Să ne amintim de Ada Kaleh, insula care a pierit sub apele Dunării! - LIFE.ro

Căutare

Share this article

La 50 de ani de la evacuarea fostului paradis exotic din Clisura Dunării, o expoziţie foto-documentară ne aminteşte de soarta Insulei Ada Kaleh (Adakale, în limba turcă), care a pierit în 1970 sub apele Dunării. „Adakale trăieşte!”, ne spune prin titlul pe care-l poartă, această expoziţie specială ce va fi inaugurată, mâine, 26 iunie, la Biblioteca Naţională din Bucureşti.

Realizată de Silvana Rachieru de la Centrul de Studii Turce (Universitatea din Bucureşti) împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel, expoziţia cuprinde materiale de arhivă aparţinând membrilor comunităţii Ada Kaleh din Istanbul şi Edirne şi imagini realizate de fotojurnalistul Bogdan Cristel, în 2014.

Foto: News.ro

Aceste materiale vorbesc despre destinul celor aproximativ 700 de locuitori ai insulei (în majoritate turci) care au fost nevoiţi, în timpul construcţiei Barajului de la Porţile de Fier, să părăsească insula şi să se stabilească, la alegere, în România (la Orşova, Turnu Severin, Constanţa, Alba Iulia şi Bucureşti) sau în Turcia (la Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir şi Eskişehir). Expoziţia reconstruieşte astfel un mic paradis aflat în zona Turnu Severin, la 3 kilometri de Orşova, unde oamenii se ocupau cu creşterea trandafirilor şi comerţul cu produse tradiţionale turceşti; un tărâm locuit încă din Antichitate, ocupat, sute de ani la rând, de otomani sau austro-ungari şi devenit teritoriu românesc după Primul Război Mondial.

Foto: News.ro

Istoria acestui loc de vis va fi completată de conferinţa „Adakale între cercetare şi pasiune” (susţinută de Marian Ţuţui, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Magda Andreescu, muzeograf la Muzeul Ţăranului Român, şi Carmen Mihalache, cercetător la Muzeul Ţăranului Român) dar şi de masa rotundă „Adakale, o istorie personală”, la care sunt invitaţi membri ai familiilor care au trăit cândva pe acea insulă.  

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO