Regina Rania a Iordaniei. De la originile umile, la povestea de dragoste ca în filme și până la implementarea gândirii moderne în rândul femeilor și tinerilor din lumea arabă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Regina Rania a Iordaniei. De la originile umile, la povestea de dragoste ca în filme și până la implementarea gândirii moderne în rândul femeilor și tinerilor din lumea arabă

Educator, avocat pentru drepturile omului, fashion icon și star în social media, Regina Rania a Iordaniei este una dintre cele mai importante figuri ale lumii arabe. De când este ea regină, Iordania a urcat în ierarhia mondială printr-o serie de domenii precum asistența pentru refugiați, drepturile tinerilor, sănătatea publică și educația.
Share this article

Regina Rania a Iordaniei nu seamănă cu nici o altă regină din lume și chiar dacă pare că știm totul despre fețele regale din Marea Britanie, am avea ceva de învățat și ne-am putea inspira din această poveste orientală. Educator, avocat pentru drepturile omului, fashion icon și star în social media, Regina Rania a Iordaniei este una dintre cele mai importante figuri ale lumii arabe. De când este ea regină, Iordania a urcat în ierarhia mondială printr-o serie de domenii precum asistența pentru refugiați, drepturile tinerilor, sănătatea publică și educația.

Foto: Business Insider

Regina Rania a Iordaniei și originile sale umile

Așa cum singură se descrie ca fiind „mamă și soție cu un job de zi foarte cool”, Regina Rania a Iordaniei s-a născut din părinți palestinieni în 1970. Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Kuwait, iar de acolo a plecat să-și ia diploma în administrarea afacerilor la Universitatea Americană din Cairo.

 

View this post on Instagram

 

أوقات جميلة مع والدي وأخي Good times with dad and brother #Family #TBT

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

Când a izbucnit primul război din Golf, în 1991, anul absolvirii ei, familia Raniei a fost obligată să se refugieze în Iordania. În această țară căreia soarta îi rezervase misiunea de a o conduce, Rania și-a început cariera în domeniul business și tehnologiei, mai întâi ca marketer pentru City Bank, iar mai apoi pentru compania Apple.

L-a întâlnit pe cel ce urma să-i devină soț, viitorul rege Abdullah II bin al-Hussein al Iordaniei, la o petrecere.

Fotografie de la nunta Reginei Rania a Iordaniei cu prințul Abdullah. Foto: pinterest

O poveste de dragoste ca în filmele Disney

În ianuarie 1993, Rania și-a însoțit un coleg de serviciu la un dineu organizat de sora Prințului Abdullah II bin an-Hussein al Iordaniei, acesta din urmă aflându-se și el la aceeași petrecere. Privind în mare toată scena, pare că a fost un scenariu de film Disney în care se întâlneau o fată umilă și un prinț care, după numai câteva secunde se îndrăgostește iremediabil de această Cenușăreasă apărută de nicăieri.

Rania și Prințul Abdullah s-au logodit două luni mai târziu după prima lor întâlnire. Apoi, în iunie 1993, la mai puțin de șase luni de când s-au cunoscut, s-au căsătorit.

Rania nu s-a gândit niciodată că va deveni Regina Iordaniei

După ce s-a căsătorit cu Prințul Abdullah II, prințesa Rania nu s-a gândit niciodată că va deveni regină după numai șase ani. Conducătorul țării la vremea respectivă, regele Hussein bin Talal, în mod surprinzător l-a numit de pe patul de moarte, pe fiul său, Abdullah, urmaș la tron, deși se știa că fratele regelui era cel îndreptățit să ocupe această poziție. La moartea regelui, în 1999, Abdullah și Rania și-au pus mantia de rege și regină ai Iordaniei. Ea avea 28 de ani la vremea respectivă și a devenit astfel una dintre cele mai tinere regine ale lumii.

Regina Rania a Iordaniei glasul de avocat al poporului în nenumărate cauze

Regina Rania a fost inițial privită drept un icon al frumuseții, însă acest lucru nu a oprit-o să sfideze convenția și să devină un reprezentant activ pentru poporul ei. Deoarece avea în fundal foarte multe cunoștințe din domeniul tehnologiei, Regina Rania a Iordaniei a pus ca prim obiectiv în agenda sa educația. Lucrând cu Ministrul educației și stabilind o serie de inițiative educaționale proprii precum Academia profesorilor Reginei Rania, ea a sprijinit și încurajat investițiile sectorului privat în educație și reforma din învățământ.

 

View this post on Instagram

 

يوم مميز في الضليل اليوم خلال زيارتي لمدرسة حي الأمير عبدالله بن الحسين الثانوية المختلطة ولقائي بالعاملات في جمعية سيدات الضليل للتربية الخاصة للاطلاع على جهودهن في مجال التدريب المهني بهدف توفير فرص عمل لذوي الإعاقة ودمجهم في المجتمع #الأردن #حب_الأردن A wonderful day in Al Dulayl during a visit to Prince Abdullah Bin Al-Hussein District Secondary Mixed School. It was also a pleasure meeting members of Al Dulayl Women’s Association for Special Education, who are working hard to provide jobs for people with disabilities and support their social integration #Jordan #LoveJO

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

La nivel internațional, Regina Rania a Iordaniei a câștigat câteva premii de recunoaștere a muncii sale în folosul educației tinerilor, inclusiv poziția de Președinte onorific la nivel global pentru inițiativa educației Națiunilor Unite și UNICEF.

Ea a susținut campania 1Goal pentru educație și chiar a scris o carte pentru copii care a devenit bestseller New York Times, „The Sandwich Swap”, o carte inspirată din poveștile copilăriei sale.

Apare în mod frecvent în cadrul interviurilor de televiziune și este invitată pentru a susține discursuri extrem de motivante la conferințe internaționale.

De asemenea, Regina Rania a Iordaniei a fost numită una dintre cele mai puternice 100 de femei din lume, de către revista Forbes în anul 2011.

O regină cu milioane de followers în social media

În spatele reputației de leader și avocat al poporului, Regina Rania a profitat remarcabil de background-ul ei în tehnologie pentru a-și construi o prezență remarcabilă în social media. Conturile ei de Twitter (10,6 milioane de followers), Instagram (4,5 milioane de foolowers) și pagina de Facebook cu 16.6 milioane de followers demonstrează acest lucru. Regina Rania a lansat chiar și un canal de Youtube unde are aproape 60 de mii de subsribers și unde are o activitate de vlogger ce discută pe tema toleranței religioase și confruntă stereotipiile despre musulmani și arabi.

Regina Rania a Iordaniei alături de soțul ei și de cei patru copii ai lor

Ca fashion icon, a apărut în reviste precum Marie-Claire sau Glamour.

Una peste alta, Regina Rania a Iordaniei a știut cum să mențină un echilibru delicat între purtarea cu mândrie a tradițiilor țării și relaționarea cu oamenii obișnuiți, făcând totodată eforturi pentru o mai mare deschidere și reformă.

A oferit Iordaniei o imagine pozitivă asupra femeilor din lumea arabă.

Iar peste toate acestea, ea a fost cea care a demonstrat că puterea unei țări nu stă doar în tradiții și atracții turistice, ci și în oameni.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora