România este şi ea pe lista ţărilor pentru turism medical - LIFE.ro
Mergi la conținut

România este şi ea pe lista ţărilor pentru turism medical

Problema cu destinaţiile de turism medical este aceea că necesită costuri foarte mari, atât pentru tratament, cât şi pentru cheltuielile conexe cu cazarea sau masa.
Share this article

Când vorbim de sistemul medical din România, majoritatea dintre noi avem un sentiment de dezgust. Asta şi după ce media a adus în atenţia noastră tot felul de incidente scandaloase, tot felul de situaţii de neimaginat pentru occidentali. De la faptul că eşti umilit în spital şi până la scandalul dezinfectanţilor diluaţi, de condiţiile precare de igienă dintr-unele spitale şi până la diagnosticele greşite, toate acestea au fost subiecte care pe mulţi dintre noi ne-au făcut reticenţi la a apela la serviciile medicale, deşi cu toţii avem dreptul la ele căci le plătim.

Multă vreme, ani de-a rândul, cei care îşi permiteau, mergeau pentru consultaţii, analize şi tratamente la clinici din străinătate, căci, după experienţele din ţară, orice puţin mai civilizat, ţi se pare Dumnezeu. Erau oameni suferinzi de cancer care făceau tot posibilul pentru a merge să se opera în Turcia de exemplu, o ţară unde oncologia beneficiază de cele mai performante dotări, iar medicii par să fi studiat şi practicat medicina la alt nivel. Dar şi costurile pe măsură.

Pentru anumite intervenţii, acei pacienţi care nu-şi permit din punct de vedere financiar şi care pot face dovada că tratamentul necesar nu poate fi efectuat în România, pot trece printr-un process complicat şi anevoios de obţinere a formularului E112. Însă nici asta nu este uşor şi, din ce în ce mai multe ţări resping acest formular din cauză că ţara noastră nu a achitat facturile pacienţilor trataţi în străinătate.

Problema cu destinaţiile de turism medical este aceea că necesită costuri foarte mari, atât pentru tratament, cât şi pentru cheltuielile conexe cu cazarea sau masa.

Vestea bună este că încă există medici buni şi în România, aparatură performantă şi, dacă avem noroc (căci ţine în mare parte de noroc, din păcate), ne putem trata la noi în ţară. Iar costurile unei clinici private nu ajung nici la jumătatea costurilor pe care trebuie să le suportăm în străinătate.

Dr. Ioana Mândruţă, medic primar neurologie, cu competenţe în epileptologie, somnologie şi EEG la Clinica Neuroaxis şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, ne-a explicat că avem resursele necesare şi în România şi astfel, nu ar fi nimic greşit ca şi ţara noastră să poată fi considerată o destinaţie de turism medical:

”Ceea ce ne bucură foarte mult este că în ultimii ani am reuşit să recăpătăm încrederea românilor în sistemul medical autohton. O parte considerabilă din cei care ar fi vrut să se trateze peste graniţă aleg de câţiva ani să o facă în România, în clinici de specialitate, pentru că am reuşit să-i convingem cu performanţele noastre medicale şi cu aparatura de top. Acum, în România, în câteva centre, putem spune că oferim condiţii medicale, proceduri şi tratamente excepţionale. Un exemplu ar fi sistemele Video EEG (video electroencefalograf), cu care investigăm persoanele care suferă de epilepsie, precum cel de la clinica Neuroaxis, similar ca şi performanţe cu cele existente în centre medicale din vestul Europei”.

Iar dacă vorbim dspre România ca ţară în circuitul destinaţiilor medicale, ne putem uita la stomatologie, domeniu care a câştigat mulţi pacienţi din străinătate deoarece serviciile sunt excelente iar preţurile derizorii în comparaţie cu cele practicate în alte ţări.

„În stomatologie situaţia e diferită- sunt ani buni de când România este o destinaţie ideală pentru străinii care vor să îşi rezolve problemele dentare, fie că e vorba despre corectarea unor anomalii cu ajutorul tratamentelor ortodontice, fie că este vorba despre obţinerea unui zâmbet perfect cu ajutorul implanturilor sau a faţetelor dentare. Oricare din aceste probleme îşi găseşte rezolvarea în clinicile din România, aşa cum se întamplă şi în Clinica noastră, pentru că deţinem atât aparatura şi tehnologiile ca în ţările din vestul Europei cât si medici stomatologi foarte buni, mulţi dintre ei şcoliţi în străinătate. Şi poate unul dintre cele mai mari avantaje este preţul, care în România este chiar şi mai mic de jumătate, faţă de ce se practică în ţările dezvoltate din Europa sau de peste Ocean”, a declarat Gabriel Cojocariu, medic specialist Chirurgie şi Implantologie Orala, coordonatorul echipei chirurgicale de la Clinica Dentica.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora