fbpx

Căutare

Share this article

Uneori, mi-aş dori să existe o soluţie magică, una care să mă scape de puncte negre, pori dilataţi şi alte imperfecţiuni. Dar aşa ceva nu există, aşa că am tot căutat diverse variante pentru a rezolva problema punctelor negre. Am testat fel de fel de creme cu particule abrazive (pentru gomaj) dar şi măşti peel off, care promiteau să extragă punctele negre. Ei bine, rezultatele nu au fost chiar aşa de bune. Mai mult, am aflat de la specialişti că nici nu este recomandat să foloseşti măşti peel off sau abrazive ori plasturi pentru puncte negre, asta pentru că pot face mai mult rău decât bine. Aceste proceduri pot slăbi în timp structura pielii, făcând porii să pară şi mai mari. Deci în loc să ajute la minimizare porilor au exact efectul opus. Şi, totuşi, ce soluţii există pentru punctele negre şi porii dilataţi? Iată ce îţi recomand:

Puncte negre sau filamente seboreice

Frunzărind site-ul Paulei Begoun am dat peste un articol despre filamentele seboreice. Şi astfel am aflat că ceea ce credeam eu că sunt puncte negre erau, de fapt, filamente seboreice.

Filamentele seboreice arată ca nişte tuburi cilindrice de culoarea untului, mai ales în zonele unde activitatea glandelor sebacee este crescută (nas, pomeţii, bărbie etc.). Acestea pot deveni mai vizibile dacă tenul este gras sau porii sunt dilataţi. Chiar dacă filamentele seboreice sunt extrase, acestea încep să acumuleze sebum şi celule moarte după câteva zile. Daca vorbim despre remedii pentru puncte negre, merita precizat ca tot din cauza excesului de sebum şi a celulelor moarte se formează şi punctele negre sau cele albe. Iar vestea mai puţin îmbucurătoare este că nu există o metodă de a scăpa de ele definitiv, dar le poţi ţine sub control dacă foloseşti un ritual adecvat.

Soluţii pentru puncte negre

Cel mai bun remediu testat de mine este folosirea unui produs cu BHA (acid salicilic), dacă ai tenul mixt sau gras, ori unul cu AHA (dacă ai tenul normal sau uscat). Mie îmi place să folosesc fie Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant de la Paula′s Choice (151 lei), fie Bha Blackhead Power Liquid, de la Cosrx (101 lei). Dacă te-ai decis să foloseşti un astfel de exfoliant, este indicat să-l introduci în rutina de înfrumuseţare treptat. Începi cu o aplicare pe săptămână, timp de o lună, apoi cu două aplicări şi poţi ajunge chiar şi la utilizare zilnică, dacă tenul tău tolerează această frecvenţă. Pe lângă exfolianţii chimici, se pare că şi retinolul este un remediu bun pentru puncte negre. Recomand aceeaşi atenţie ca şi în cazul AHA/BHA atunci când începi să foloseşti retinol sau retinoid. Acesta se introduce treptat în rutina de îngrijire, fără să-l aplici cu alte ingrediente active la început (precum exfolianţi, vitamina C, niacinamide, acid azelaic etc.) Cel mai bine este să-l asociezi cu un produs hidratant şi să vezi cum reacţionează pielea. După câteva aplicări, poţi construi o rutină de îngrijire săptămânală. Nu uita că toate aceste ingrediente active pot face ca pielea să fie sensibilă la razele UV, aşadar este necesar să aplici zilnic SPF, chiar şi în sezonul rece.

Remedii pentru puncte negre – Tratament în trei paşi

Există o mulţime de tehnici de a elimina punctele negre, iar de curând am descoperit o metodă nouă, pe site-ul fiftyshadesofsnail.com, care mi se pare eficientă. Iată ce presupune acest ritual de curăţare a pielii şi de îndepărtare a punctelor negre:

Ai nevoie de:

  • Un produs cu BHA (Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant de la Paula’s Choice, Maximum Strength de la Stridex, Acid salicilic de la The Ordinary sau BHA Blackhead Power Liquid de la COSRX etc.)
  • mască pe bază de argilă (eu am folosit  pudra de argilă pentru tratamente cosmetice Aslavital Mineralactiv, de la Farmec, (13 lei/10 pliculeţe)
  • Un demachiant pe bază de ulei, ulei mineral sau chiar ulei vegetal de bază. Jude Chao, autoarea articolelor despre frumuseţe de pe Fifty Shades of Snail, a remarcat că uleiul mineral este cel mai eficient, aşa că eu am folosit un ulei pentru bebeluşi pe bază de ulei mineral. Tot ea ne sfătuieşte să facem acest tratament dimineaţa, dacă acest lucru este posibil.

Remedii pentru puncte negre și pori dilatați – Pasul 1

Aplica exfoliantul BHA si lasă-l să acţioneze 20 de minute. Dacă ai tenul gras şi porii încărcaţi, îl poţi folosi pe toată faţa. Iar dacă ai tenul uscat, limitează-te la zonele cu puncte negre vizibile.

Remedii pentru puncte negre și pori dilatați: Pasul 2

Fără să te speli pe faţă, aplică o mască din argilă şi aşteaptă până când aceasta se usucă complet. Dacă ai tenul uscat sau deshidratat, masca de argilă poate să intensifice aceste simptome, aşa că cel mai indicat este să o foloseşti doar în zona T, pentru început. Poţi îndepărta argila cu apă călduţă, numai după ce masca s-a uscat complet.

Remedii pentru puncte negre și pori dilatați: Pasul 3

Aplică demachiantul pe bază de ulei, uleiul mineral sau cel vegetal şi lasă-l să acţioneze 15 minute. Masează uşor tenul timp de două sau trei minute. În acest moment poţi simţi mici granule la suprafaţa pielii, ceea ce înseamnă că punctele negre încep să iasă. Dacă nu simţi nimic granulat este în regulă, poate însemna că nu aveai porii foarte încărcaţi sau, din contră, că punctele negre sunt destul de închistate şi va trebui să repeţi procedura peste aproximativ 5 zile. Astfel, acestea pot fi eliminate la următorul ritual de curăţare. Poţi repeta această procedură chiar şi de două ori pe săptămână, dacă ai tenul prea încărcat. Însă eu recomand ca la început să o foloseşti o dată la 7 zile, timp de o lună. Apoi poţi dubla frecvenţa. În orice caz, ar trebui să observi încă de la primul tratament cel puţin o mică îmbunătăţire la nivelul tenului,  pori mai puţin dilataţi, aspect mai neted al pielii, epidermă mai curată.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO