fbpx

Căutare

Share this article

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Principele Philip, Duce de Edinburg, sărbătoresc astăzi nunta de platină. Cu ocazia celor 70 de ani de la căsătorie, Casa Regală Britanică a lansat un portret aniversar. Tot cu acest prilej a fost emisă şi o nouă serie de timbre.

Astăzi, clopotele Abaţiei Westminster vor bate timp de trei ceasuri, începând cu ora locală 13:00. Este o tradiţie ca la Westminster Abbey clopotele să bată pentru a marca aniversări sau momente speciale ce au legătură cu familia regală. Prinţul Philip, acum în vârstă de 96 de ani, s-a retras, toamna aceasta, din angajamentele publice, în timp ce regina, în vârstă de 91 de ani, este încă angajată în diverse proiecte.

Foto: Hepta – Matt Holyoak/Camera Press

Nunta regală din anul 1947

Regina Elisabeta şi Ducele de Edinburg s-au cunoscut în anul în 1934, la nunta principesei Marina a Greciei şi Danemarcei cu principele George, Duce de Kent. Elizabeth şi Philip s-au logodit în secret în 1946, iar regele George VI a ordonat ca orice angajament formal să fie amânat până ce fiica lui urma să împlinească 21 de ani. Logodna lor a fost anunţată oficial pe 9 iulie 1947.

Cununia a prinţesei Elizabeth a Marii Britanii cu prinţul Philip a avut loc pe 20 noiembrie 1947, în Abaţia Westminster, la Londra. Regina a avut 8 domnişoare de onoare, printre care şi sora sa, prinţesa Margaret. Două mii de persoane au fost invitate la nuntă, iar între cei prezenţi la ceremonie s-au aflat Regele Mihai al României şi mama sa, regina Elena.

Ceremonia a fost înregistrată şi transmisă de BBC Radio, pentru aproximativ 200 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit Royal.uk, citat de News.ro.

Rochia de mireasă a Reginei a fost creată de Sir Norman Hartnell şi a fost inspirată de tabloul „Primavera” al lui Botticelli. Din cauza măsurilor economice luate după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, prinţesa Elizabeth a fost nevoită să folosească cupoane de raţie pentru haine pentru a plăti rochia. Sute de oameni din Marea Britanie i-au trimis prinţesei cupoane pentru a o ajuta, însă acestea au fost returnate pentru că ar fi fost ilegal să le folosească.

Foto: royal.uk

După nuntă, rochia a fost expusă la St James’s Palace şi a fost apoi dusă în diverse locuri din Marea Britanie pentru a fi admirată.

Recepţia pentru nuntă a fost ţinută la Ball-Supper Room din Palatul Buckingham. Tortul oficial, realizat de McVitie & Price din ingrediente aduse din diverse colţuri ale lumii, a avut o înălţime de 2,7 metri şi a fost dispus în patru etaje.

Foto: royal.uk

Cuplul a primit peste 2.500 de cadouri din întreaga lume şi aproximativ 10.000 de telegrame de felicitare. Mahatma Gandhi a trimis o bucată de bumbac pe care a ţesut cuvintele „Jai Hind” (Victory for India).

Cuplul a petrecut luna de miere la Broadlands, în Hampshire, la casa unchiului principelui Philip, Earl Mountbatten, şi la Birkhall, în Balmoral.

Foto: royal.uk

Regina Elizabeth şi prinţul Philip au 4 copii – Charles, Prinţ de Wales, născut în 1948; principesa Anne, născută în 1950; Andrew, Duce de York, născut în 1960, şi Edward, Earl of Wessex, născut în 1964. Ei au opt nepoţi – prinţul William, prinţul Harry, Peter Philips, Zara Philips, prinţesa Beatrice, prinţesa Eugenie, Lady Louise Windsor şi James, Viscount Severns – şi patru strănepoţi – Isla Phillips, Savannah Phillips, prinţul George şi prinţesa Charlotte, iar un al cincilea, viitorul copil al cuplului William şi Catherine, urmează să se nască în aprilie.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO