Rase de câini americani. Care sunt originile lor și cum îi recunoaștem? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ne-am îndrăgostit de câinii ciobănești din Germania, de Cattle Dog din Australia, de Setter-ul irlandez și chiar de Labrador Retriever despre care se credea că este american, însă se pare că este 100% canadian. Astfel, unii pasionați de animale s-au întrebat: care sunt cu adevărat acele rase de câini americani?

Aceste rase de câini americani pornesc din munții Carolinei de Nord, ajung pe terenul înghețat din Alaska și până pe străzile pline de viață ale orașului Massachusetts.

În onoarea iubitorilor de animale, am căutat azi 11 rase de câini americani, ce provin indiscutabil de pe acest teritoriu:

Vrăjitorul sudului: Redbone Coonhound

Frumosul Redbone Coonhound este cunoscut pentru blana sa întunecată, bogată, roșie-mahon. Coloniștii coloniali din Scoția și Irlanda au adus câini roșii cu ei în Statele Unite, iar acei câini sunt strămoșii Redbone. George E.L. Birdsong, un renumit vânător de vulpi și crescător de câini din Georgia, a contribuit cel mai mult la dezvoltarea rasei, care a fost recunoscută de American Kennel Club, în 2009.

Gentelmanul Noii Anglii: Boston Terrier

Acest câine amuzant este, desigur, un produs al Beantown. Strămoșii săi erau probabil încrucișări între rasele Bulldog și terrierul englez, acum dispărut. Boston Terrier-ul modern este azi prezent în aproape toată America, încât acest cățel ce pare îmbrăcat în smoking, este poreclit „gentlemanul american”.

Exploratorul din nord-vest: Malamutul de Alaska

Această fabrică de blănuri canine este, după cum sugerează și numele său, originară din statul american cu numărul 49. Strămoșii săi i-au ajutat pe eschimoșii nomazi să-și transporte sania și mărfurile peste peisajul înzăpezit și arid. Malamutul de Alaska a prosperat și a devenit valoros în timpul goanei după aur din Alaska anului 1896, când minerii au plătit prețuri foarte mari pentru sănii și echipajele canine.

Misterul din Midwestern: Spaniel de apă american (American Water Spaniel)

Originile American Water Spaniel reprezintă un mister, însă sunt voci care susțin că el ar putea fi un descendent al spanielului de apă englezesc, acum dispărut, despre care se știe că a fost adus la un moment dat în America. Această rasă a fost dezvoltată la mijlocul secolului al XIX-lea în regiunea Wolf și Fox River Valley din Wisconsin. După cel de-al doilea război mondial, interesul pentru câini a scăzut, însă doctorul Fred J. Pfeiffer i-a adus înapoi în atenția publică, promovând în primul rând câinii drept „o producție americană distinctă”.

Favoritul fermierilor: Rat Terrier

Robustul Rat Terrier a fost crescut pentru a fi un câine de fermă american cu tot ceea ce implică asta, a cărui misiune era să omoare șobolani și alți paraziți și să vâneze vânatul mic. Strămoșii săi sunt un amestec de rase – Whippet și sângele de ogar italian au adus un plus de viteză, în timp ce Beagle a adus o abilitate de vânător și o mentalitate de haită. Președintele Theodore Roosevelt era un fan al Rat Terrier, iar acest câine se numărau printre numeroasele animale de companie pe care el și familia sa le-au adus la Casa Albă.

Vânătorul Atlanticului mijlociu: Chesapeake Bay Retriever

Când un soldat britanic a distrus coasta Marylandului în 1807, doi câini din Newfoundland au fost salvați. Câinii numiți Sailor și Canton, aveau abilități excelente ca recuperatori. Oamenii din zonă i-au crescut alături de câini locali și astfel au devenit strămoșii Chesapeake Bay Retriever de astăzi. Acest câine de vânătoare este pregătit și dispus să dea ce-i mai bun din el în peisajul dur și înghețat din Golful Chesapeake și este capabil să recupereze între 100 și 200 de rațe pe zi, în timpul unei partide de vânătoare.

Cercetașul sudic: Plott Hound

Munții din vestul Carolinei de Nord reprezintă locul de naștere al lui Plott Hound, care a fost crescut pentru a vâna, a conduce animale și a proteja casa. Strămoșii săi erau cinci câini de sânge nobil care l-au însoțit pe imigrantul german, Johannes Georg Plott în America, în 1750. Plott este câinele de stat oficial din Carolina de Nord din 1989.

Frumusețea de la frontieră: American Eskimo

Acest câine alb și pufos, denumit uneori „Câinele Frumos”, a fost obținut de imigranții germani din secolul al XIX-lea, în Statele Unite. Rasa a fost creată din soiurile Spitz germane și Spitz italiene, deci nu este de mirare că primii crescători au numit-o Spitz american. În 1917, ea a luat numele de American Eskimo sau Eskie, pe scurt.

Aventurierul Noii Anglii: Chinook

Această rasă rară de câini de sanie își are originile în vremea când crescătorul de ciuperci, Arthur Treadwell Walden din Wonalancet, New Hampshire, a încrucișat un câine de fermă de proveniență necunoscută cu un husky „nordic”. S-au născut niște pufuleți maronii, ce semănau cu o blană de întins pe jos în fața șemineului. Unul dintre acești pui a fost numit Chinook și l-a însoțit pe amiralul Richard Byrd (și alți 15 chinooks) într-o expediție din 1927 în Antarctica.

Ajutorul neînfricat al fermierului: Fox Terrierul de salon

Cunoscut mai întâi ca un câine mic de la fermă, agilul Toy Fox Terrier a protejat hambarele și grânarele americane de șobolani și alți paraziți mici. Strămoșii lui erau Fox Terrier Smooth, niște Chihuahua și Manchester Terrier, trei rase amestecate, însă acest pui deștept poate pretinde cu mândrie că este „făcut în SUA”.

Favoritul societății: Pit Bull Terrier American/ American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier și American Pit Bull Terrier sunt cele două rase principale denumite de obicei „pit bulls”. Câinii erau populari în rândul americanilor bogați și al politicienilor proeminenți care au pariat pe ei la luptele de câini. Erau la fel de populari și în rândul fermierilor și familiilor, care îi iubeau pentru abilitățile lor de buni parteneri de companie. Unul din Staffordshire, numit sergentul Stubby, a fost erou din Primul Război Mondial și cel mai decorat câine din istoria militară americană.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora