România va fi reprezentată la cea mai mare competiţie de robotică de o echipă de liceeni din Hunedoara - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Echipa RobotX Hunedoara de la Colegiul Naţional de Informatică Traian Lalescu va reprezenta România la cea de-a II-a ediţie a competiţiei globale de robotică FIRST Global Competition din Mexic.  Competiţia globală reuneşte peste 150 de ţări din toată lumea, iar echipa care va participa din partea României este una cu rezultate remarcabile în cadrul celui mai mare program de robotica pentru licee de la noi – BRD FIRST Tech Challenge, România. Echipa RobotX Hunedoara a obtinut distinctii si rezultate deosebite în cei doi ani în care programul de robotică s-a desfăşurat până acum, astfel încât nominalizarea din partea organizatorilor – Asociatia Natie Prin Educatie –  este un pas firesc spre participarea acestei echipe la competiţia din Mexic.

Dana Războiu, fondator al Asociaţiei Naţie Prin educaţie, consideră că echipa RobotX Hunedoara este pregătită să participe la o astfel de competiţie internatională. „La fel cum în sport exista Olimpiada o dată la patru ani, în robotică acest concurs este Olimpiada. Fiecare ţară trimite o echipă, anul acesta i-am ales pe hunedoreni să reprezinte România. Mi-au plăcut copiii pentru performanţa lor în finala de la Bucureşti, pentru că sunt harnici, serioşi şi extrem de pasionaţi de tehnologie. Sunt sigură că vor face performanţă şi în Mexic”spune Dana Războiu.

„De-a lungul anilor am realizat numeroase proiecte tehnice, premiate la multe concursuri naţionale şi ne-am implicat în comunitatea noastră, încercând să aducem alături de noi şi alţi oameni pasionaţi. Începând din anul 2016, am fondat echipa RobotX Hunedoara, cu care am participat la BRD FIRST Tech Challenge Romania de două ori, obţinând constant rezultate foarte bune”, povestesc tinerii din echipă. „Am acceptat fără ezitare propunerea Naţie Prin Educaţie de a reprezenta România la FIRST Global Competition Mexic, 2018. Această participare reprezintă pentru noi o onoare şi totodată o mare responsabilitate. Ne dorim să obţinem o clasare cât mai bună şi să dăm în acelaşi timp dovadă de fair-play şi spirit de echipă. Vom face tot ce putem şi vom munci din greu pentru a demonstra că potenţialul ţării noastre este reprezentat de tinerii care îi pot duce numele cât mai sus şi care îşi doresc să construiască prin propriile puteri un viitor mai bun”, promit tinerii care vor reprezenta România la Campionatul FIRST Global Competition din Mexic.

La rândul său, Mircea Nistor, mentorul echipei RobotX Hunedoara are încredere în echipa sa şi consideră că participarea la competiţia din Mexic este „o provocare extraordinară, dar şi o responsabilitate imensă pentru nişte copii dintr-un mic oraş de provincie! Suntem hotărâţi să realizăm un robot performant, cu care să concurăm cu succes, pentru a aduce în sufletul şi mintea milioanelor de tineri români speranţa şi pasiunea!”, spune Mircea Nistor, mentorul echipei RobotX Hunedoara.

FIRST Global Competition este o competiţie globală organizata anual, într-o ţară gazdă a competitiei. In anul 2017, editia a fost organizată în Washington DC, Statele Unite şi România a fost prezentă cu o echipă. În anul 2018, competiţia se va organiza în Mexic şi va avea ca temă “Energy Impact” şi va explora impactul pe care îl au diversele surse de energie şi cum pot deveni mai sustenabile. 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO