şi înfricoşător, în acelaşi timp, este că în procesul de rejudecare, în anii 2014-2015, nu s-a făcut totul pentru aflarea adevărului”, adaugă aceasta.

„Ce ne-a convins să facem un documentar despre cazul lui Mihai Moldoveanu a fost, pe de-o parte, îndârjirea, tenacitatea şi deschiderea cu care acest om încearcă să-şi dovedească nevinovăţia de atâţia ani”, declară regizorul, Claudiu Mitcu. „Pe de altă parte, de-a lungul procesului de rejudecare, am constatat că drumul către adevăr, deci şi către justiţie, este obstrucţionat, că după 20 de ani apar şi dispar hârtii oficiale sau elemente de probatoriu şi nimeni nu se sesizează, că deşi există o folie cu amprente care ar putea conţine informaţii despre autorii crimei, nimeni, niciodată, nu a fost suficient de curios sau curajos să afle cui îi aparţin, în condiţiile în care se ştie că nu sunt nici ale celui decedat, nici ale celor condamnaţi”, mai precizează regizorul.

Imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul Cătălin Cristuţiu,  sound-designer Ioan Filip, mixajul a fost realizat de Dan-Ştefan Rucăreanu, iar muzica a fost compusă de Camil Dumitrescu. Producătorii sunt Claudiu Mitcu, Robert Fiţa şi Ioachim Stroe.

Înainte de Premiile Gopo, filmul documentar „Procesul” poate fi văzut în proiecţie specială la Bucureşti, în cadrul Festivalului One World România, duminică 25 martie, de la ora 16:00, la Cinemateca Eforie. La eveniment vor participa cei doi realizatori ai filmului Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan. „Procesul” va rula în cinematografele din România din 13 iulie, şi este distribuit de Wearebasca.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO