Căutare

Share this article

Nici prea mare, nici prea mic, așa că te-ai decis să alegi una dintre rasele de câini de talie medie ce se potrivesc perfect familiilor.

Mulți părinți aleg un câine de „gura copilului” care vrea un animal de companie, însă, pot spune asumat că nu am văzut nici o familie care să cumpere cățel pentru copil și de care să aibă grijă cel mic, așa cum se jură la început că va face.

Așadar, dacă ajungi în punctul de a alege un cățel de familie, cel mai bine ar fi să te orientezi către una dintre rasele de câini de talie medie și să cauți să afli caracteristicile fiecăreia pentru a vedea care este cel mai potrivit exemplar pentru familia ta.

Rasele de câini de talie medie cuprind acele exemplare care pot ajunge până la 15 – 25 de kilograme. Iar când iei în considerare caracteristicile pentru a vedea dacă se potrivește familiei, trebuie să observi temperamentul, nivelul de activitate și stilul de viață.

Foto: iStock

Rasele de câini de talie medie: Basset

Descris ca uneori încăpățânat, dar întotdeauna fermecător, acest câine cu picioare mici a fost inițial crescut în Franța și Belgia și venerat pentru acuratețea cu care sufla prada în timpul unei partide de vânătoare. Undeva, pe parcurs, oamenii s-au îndrăgostit de personalitatea lui.

Această rasă este cunoscută pentru felul în care se adaptează ușor, gentilețea și răbdarea ce îl fac un câine potrivit pentru o familie cu copii.

De luat aminte: Basset-ul are nevoie de activitate fizică moderată, ceea ce se traduce prin joacă, pentru a fi fericit. Urechile lui lungi au totuși nevoie de o îngrijire specială, iar periatul săptămânal este obligatoriu.

Foto: iStock

Rasele de câini de talie medie: Bulldog

Oricine ar recunoaște această față simpatică și unică, însă personalitatea jucăușă, curajoasă, loială și prietenoasă îl face să fie un câine foarte apreciat.

Un Bulldog are tot timpul o dispoziție bună ceea ce-l face să fie adorat de copii. Acești câini iubesc oamenii și tânjesc după atenția familiei.

De luat aminte: Chiar dacă sunt jucăuși și prietenoși, acești câini pot fi puțin încăpățânați și foarte protectori cu familia. În plus, sunt predispuși către îngrășare, așa că trebuie să-i stabilești de la început un plan de dietă sănătoasă împreună cu veterinarul.

Foto: iStock

Rasele de câini de talie medie: Collie

Cine nu a iubit-o pe Lassie? Exact ca acel câine erou din serialul TV, adorat de o lume întreagă, câinele Collie este foarte inteligent și are un comportament natural față de copii. Cu mult înainte ca această rasă să devină personaj de film, acest câine a cucerit inima reginei Victoria a Scoției.

Atâta vreme cât are companie și activități zilnice ce includ socializarea, Collie este un câine de casă fericit.

De luat aminte: Acești câini au nevoie de exerciții regulate de aerobic precum alergarea și joaca. Când se plictisesc vei ști, deoarece latră. Blana are nevoie de îngrijire serioasă: periată și spălată.

Foto: iStock

Rasele de câini de talie medie: Dalmațianul

Probabil toți copiii și-au dorit un Dalmațian după ce au văzut desenul animat. Este un câine deștept, loial și este cunoscut ca un prieten de nădejde al pompierilor, dar și rasa de pază a cailor, datorită instinctului lor nativ protector.

Dalmațienii variază de la talie medie la mare, au o constituție atletică și de obicei sunt politicoși cu toată lumea.

De luat aminte: Acești câini frumoși tânjesc după compania oamenilor. Dacă sunt lăsați singuri prea mult timp, pot deveni distructivi sau depresivi. Iubesc să stea în jurul oamenilor și vor să fie incluși în toate activitățile familiei, fie afară, fie în casă.

Foto: iStock

Rasele de câini de talie medie: Poodle

Acești câini sunt mai mult decât părul lor adorabil. Poodle-ul provine din Germania, dar sunt foarte iubiți în Franța unde s-au transformat în câini de apă, acum sute de ani. Sunt cunoscuți a fi extrem de deștepți, activi și afectuoși cu oamenii atunci când sunt dresați corect.

De luat aminte: Poodle-ul are nevoie să fie ocupat și trebuie socializat cu el de mic pentru a crea o relație bazată pe încredere.

Rasele de câini de talie medie: Husky siberian

Acești câini de tras la sanie au crescut pentru a munci în echipă, așa că trebuie să te gândești la condițiile pe care i le poți oferi. Majoritatea au tendința de a se bucura de viața de familie, se înțeleg foarte bine cu alți căței și au nevoie de multă mișcare pentru a fi fericiți.

Se știe că se încred în oameni, chiar și în străini. Sunt prietenoși și blânzi în general, dar pot fi și în stare de alertă și gata sa sară în ajutor.

De luat aminte: Un câine ca acesta s-ar putea încadra foarte bine într-o gospodărie care are puțin timp pentru îngrijire, deoarece se spune că este curat în mod natural, fără mirosul specific de câine. Are nevoie doar de câteva băi pe an, deși o periere săptămânală este recomandată.

Citește și:

Vrei un câine husky? 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre această rasă

Rasele de câini de talie medie: Ciobănesc australian

Acești câini cu o constituție sportivă vor dori să alerge, indiferent că o fac după voi, alți câini, păsări sau copii. Asta înseamnă că au nevoie de o familie foarte activă. În plus, vor să se asigure că stau lângă „oamenii lor” și te vei trezi mai tot timpul cu ei lipindu-se de voi. Dorința lor puternică de joacă și natura blândă îi fac niște câini excelenți pentru copii. Au instincte de protecție foarte bine dezvoltate și un simț puternic al loialității față de familia adoptivă.

De luat aminte: multă energie! Acestea sunt cele două cuvinte la care trebuie să te gândești. În plus, ai nevoie de un gard înalt la curte pentru că-i place să-l sară. Și mai trebuie să-l perii săptămânal pentru a arăta bine.

Foto: iStock

Rasele de câini de talie medie: Samoyed

Sammies, așa cum mai sunt numiți, pare că au pachetul complet de oferit: prietenoși, frumoși, deștepți și întotdeauna zâmbitori. Acești câini de sanie nu-și doresc decât să fie în jurul oamenilor, iar dacă sunt lăsați în curtea din spate singuri, se vor simți mizerabil.

Rasa Samoyed este extrem de loială, caută aprobare și atenție tot timpul din partea oamenilor. Dacă nu este dresat cum trebuie, acest câine poate deveni solicitant pentru că el întotdeauna a avut ceva de făcut.

De luat aminte: în mod sigur acești cățeluși au nevoie să se simtă parte din familie și năpârlesc mult, mai ales în sezon. E nevoie de periere zilnică. Ești gata pentru așa ceva?

Foto: iStock

Rasele de câini de talie medie: Labrador Retriever

Știm deja că acești câini de rasă medie sunt favoriții familiilor, iar asta pentru că sunt foarte prietenoși, entuziaști și oricând gata de orice activitate: înot, aport, doar tu să numești jocul. Originari din Canada, acești câini aveau job-ul de a recupera rațele și peștele. Apoi au fost aduși în Marea Britanie și toată lumea s-a îndrăgostit de ei.

De luat aminte: acești câini sunt loiali, au nevoie de multă mișcare și acumulează imediat dresajul dacă este făcut la o vârstă fragedă ca modalitate de a învăța bunele maniere.

Foto: iStock
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO