Reciclarea deșeurilor. Ghidul principalelor beneficii ale reciclării - LIFE.ro
Mergi la conținut

Reciclarea deșeurilor. Ghidul principalelor beneficii ale reciclării

Nu e greu să alegi să cumperi cât mai puține ambalaje de plastic, nu e greu folosești mai puțină hârtie, nu e un efort mare să aduni uleiul ars și o dată la două luni să chemi o firmă de reciclare să ți-l ridice de acasă. La fel și cu bateriile sau obiectele electrocasnice stricate. La fel cu tot ce se poate recicla.
Share this article

Reciclarea deșeurilor ar trebui să fie o acțiune care să ne preocupe pe fiecare dintre noi. Este un subiect sensibil ce mă atinge personal deoarece, de mai bine de zece ani, fac o muncă voluntară de conștientizare a importanței reciclării.

Nu am fost crescută în spiritul reciclării, însă, subconștient, fără să înțeleagă importanța reciclării, a reducerii consumului și a reutilizării, părinții m-au învățat să nu irosesc nimic. Era probabil spaima banilor cea care îi îndemna să economisească resursele și să ne învețe și pe noi că nu e bine să consumăm la nesfârșit energia, apa și alte asemenea resurse. Dar habar nu aveau că hârtia sau plasticul pot fi reciclate.

Ajunsă adult, am început să deschid ochii și am fost atentă la toate explicațiile experților de mediu. Așa am ajuns să reciclez tot, lucru care nu-mi este deloc ușor. Nu-mi este ușor pentru că, în România, reciclarea este ultimul subiect despre care se vorbește, motiv pentru care, primarii de sector nu se înghesuie să ofere minimul necesar colectării selective a deșeurilor, adică niște banale tomberoane speciale pentru plastic, hârtie și sticlă. Din acest motiv, adun deșeurile în casă și mă plimb cu ele, de două ori pe săptămână, prin oraș, pentru a găsi tomberoanele speciale.

De ce spun că este important să acordăm atenție reciclării? Ei bine, oamenii de știință susțin că resursele planetei sunt limitate și mai putem beneficia de ele până în anul 2050. Deja noi consumăm pe datorie, dar până atunci, nimic din ce știm nu va mai fi la fel. Principala cauză ar fi încălzirea globală a cărei sursă o reprezintă poluarea. Din cauza poluării, până în 2050, aerul pe care îl respirăm, ar putea deveni toxic. Din cauza încălzirii globale, mai mult de jumătate din populația lumii ar putea rămâne fără apă, ar putea dispărea speciile de pești pe care le consumăm azi, oamenii ar putea rămâne fără hrană, fără energie, pădurile tropicale ar putea dispărea complet, iar bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide milioane de oameni.

Nu sunt vorbe mari, sunt statistici ale celor care cu asta se ocupă. Încă nu e prea târziu, încă avem timp să salvăm planeta, dar mai ales pe noi și pe copiii noștri. Cum? Simplu: reciclând. Nu e greu să alegi să cumperi cât mai puține ambalaje de plastic, nu e greu să folosești mai puțină hârtie, nu e un efort mare să aduni uleiul ars și o dată la două luni să chemi o firmă de reciclare să ți-l ridice de acasă. La fel și cu bateriile sau obiectele electrocasnice stricate. La fel cu tot ce se poate recicla.

Foto: Shutterstock

Reciclarea deșeurilor: principalele beneficii

Reducem gropile de gunoi. Unul dintre cele mai mari motive pentru care a fost promovată reciclarea este faptul că reduce tensiunea asupra mediului nostru. Prin utilizarea deșeurilor într-un mod constructiv, putem reduce încet dimensiunea gropilor de gunoi. Pe măsură ce numărul populației globului crește, va fi tot mai dificil ca gropile de gunoi să acomodeze atâta gunoi. Când asta se va întâmpla, orașele noastre vor fi extrem de poluate și vom suferi cu toții din cauza multor probleme de sănătate.

Conservarea resurselor naturale. Gropile de gunoi sunt pline cu tot felul de lucruri, de la gunoi menajer, la cauciucuri, la sticle de plastic și mașini vechi. Toate acestea par fără sfârșit, însă resursele necesare fabricării lor se termină repede. Reciclarea permite refolosirea unora dintre aceste gunoaie la nesfârșit, astfel încât resursele noi să nu mai fie nevoie să fie exploatate. Astfel conservăm resurse naturale precum apa, mineralele, cărbunii, uleiul, gazul sau lemnul.

Mai multe locuri de muncă. Chiar dacă ai impresia că reciclarea trebuie făcută de fiecare în parte, în realitate, este o industrie uriașă în spatele acestui proces. După ce faci lucrurile primare precum sortarea și depozitarea materialelor reciclabile, ele trebuie încă o dată sortate și transportate în locurile potrivite. Acest lucru este făcut de mii de muncitori, noi angajați ai acestei industrii în plină dezvoltare. Ei bine, reciclarea duce la crearea de noi locuri de muncă și a unei siguranțe financiare la nivelul comunității.

Oferirea de beneficii bănești. Reciclarea nu înseamnă doar că tu ai un suflet nobil și faci acțiuni caritabile pentru mediu. Majoritatea guvernelor au politici prin care răsplătesc financiar acele persoane care reciclează. Nu e și cazul nostru, dar probabil se va pune problema în curând. Până atunci, ne putem asigura un loc curat, verde și proaspăt, în rai, prin acțiunile noastre.

Citește și:

Marius Costache: „Reciclarea este obligatorie! Trăim pe datorie, consumăm deja resursele din 2019”

Deocamdată, cei care adună fier vechi sau mase plastice și le duc la reciclat, sunt răsplătiți în bani.

Economisim bani. O economie puternică este una eficientă în natură. O țară poate fi trasă în jos dacă plătește pentru resursele „ce cresc” în propria curte. Fiecare reciclare contează când economia nu trebuie să plătească pentru plantarea mai multor păduri, mineritul fierului sau achiziționarea de combustibili fosili din alte țări.

Reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Atunci când reciclezi anumite produse, salvezi energie, ceea ce rezultă în mai puține emisii de gaze cu efect de seră. Acestea sunt principalele responsabile de încălzirea globală. Reciclarea ajută la reducerea poluării aerului și apei prin tăierea numărului de poluanți care ajung în mediu. O creștere a ratei de reciclare cu 30% este similară cu scoaterea a 30 de milioane de mașini din circulație.

Salvează energie. Când reciclezi o doză de aluminiu, poți salva până la 95% din energia necesară producerii acestor doze din materiale brute. Energia economisită din reciclarea unei sticle este suficientă pentru aprinderea unui bec timp de patru ore. Aceste exemple arată clar câtă energie poate fi salvată dacă reciclarea se face la scară mare.

Foto: Shutterstock

Stimulează folosirea tehnologiilor verzi. Utilizarea mai multor produse de reciclare a împins oamenii către mai multe tehnologii ecologice. Utilizarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia solară, eoliană, geotermală este în creștere, ceea ce a contribuit la conservarea energiei și la reducerea poluării.

Reciclarea previne pierderea biodiversității. Frumusețea reciclării este aceea că vei ajuta la conservarea resurselor și la prevenirea pierderii biodiversității, ecosistemelor și pădurilor tropicale. Eroziunea solului și poluarea apei vor fi reduse, care la rândul lor vor proteja plantele și animalele native să supraviețuiască în păduri. Despădurirea, care este în creștere în aceste zile, se va reduce semnificativ dacă reciclarea este luată în serios de majoritatea oamenilor.

Beneficiile reciclării sunt simple, însă efectele pe care le pot avea, sunt uriașe.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora