Roller coaster-ul a împlinit 200 de ani - LIFE.ro
Mergi la conținut

Roller coaster-ul a împlinit 200 de ani

Care este cea mai terifiantă metodă de entertainment? Roller coaster, desigur. Pentru câteva minute petrecute în el, partea emoţională a creierului tău poate crede că lumea se sfârşeşte, în timp ce raţionamentul îţi spune că nu e aşa şi că indiferent de viteza care poate ajunge la peste 160 de kilometri pe oră, nu eşti în pericol.
Share this article

Care este cea mai terifiantă metodă de entertainment? Roller coaster, desigur. Pentru câteva minute petrecute în el, partea emoţională a creierului tău poate crede că lumea se sfârşeşte, în timp ce raţionamentul îţi spune că nu e aşa şi că indiferent de viteza care poate ajunge la peste 160 de kilometri pe oră, nu eşti în pericol.

În ultimii 200 de ani, aceste maşinării mamut au ajuns să fie construite la înălţimi incredibile şi vin la pachet cu o lovitură straşnică pentru forţa gravitaţională. Astăzi, cel mai înalt roller coastre din lume are aproape 140 de metri şi nu porneşte dacă ceaţa este prea densă. Iată cum au evoluat roller coaster-ele în ultimele două secole:

Primul roller coaster din lume a apărut în peisaj în anul 1817, la Paris. Era cunoscut sub numele de „Plimbarea prin aer”, iar doritorii erau nevoiţi să urce câteva scări pentru a coborî cu o viteză de 64 de kilometri pe oră. Coster-ul din Paris a fost unicul din lume până în 1884, când Coney Island a prezentat lumii roller coaster-ul cu care puteai să urci şi să cobori şi acesta a rămas în top până la începutul secolului al 20-lea, iar mulţi dintre vizitatori preferau să privească mai degrabă decât să încerce aceste senzaţii tari.

Primul roller coaster din lume, Foto: businessinsider.com

Câteva decenii mai târziu, în 1925, a apărut cel mai înalt coaster, The Cyclone, construit în Revere Beach, Massachusetts, ce urca până la 30 de metri înălţime.

Disneyland a prezentat primul roller coaster al său în 1959, şi era prevăzut cu o piesă tubulară din oţel. Tehnologia a stabilit standardele pentru ceea ce însemna siguranţa pasagerilor pe viitor şi a marcat un punct de cotitură pentru ceea ce însemna anatomia coaster-elor. În 1976, Six Flags Magic Mountain in Valencia din California a prezentat lumii primul roller coaster modern cu o buclă. Dintr-o dată, toate parcurile de distracţie s-au zbătut să aibă propriile roller coaster-e cu buclă, nu cu una, cu mai multe. În 1980, Carolina Cyclone a inaugurat Carowinds in Charlotte, primul roller coaster cu 4 inversiuni.

Înălţimea rămânea totuşi o problemă. Cedar Point, poate cel mai grozav parc de distracţii din lume a inaugurat în 1989 Magnul XL-200 primul roller coaster care ajungea la înălţimea de 60 de metri. În anii 1990 au apărut nenumărate inovaţii legate de înălţimea şi numărul buclelor coaster-elor, fiecare parc de distracţie dorind să atingă tot mai multe recorduri.

În anul 2000, Cedar Point şi-a depăşit propriul record inaugurând un roller coaster cu o înălţime impresionantă de 95 de metri ce atingea o viteză de 150 de kilometri la oră şi avea o cădere de 80 de grade.

Japonezii nu s-au lăsat mai prejos şi un an mai târziu au prezentat  Dodonpa, roller coaster-ul ce avea o înclinaţie de 90 de grade, iar în 2002 a fost inaugurat Magic Mountain’s X coaster, primul din lume ale cărui scaune se roteau pe orizontală.

În prezent, recordul de înălţime îl deţine Kingda Ka din America, construit la 140 de metri înălţime, iar recordul de viteză, îl deţine Formula Rossa din Emiratele Arabe Unite, care poate atinge 240 de kilometri la oră la coborâre. Iar cel mai întortocheat roller coaster din lume, adică cel care are 14 inversiuni este The Smiler din Marea Britanie.

Însă recordurile se vor depăşi curând deoarece în Orlando, SUA, se construieşte roller coaster-ul ce promite să fie cel mai înalt din lume atingând 174 de metri şi va fi inaugurat la începutul anului 2018.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora