Psihologia fiecărui tip de sex - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Sexul între două persoane poate îmbrăca diferite forme, mai bine spus, poate fi clasificat în mai multe categorii. Avem sexul de împăcare, sexul de despărţire, sexul la beţie, sexul pe ascuns (aventurile amoroase), sexul la tristeţe sau sexul de furie. Pe scurt, sentimentele pe care doi parteneri le trăiesc în momentul în care fac sex afectează relaţia sexuală pe care urmează să o manifeste atunci.

Probabil fiecare dintre noi am bifat măcar două, trei căsuţe din cele de mai sus (tipurile de sex) şi putem spune că există o diferenţă între ele. Dar în ce condiţii se manifestă fiecare şi ce sentimente implică, dar şi ce urmări orgasmice atrag după ele?

Sexul de împăcare

Dacă e să ne luăm după Elite Daily, sexul de împăcare reprezintă cea mai frumoasă parte a unei relaţii.

„Asemenea cocainei, te poate face să te simţi high. O fericire instantanee, te ridică de jos până pe culmile extazului pe care îl poţi atinge doar cu un orgasm. Asemenea dependenţilor de droguri, cuplurile tânjesc după acea stare care apare după eliberarea tensiunii şi uitarea unei dispute încărcate de electricitate”.

Sună puţin ca atunci când ai spune că siropul de tuse este cea mai bună parte din invazia unor viruşi agresivi. Într-adevăr, te simţi bine când iei tratamentul, e plăcut la gust, însă, eşti în continuare bolnav.

De fapt, conform lui Seth Meyers, autor al Psyhology Today, acea fericire de moment este rezultatul unei schimbări bruşte a stării de spirit şi, chiar dacă pare visceral, de fapt nu e chiar aşa de grozav. „Sexul de împăcare, cel mai adesea reflectă fanteziile de care nu suntem conştienţi pentru a putea fi capabili să facem totul mai bine cu ajutorul sexului. Din păcate, după ce partenerii au acel moment sexual încins, se simt mai trişti şi mai singuri atunci când vechile sentimente reapar”.

Terapeutele de cuplu Danielle Harel şi Celeste Hirschman, susţin, pe de altă parte, că sexul de împăcare reduce distanţa ce se crează între doi parteneri în timpul unei cerţi.

Sexul de împăcare poate repara o relaţie sau poate duce către…

Sexul de despărţire

Conceptul de sex de despărţire, trebuie să fim cinstiţi, există doar într-o utopie romantică în care Ryan Gosling şi Emma Stone se despart pe muzică în punctul culminant. Este modul în care te poţi bucura de o ultimă partidă de sex înainte ca drumurile voastre să se despartă.

Sexul de despărţire poate fi modul în care doi parteneri vor să rupă pozitiv o relaţie lăsând loc unei ultime experienţe sexuale.

Specialiştii consideră că finalitatea unui sex de despărţire este aceea de ai-i face pe cei doi parteneri să simtă că nu au pentru ce să-şi facă griji pentru că viitorul este deja decis. Aceştia iau adesea atitudinea de „mănâncă, bea şi fii fericit pentru că mâine vom muri”. Nimic nu are sens, cu excepţia actualei comuniuni sexuale.

Sexologul certificat Kat Van Kirk consideră că sexul de despărţire poate fi foarte tandru. „Sexul de despărţire te poate ajuta să procesezi emoţiile şi îţi poate oferi ocazia şi timpul pentru a te despărţi de cel pe care l-ai iubit cu compasiune”.

Problema este, fireşte, că cei mai mulţi dintre oameni atunci când se despart, se despart şi pentru că sexul de împăcare nu a fost destul de potrivit pentru a face lucrurile să meargă mai departe.

Sexul de furie

Sexul de furie este asemănător cu sexul de împăcare când, ca o pendulă, emoţiile tale pot fi refolosite dacă sunt mişcate într-o altă direcţie.

Profesorul de filosofie de la Universitatea din Haifa, Ben Ze’ev susţine că acelaşi transfer emoţional din starea de furie la vederea unui ticălos, în starea de fericire la vederea aceluiaşi ticălos pedepsit, poate fi folosit pentru a descrie cum furia se poate transforma într-o excitare pasională şi romantică. „Aici excitarea care stă la baza furiei şi chiar răzbunării este transferată în excitare sexuală”, mai scrie Ben Ze’ev în Psyhology Today.

Harel şi Hirschman susţin că sexul de furie este ca ţipatul sau lovitul unui zid, deoarece poate ajuta la eliberarea furiei. „Dacă este consensual, poate reprezenta un mod minunat prin care un cuplu poate acţiona ca o echipă pentru a se ajuta să scape de tensiunea care le disturbă conexiune în relaţie”.

Sexul sub influenţa…

Ştiinţific vorbind, a face sex sub influenţa alcoolului, nu te transformă într-o persoană mai horny. Cu alte cuvinte, shot-urile de tequila, indiferent ce vor reclamele ca tu să crezi, nu reprezintă un afrodisiac. Alcoolul are efect la nivelul creierului tău, adică, în mod specific, ajută la eliberarea unei cantităţi mari de dopamină, care ajută la diminuarea anxietăţii şi insecurităţii, şi astfel la a te simţi mai puţin rezervat şi să te bucuri mai mult de actul sexual.

Chiar dacă sună ciudat, oamenii de ştiinţă susţin că sexul sub influenţa marijuanei este chiar şi mai bun. Asta, conform unui studiu efectuat în 2016 şi condus de profesorul Joseph Palamar de la New York Univeristy, deoarece intervine raţionamentul conform căruia ai mai puţine şanse să-l regreţi, în comparaţie sexul făcut la beţie. „S-a demonstrat că alcoolul, în comparaţie cu marijuana a dus mai degrabă la alegerea unui partener nepotrivit la sau regrete după consumarea actului sexual”. Aceasta a fost concluzia studiului care mai notează că alcoolul „a fost adesea asociat cu deciziile pripite, precum aceea de a nu folosi un prezervativ”.

Vorbind de decizii pripite, nu putem să nu ne uităm şi la…

Sexul ascuns (aventura extraconjugală)

Conform unui articol din The Atlantic, motivul pentru care mulţi oameni au o aventură este pentru că astfel le este mai uşor să gestioneze problemele pe care le au în mariaj. Acesta ar putea fi un motiv pentru care sexul este mai bun. Tot în Psyhology Today, autorul Douglas LaBier, care sugerează că există şase tipuri de aventuri, susţine că „aventurile pur sexuale sunt cele mai des întâlnite şi, de obicei constau în sex intens care se arde repede”.

„Sentimentul de eliberare este convingător în acest tip de relaţie şi poate masca conflictele emoţionale interioare”, mai spune el. „Un exemplu este acea persoană care se poate simţi vie din punct de vedere sexual şi se poate simţi liberă doar într-o relaţie secretă, ascunsă de planul imaginar sau de ochiul inhibator al cuiva apropiat, o relaţie pe care o poate experimenta inconştient şi cu soţul sau soţia”.

Harel şi Hirschman sunt de acord cu această teorie, dar adaugă că intensitatea sexului în cadrul unei aventuri este cu atât mai mare cu cât este mai lipsită de responsabilităţi. „Poţi păstra acea persoană ca pe un partener ideal pentru că niciodată nu vei experimenta toate acele lucruri care aduc provocări unei relaţii sau o fac plictisitoare, precum negocierea asupra programului copilului sau plata facturilor”.

Din păcate, nici astfel de relaţii nu durează mult pentru că devenim cu toţii conştienţi, mai ales într-o dimineaţă de luni, în faţa unei săptămâni lungi, că viaţa nu e chiar atât de scurtă.

Pe lângă aceste tipuri de sex documentate de specialiştii pe care i-am amintit mai sus, am mai putea enumera sexul de milă, sexul de plictiseală sau sexul pentru sport?

Cine a bifat toate căsuţele, să ridice mâna sus!

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO