Căutare

Share this article

Linotip – Centru Independent Coregrafic prezintă în premieră Reverse Discourse, un one woman show în care Ioana Marchidan propune un performance despre body politics în care se scurtcircuitează memoria corporală colectivă, identificând și aducând la suprafață gesturi adânc înrădăcinate, cu scopul de a le dezarhiva și descompune printr-o alunecare corporală spre o coregrafie abstractă.

„Reverse discourse” este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim.

“În „Reverse Discourse” am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi fie că vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalitati distincte, care nu se intersectează aproape niciodată. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze ce conturează trecutul și prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.” Ioana Marchidan

Alegerea de a construi discursul în această formă, un spate gol într-un spațiu care oscilează de la hău întunecat la videoproiectii, implică vulnerabilitate. Iar vulnerabilitatea implică o fragilitate asumată, ce permite concentrarea atenției pe esența mesajului: forța destructivă a abuzului de putere.

Este interesant de urmărit în acest performance micro mișcarea corporală, înainte ca gesturile să ia amploare, care intervine în corp o dată cu schimbarea perspectivei. Inventarierea gesturilor vine ca o oscilare între supunere și asuprire până când corpul renuntă la a mai diferenția între cele două și se lasă prins în energia schimbării dintre ele.

Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018 în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL – inițiată de Cosmin Manolescu la Lisabona, în parteneriat cu Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțatat de Administrația Fondului Cultural Național.

Primul spectacol este în această seară, iar bilete puteți găsi aici

**Reverse Discourse este un proiect cultural organizat de Asociația Dance Spot și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național/ AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Concept și coregrafie: Ioana Marchidan

Performer: Ioana Marchidan

Visuals & light design: Hermina Stanciulescu

Muzica: Alexandru Suciu

Afiș: Hermina Stănciulescu

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO