fbpx

Căutare

Share this article

Pe 19 mai, ȋn toată România şi ȋn toată lumea se va sărbători Food Revolution Day ȋn şcoli, acasă, ȋn familie sau cu prietenii, un proiect global conceput de Jamie Oliver, care işi propune educarea zi de zi pentru o alimentaţie sănătoasă şi introducerea lecţiilor de educaţie alimentară şi gătit ca disciplină obligatorie ȋn toate şcolile de pe glob. “Food Revolution Day is everyday. Cook it, Share it, Live it.

Începând cu luna martie, ȋn cadrul zilelor Şcoala Altfel se va lansa in premiera primul program de educaţie alimentară practică „ŞCOALA DE NUTRIŢIE ŞI STIL DE VIAŢǍ SǍNǍTOS” şi ȋn şcolile de stat, cu avizul MENS, program susţinut de Selgros Romania şi “Sănătatea ȋn farfurie”, ȋn parteneriat cu Food Revolution Romania, campanie iniţiată la nivel global de Jamie Oliver. Programul este dedicat copiilor de 6-12 ani din invăţământul preuniversitar, pentru a-i invăţa principii de baza pentru o alimentaţie sănătoasă, pentru a deprinde gustul legumelor şi fructelor proaspete şi a afla informaţii de bază despre provenienţa acestora, pentru a deprinde obiceiuri sănătoase de gătit acasă, ȋn familie şi a ȋnvaţa să-şi pregătească singuri micul dejun sau pacheţelul pentru şcoală.

 Sâmbătă şi duminică, 20-21 mai, la Grădina Verona ȋncepând cu orele 11:00 va avea loc o conferinţă de presă cu tema #RăsfăţulResturilor despre Junk food & Risipa alimentară, temă globală a Food Revolution Day de anul acesta. De asemenea, copii, părinţi, profesori, bloggeri, chefi de renume şi voluntari Food Revolution şi nu numai, vor găti îm preună şi vor ȋnvăţa despre importanţa legumelor şi fructelor ȋn alimentaţia zilnică. Vor participa la activări şi concursuri tematice susţinute de partenerii evenimentului.  #NoJunk şi #NuRisipeiAlimentare sunt hashtagurile campaniei Food Revolution de anul acesta.

La nivel global sunt peste 41 de milioane de copii obezi sau supraponderali şi peste 161 milioane de copii subnutriţi care nu primesc o alimentatie echilibrată şi sănătoasă necesară pentru dezvoltarea lor fizică şi mentală. De vină sunt lipsa educaţiei alimentare din şcoli şi de acasă şi industria care ȋncurajează şi recomandă produse cu foarte mult zahăr, alimentaţia preponderent junk food, procesată, cu mulţi aditivi, lipsită de legume şi fructe proaspete. 

De aceea Food Revolution va lansa anul acesta o petiţie #healthynothungry pentru eliminarea alimentelor tip junk food din alimentaţia copiilor şi susţinerea educatiei alimentare.   Conform surselor OMS, România se situează pe locul 2 in UE ȋn ce priveşte obezitatea infantilă (fata de locul 3 in 2013). Aceasta este o situaţie alarmantă, iar măsurile educaţionale privind introducerea educaţiei alimentare ȋn şcoli, prin intermediul instituţiilor de ȋnvăţământ nu mai sunt doar o necesitate, ci o prioritate pentru a avea o generaţie viitoare sănătoasă. De aceea Food Revolution va lansa anul acesta o petiţie #healthynothungry pentru eliminarea alimentelor tip junk food din alimentaţia copiilor şi susţinerea educatiei alimentare. Astfel vom ȋnvăţa să respectăm mâncarea, ingredientele, să ne bucurăm de o mâncare gătită acasă, ȋmpreună cu familia şi să nu facem risipă de alimente.

Vor susţine astfel mesajul lui Jamie Oliver: „Dorinţa mea este de a crea o mişcare puternică, durabilă, de a educa fiecare copil despre obiceiurile alimentare sănătoase, de a inspira familiile să gătească din nou şi de a ȋncuraja oamenii de pretutindeni să lupte ȋmpotriva obezitătii.”.

Food Revolution ȋn Romania şi ȋn lume

Food Revolution Day este ziua ȋn care se sărbătoreşte un proiect global unic de educaţie şi implicare condus de Jamie Oliver, adresat copiilor, adulţilor, companiilor, şcolilor, restaurantelor, şcolilor de gătit, chefilor, nutriţioniştilor, doctorilor, platformelor educaţionale sau simplilor foodies de zi cu zi. Oricine este invitat să organizeze un eveniment- fie şi o simplă cină cu prietenii.

Food Revolution Day a fost organizat prima oară ȋn 2012, pe 19 mai, de pasinonaţi ai alimentaţiei sănătoase din peste 80 de ţări, printre care Brazilia, Australia, Japonia, Canada, UK, Mexic şi Qatar. Sărbătoarea a prilejuit peste 1000 de evenimente locale şi dinner parties.  

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO