Râzi cu lacrimi, dar rămâi cu câteva întrebări despre viaţă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Râzi cu lacrimi, dar rămâi cu câteva întrebări despre viaţă

Am încercat să aleg în acest articol 5 actori de stand-up care aduc şi altceva în spectacolele lor. Care reuşesc să facă haz de necaz pentru a atrage atenţia asupra unor probleme sociale, precum rasism, violenţă, intoleranţă sau discriminare.
Share this article

La ce vremuri trăim astăzi, puţin umor şi glume bune nu ne-ar strica. Stand-up comedy de calitate nu este chiar foarte uşor de găsit. De cele mai multe ori reţeta este simplă: limbaj colorat, glume misogine sau cu tentă pornografică şi cam aia e. Aşa că aprecierea pentru cei care încearcă şi altceva este cu atât mai mare.

Am încercat să aleg în acest articol 5 actori de stand-up care aduc şi altceva în spectacolele lor. Care reuşesc să facă haz de necaz pentru a atrage atenţia asupra unor probleme sociale, precum rasism, violenţă, intoleranţă sau discriminare. Care încearcă să trateze subiecte serioase, precum cancerul sau emigraţia, printr-un ton amuzant, dar ajutându-ne să înţelegem mai bine aceste subiecte sensibile.

Aşa că, vă invit din nou să plecăm peste ocean şi să ne distrăm la glumele unor dintre cei mai amuzanţi actori de stand-up comedy. Lista este deschisă, aşa că, dacă aveţi şi alte propuneri vă invit să le scrieţi în comentariile articolului.   

5.      Wanda Sykes – black funny humor.

Ca să înţelegeţi de ce am pus-o pe listă, vă recomand să vă uitaţi la show-ul ei I’ma Be Me, din 2009 care ne arată exact la ce să ne aşteptăm de la Sykes. A devenit cunoscută odată ce a performat în deschiderea spectacolelor veteranului Chris Rock. Pentru mine Sykes este amuzantă de cum începe să vorbească. Are o faţă foarte expresivă. Şi o voce foarte funny. 

Dar cel mai important: glumele sale sunt smart, combină poveştile de pe stradă cu confesiunile despre viaţa sa intimă. Evident o să fie câteva glume despre faptul că este de culoare, câteva glume despre faptul că este gay. Dar şi multe poveşti despre situaţiile al naibii de amuzante care i se întâmplă în viaţa cotidiană. Iar combinaţia aceasta de glume o face pe Sykes să intre în topul recomandărilor noastre.

Şi vă mai sfătuiesc să vă uitaţi la ea atunci când participă la emisiunea lui Ellen Degeneres. Sunt foarte amuzante împreună. Mai ales că poveştile lui Sykes o fac să râdă foarte mult pe Ellen.

Să vă convingeţi singuri, vă las cu una dintre glumele ei bune.

4.      Aziz Ansari – Master of Indian-American jokes.

Despre Ansari am mai scris atunci când am povestit despre serialele evidenţiate la Premiile Emmy de anul acesta. Dar nu pot să nu îl includ pe această listă. Ansari are un umor inteligent şi a reuşit să treacă de la glumele uşurele despre micile plăceri de care te bucuri odată cu celebritatea (vedete, showbizz) la subiecte mai interesante, precum relaţiile (face aproape o istorie a dating-ului, de la vorbitul doar prin sms-uri şi până la Tinder), efectul noilor tehnologii asupra oamenilor şi la poveşti despre viaţa familiei sale: experienţa părinţilor săi indieni atunci când s-au hotărât să se mute în America. 

Glumele lui au substrat. Nu sunt acele cheap jokes care ne fac să râdem şi atât. Şi mai are ceva: o marcă personală prin care reuşeşte să integreze poantele cu temă socială, acel „can you believe this?” integrat în glumă.

Pe Ansari îl puteţi vedea şi în serialul său, Master of None, dar şi în spectacolele de stand-up pe care le are. Unele dintre acestea sunt disponibile pe Netflix. Şi pentru a vă convinge să îl cunoaşteţi (dacă nu aţi făcut-o deja), vă las cu un show mai vechi din 2014:

3.      Tig Notaro – cum poţi transforma ceva rău în ceva bun.

După spectacolul din 2012 I have cancer, Notaro a devenit cu adevărat cunoscută peste ocean. Are un stil foarte personal şi foarte original. Poveşti absurde transformate cu mult umor în glume de stand-up. Doar un exemplu, să vă faceţi o ideee: la un moment dat pe stradă cineva i-a spus you have small titties, atât i-a trebuit lui Tig să transforme acest moment într-o glume inclusă în spectacolul ei şi să vorbească despre o listă de lucruri pe care trebuie să o validezi înainte să vorbeşti (vă invit să vedeţi gluma – găsiţi video-ul pe Youtube).

Însă anul 2012, a fost cu adevărat cel mai important din cariera sa. Atunci s-a confruntat cu cancerul. Şi a făcut-o vorbind despre situaţia grea prin care trece în spectacolele sale. Deloc uşor, însă curajul şi umorul său au făcut-o foarte iubită peste ocean.

Doi ani mai târziu, după ce a suferit o dublă mastectomie, Notaro a urcat din nou pe scenă şi a ţinut spectacolul fără bluză pe ea, transformând, din nou, o situaţie personală negativă, într-una pozitivă.

Stilul său personal sigur o să te prindă. Iar umorul său o să îţi placă. Pe Notaro o putem vedea şi în serialul One Mississippi. Cele două sezoane ale serialului sunt disponibile prin Amazon Prime (evident, cu VPN de SUA).

Şi până atunci, vă las cu una dintre glumele caracteristice Notaro:

2.Jerry Seinfeld – He’s a stand-up first, last and always.

Da, da, Seinfeld is here. Evident că este o figură foarte cunoscută pentru toată lumea. Dar în spectacolele sale de stand-up este puţin diferit faţă de personajele sale de pe micul ecran. Mergând pe urmele comedianţilor Robert Klein şi David Brenner, Seinfeld foloseşte foarte multe observaţii pe care le are despre situaţii din viaţa sa cotidiană.

Foto: Hepta

Cu o engleză curată şi foarte puţin deochiată, Seinfeld tratează lucruri normale şi chiar banale din viaţa noastră. Şi, deşi este apolitic, trimiterile sale la subiecte sociale ne fac să reflectăm la acţiunile noastre.

Sitcomul său este legendar. Însă, pe scenă puteţi să îl vedeţi pe Seinfeld exact aşa cum este el. Un mic exemplu puteţi găsi în video-ul de mai jos:

1.Ellen Degeneres – când comedia devine un manifesto.

Încheiem lista recomandărilor cu Ellen Degeneres, cea care a trecut prin toate fazele celebrităţii: un actor iubit de public, apoi unul trecut în dizgraţie (după ce a spus în sitcomul său Ellen că este gay) şi, din nou, admirat şi aplaudat de toată lumea (emisiunea sa, The Ellen Show, este una dintre cele mai apreciate peste ocean). Iar ediţia 86 a Premiilor Oscar pe care a prezentat-o a fost una dintre cele mai apreciate, mai ales datorită prestaţiei sale (vă mai amintiţi de cel mai discutat şi promovat selfie din lume, nu?).

Glumele sale sunt amuzante pentru că sunt despre lucruri care ni se întâmplă tuturor: de la reclamele de la TV la numărul foarte mare de cafenele apărute peste noapte. Iar trimiterile sale la subiecte importante sunt făcute foarte inteligent: evident, Ellen este recunoscută pentru faptul că promovează toleranţa (aşa că este normal să îşi dorească să audă mai des please and thank you). Şi, nu în ultimul rând, Ellen pare spontană şi prietenoasă, reuşind astfel să lege o relaţie foarte faină cu publicul său (lucru pe care îl vedem şi în spectacolele de stand-up, dar mai ales în emisiunea sa).

În sfârşit, ne pregăteşte un nou show de stand-up anul viitor în colaborare cu Netflix. Până atunci, însă, vă propun să revedem unul dintre spectacolele sale cunoascute – Here and Now:

Andreea Toma e foarte tânără şi a văzut atât de multe seriale, încât nici ea nu le mai ştie numărul. E super specialistă în social media, digital project management şi alte câteva denumiri bune pentru o #Millenials. Şi scrie la fel de bine precum povesteşte sau imaginează campanii. Azi e guest writer pe life.ro.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora