fbpx

Căutare

Share this article

Datorită unei conjuncturi familiale, călătoresc des în Germania. Nu e o ţară pe care în mod normal ai alege-o pentru a-ţi face vacanţa mai mult de o dată într-un an. Dar pentru noi, situaţia este un pic diferită. De câte ori mergem, închiriem o maşină şi călătorim mult prin zona de nord a Germaniei, prin Belgia şi prin Olanda. Autostrăzile nemţeşti sunt de manual şi, ceea ce este şi mai interesant, şoferii nu au limită de viteză. Poţi merge oricât de repede. Şi cu 200 la oră! Cu toate acestea, numărul accidentelor de circulaţie este cu mult mai mic aici decât în ţara vecină, Belgia, unde există o limitare de viteză la 120 km/h.

După ce am aflat asta, am înţeles încă o dată că nu restricţia este cea care impune civilizaţia, ci educaţia. Şoferii nemţi sunt cu mult mai disciplinaţi în trafic decât vecinii lor belgieni. De aici vine diferenţa.

Am intrat în muzee în scurta noastră vacanţă. Şi într-unul dintre ele am fost oprită la intrarea în expoziţie spunându-mi-se că nu am voie cu paltonul pe mine. De ce? „Regula”, mi s-a răspuns fără drept de apel. Aşa face toată lumea, fără discuţie şi nu există excepţii.

Ce vreau să spun cu asta? Că lipsa de reguli se vede la noi, iar dacă spui cuiva că trebuie urmărită o anume procedură sau regulă, sau că legea nu se poate schimba în funcţie de voinţa sau nevoie cuiva, eşti făcut comunist, dinozaur etc. Că aşa cum se întâmplă în educaţia copiilor în care regulile sunt sfinte şi îi relaxează chiar şi pe ei, pe copii, aşa se întâmplă şi în societate unde, fără aceste reguli se instalează un soi de anarhie.

Lipsa de reguli şi schimbarea legilor este bucuria nebunilor, lucru care se vede şi se simte la fiecare pas făcut pe stradă sau în trafic, în şcoli, în birouri, în instituţii private sau de stat, în relaţiile dintre oameni etc. E un bla bla bla continuu dizolvat într-o apă de ploaie în care incultura, lipsa de educaţia şi primitivismul sar în ochi.

Dar nu vreau să termin în această notă, pentru că e luni… şi pentru că regula spune că săptămâna trebuie începută într-un mod optimist. Să aveţi o săptămână perfectă! 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO