Raluca Chișu, Asociația KinetoBebe: „Copiii noștri au nevoie de un ghid de viață sănătoasă; suntem la 40 de procente micuți cu surplus de greutate România!” - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Raluca Chișu, fondatoarea Centrelor KinetoBebe, a inițiat o campanie prin care încearcă să-i reîmprietenească pe cei mici cu mișcarea de plăcere și cu alimentația sănătoasă. Printr-un ghid de alimentație și mișcare, precum și printr-o mică cercetare a obiceiurilor alimentare ale copiilor din România, KinetoBebe reușește să ajungă în școli și în cabinetele medicilor de familie din România.

Ce este acest ghid de viață sănătoasă pentru copii și cui se adresează el?

Raluca Chișu: Ghidul de viață sănătoasă este mai degrabă un ghid de nutriție, fiindcă am considerat că sănătatea începe din farfurie și continuă cu activitățile fizice ale copiilor. Este un mic manual care vorbește despre pilonii pe care se construiește stilul echilibrat de viață: ce punem în farfurie, care este relația noastră cu mâncarea și cum învață copiii să aibă o relație echilibrată cu hrana, precum și mișcarea, activitatea fizică.

Am colaborat pentru crearea acestui ghid cu un medic nutriționist, cu un psiholog și cu un kinetoterapeut, iar informațiile primare au ajuns la părinți, la cadrele medicale și la cadrele didactice.

Este un manual accesibil ca limbaj și informație, care oferă un model de comportament.

Cum se întâlnesc misiunea voastră de recuperare motrică și cea asumată de acest ghid de nutriție?

Raluca Chișu: Centrele de recuperare KinetoBebe și Asociația KinetoBebe au ca misiune viața sănătoasă a copilului, atât din punct de vedere motor, cât și cognitiv. Problemele de greutate ale copiilor implică atât partea motorie, cât și cea psihică.

Având în vedere că suntem în fața unui procent de 40% dintre copiii din România cu surplus de greutate, aș zice că problema nutriției la cei mici este una esențială și trebuie tratată ca atare.

Cred că noi, Asociația KinetoBebe, nu aveam cum să nu abordăm și această problemă de nutriție și mi se pare absolut necesară prezența noastră ca trend-setter în problemele de sănătate ale copiilor și pe partea de nutriție.

Asta nu înseamnă că asociația noastră începe să ofere sfaturi de nutriție copiilor, ci dorim să angrenăm în activitățile și rezultatele asociației factori de decizie și beneficiari care au un cuvânt de spus în alimentația sănătoasă a copiilor.

La câți oameni a ajuns până acum ghidul și cum veți face mai departe cu distribuția lui?

Raluca Chișu: Ghidul a fost lansat de curând, iar de săptămâna aceasta începem distribuția lui fizică în grădinițe și școli, unde ghidul ar putea fi folosit în timpul activităților de grupă.

Cea mai mare parte a beneficiarilor însă vor primi varianta sa digitală, pentru că ne dorim să nu producem un impact negativ de mediu. Astfel, ne dorim să ajungem la peste 1.000 de medici de familie, dar și spre ISJ-uri și școli din toată țara.

Ce faceți mai departe? Cum continuă proiectul?

Raluca Chișu: Campania este în primele ei zile de viață, de fapt. Ce am reușit să facem până acum, ghidul și chestionarul legat de obiceiurile alimentare ale copiilor din România, cât și cele legate de mișcare, sunt primele activități ale unui proiect mult mai amplu, de combatere a obezității la copii, prin două direcții: alimentație sănătoasă și mișcare.

Ce vrem mai departe este să creăm, printr-un proiect pilot, câteva grupe de copii cu care să lucrăm efectiv, prin consiliere legată de alimentație, cât și legată de desfășurarea unei vieți active în timpul liber, mișcare de plăcere, de pildă, nu la sport de performanță.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO