Regizorul iranian Asghar Farhadi spune că nu va participa la Oscaruri din cauza deciziilor lui Trump - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Regizorul iranian Asghar Farhadi, al cărui lungmetraj „The Salesman” este nominalizat la categoria „cel mai bun film străin”, spune că nu va participa la gala Oscar de anul acesta, chiar dacă ar fi făcute excepţii, informează Variety, citată de News.ro.

Să umileşti o naţiune sub pretextul că veghezi la securitatea alteia nu este un fenomen nou în istorie şi a pregătit mereu terenul pentru crearea viitoarelor divizări şi ostilităţi. Condamn astfel condiţiile la care sunt supuşi compatrioţii mei şi cetăţenii celorlalte şase ţări care încearcă să intre legal în Statele Unite ale Americii şi sper ca situaţia actuală să nu ducă la viitoare separări între naţiuni”, a transmis regizorul care a anunţat că nu va participa la ceremonia premiilor Academiei de film americane, precizând că nici membrii din comunitatea sa nu vor fi prezenţi la gală.

Iniţial, cineastul iranian a afirmat că va participa la ceremonia Oscarurilor, pentru că nu avea intenţia de a boicota evenimentul.

Un purtător de cuvânt a transmis sâmbătă că Academia de film americană este îngrijorată pentru faptul că regizorul iranian Asghar Farhadi şi echipa peliculei sale „The Salesman” nu ar putea intra în ţară din cauza religiei ori a ţării lor de origine.

Aşa cum i-am transmis distribuitorului meu din Statele Unite în ziua în care au fost anunţate nominalizările, că voi participa la gală împreună cu directorul meu de imagine, continui să cred că voi fi prezent la acest mare eveniment cultural”, a spus Farhadi. „Cu toate astea, se pare că posibilitatea prezenţei este însoţită de dacă şi dar, lucru de neacceptat pentru mine”, a mai afirmat el.

Regizorul a atras atenţia asupra faptului că ani buni au existat persoane care au încercat să traseze linii, să prezinte oamenilor imagini nerealiste şi înfricoşătoare ale unor naţiuni şi culturi, pentru a transforma diferenţele în dezacorduri, dezacordurile lor în duşmănii şi duşmăniile în frici.

Să strecori frica în oameni este o unealtă importantă folosită de indivizi limitaţi pentru a justifica extremismul şi comportamentul fanatic”, a adăugat Asghar Farhadi.

The Salesman”, filmul regizorului iranian, este nominalizat alături de „Land of Mine” (Danemarca), „A Man Called Owe” (Suedia), „Tanna” (Australia) şi „Toni Erdmann” (Germania).

Farhadi a fost primul regizor iranian care a primit mai mult de o nominalizare la premiile Oscar şi tot el este regizorul primului film iranian care a dobândit un trofeu. În 2012, „A Separation” a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun film străin.

Joi, Taraneh Alidoosti, protagonista lungmetrajului ”The Salesman”, a anunţat că nu va participa la gala premiilor Academiei de film americane din acest an în semn de protest faţă de legea prin care Donald Trump vrea să interzică accesul în Statele Unite pentru imigranţii care provin din ţările musulmane.

Prin ordinul executiv, semnat de preşedintele american vineri noapte, s-a decis inclusiv blocarea pe termen nedeterminat a primirii refugiaţilor sirieni în SUA. De asemenea, autorităţile americane nu vor mai emite vize pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile pentru migranţii sau vizitatorii din şapte ţări musulmane – Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO