Scandal în lumea muzicii: Fostele dansatoare ale lui Lizzo o dau în judecată pentru hărțuire sexuală și rasială. Și cum faima se clădește pe cenușa traumelor și sacrificiilor personale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Scandal în lumea muzicii: Fostele dansatoare ale lui Lizzo o dau în judecată pentru hărțuire sexuală și rasială. Și cum faima se clădește pe cenușa traumelor și sacrificiilor personale

Știrea momentului anunță că trei dintre fostele dansatoare ale lui Lizzo o dau în judecată pe cântăreața pentru hărțuire sexuală și rasială
Share this article

Știrea momentului în industria muzicală anunță că trei dintre fostele dansatoare ale lui Lizzo o dau în judecată pe cântăreață pentru hărțuire sexuală și rasială, precum și pentru facilitarea unui mediu de lucru ostil.

Arianna Davis, Crystal Williams și Noelle Rodriguez reclamă că au fost presate de Lizzo să atingă artiștii nud în timp ce erau într-un club din Amsterdam și au fost forțate să suporte rușine publică din cauza greutății lor corporale.

Cine este Lizzo

Lizzo este de patru ori câștigătoare a premiilor Grammy și a creat cântece de succes precum „Good as Hell”, „Truth Hurts”, „Juice” și „Rumors” cu rapperul Cardi B. Primul ei album major, Cuz I Love You ( 2019), a ajuns în Top 10 al Billboard. Piesa ei „About Damn Time” de pe albumul Special din 2022 a câștigat premiul Grammy pentru Recordul Anului, făcând-o pe Lizzo prima femeie de culoare care a câștigat premiul de la Whitney Houston încoace. Înainte de a-și face un renume în muzica rap și pop, Lizzo era pe cale să devină flautist orchestral și încă cântă la flaut în mostre de pe albumele ei, precum și în spectacole live.

Copilăria și viața de familie a lui Lizzo

S-a născut în Detroit pe 27 aprilie 1988. Numele ei adevărat este Melissa Viviane Jefferson, dar majoritatea o cunosc după numele de scenă. Lizzo combină porecla din copilărie a lui Lissa și melodia lui Jay-Z „Izzo”.

Familia lui Lizzo făcea parte dintr-o biserică penticostală și, datorită credinței lor, muzica gospel a dominat în casa lor. Părinții lui Lizzo i-au ascultat și pe Elton John, Queen și Stevie Wonder. Când Lizzo avea 9 ani, familia ei s-a mutat la Houston. Acolo, a spus ea, orizonturile ei s-au extins pentru a include Destiny’s Child, Missy Elliott și twerking în alegerile sale muzicale.

În clasa a cincea, Lizzo a început să cânte la flaut, un instrument căruia i-a devenit devotată și, în cele din urmă, a cântat în fanfara liceului. Deși flautul era punctul ei de interes, Lizzo recunoaște ca rappul o fascina, așa că a început să scrie versuri în adolescență și făcea găști cu prietenii ei.

Lizzo

De la muzică clasică la rap și rock

Talentul la flaut al lui Lizzo a dus la o bursă la Universitatea din Houston, unde a studiat interpretarea muzicală. Inițial a plănuit să-și continue studiile la Conservatorul din Paris și, în cele din urmă, să cânte în săli de concert.

Pe lângă orele de practică la flaut, Lizzo a continuat să cânte și rapp în spectacole, în timp ce era la facultate. Până în primul an, ea a decis să părăsească școala pentru a se concentra pe a-și face un nume în industria muzicală. A explicat în emisiunea de radio Fresh Air: „Am spus: Sunt deja cântăreață. Pentru ce am nevoie de o diplomă de interpretare muzicală? Și m-am oprit.”

Lizzo s-a alăturat unei trupe prog-rock, în care uneori cânta la flaut. Familia ei s-a mutat la Denver, așa că a fost singură în timp ce încerca să-și lanseze cariera în Houston. Lizzo locuia în mașina ei, uneori dormea pe podeaua studioului ei de înregistrări și făcea duș la sala de sport.

Când Lizzo avea 20 de ani, tatăl ei a murit. Cei doi fuseseră apropiați și a fost o pierdere devastatoare. A părăsit trupa de rock progresiv în 2010, după moartea tatălui ei. După o scurtă oprire la Denver, Lizzo s-a mutat la Minneapolis, în 2011, la invitația unui prieten. Ea a fost în curând instalată pe scena muzicală a orașului. A cântat cu grupurile de fete Chalice și GRRRL PRTY. Primul ei album, Lizzobangers, a apărut în 2013 sub o etichetă independentă.

Citește și: Cine este Lizzo și cum a transformat ea mișcarea „body possitivity”

În timp ce locuia în Minneapolis, Lizzo a fost încurajată de simbolul muzical al locului, Prince. A apărut pe albumul său, Plectrumelectrum (2014) și a cântat la petrecerile sale. „Pentru că am fost îmbrățișată de Prince, sunt veșnic recunoscătoare”, a spus ea în 2020.

Un alt album Lizzo, Big Girl Small World, a sosit în 2015. Curând după aceea, ea a semnat cu Atlantic Records. După o mutare la Los Angeles, Lizzo a lansat EP-ul Coconut Oil (2016). De asemenea, a început să găzduiască Wonderland, o emisiune de muzică live pe MTV, și în deschidere pentru Sleater-Kinney și Florence + the Machine în turneu.

Single-ul „Truth Hurts” a apărut în 2017. Când piesa nu a avut impact, Lizzo s-a gândit să părăsească muzica. Presiunile muncii au determinat-o să devină epuizată din punct de vedere emoțional în 2018 și să caute terapie.

Succesul revoluționar al lui Lizzo

Folosirea abilităților vocale pe deplin a fost o luptă pentru Lizzo, deoarece „fetele mari, de culoare au fost întotdeauna cele mai bune și întotdeauna mi-a fost teamă să nu fiu pusă în acea cutie”. Gama ei a fost demonstrată pe Cuz I Love You (2019), primul album pe care l-a făcut pentru o casă de discuri majoră. Inspirat parțial de propria relație a lui Lizzo, discul a avut totul: balade, rap-uri convingătoare și melodii perfecte pentru dansul în club.

Cuz I Love You a ajuns în Billboard Top 10. Turneul pentru lansarea albumului era vândut, așa că Lizzo a programat mai multe date. Apoi, „Truth Hurts”, single-ul cu performanțe slabe, a fost prezentat într-un film și, în cele din urmă, a devenit un hit, dându-i lui Lizzo prima melodie numărul 1 în Billboard Hot 100. Ea a devenit prima artistă R&B solo, de culoare care a ajuns în această poziție de vârf, după Rihanna în 2012 pentru „Diamonds”.

Lizzo

Imaginea de sine, body positivity și iubirea

„Am fost negativ pentru o perioadă lungă de timp”, a recunoscut Lizzo. În cele din urmă, ea și-a dat seama că „pentru a continua să trăiesc în acest corp și să supraviețuiesc în acest corp și să fiu fericită și să mă bucur de viață, trebuie să găsesc o modalitate de a mă place”. Cu toate acestea, Lizzo se ferește de unele dintre aplauzele pe care le-a primit pentru pozitivitatea corpului. „Nu îmi place când oamenii cred că îmi este greu să mă văd frumoasă”, a spus ea pentru Glamour. „Nu îmi place când oamenii sunt șocați că o fac.”

„Pozitivitatea corpului există doar pentru că negativitatea corpului este norma”, a declarat Lizzo. Ea speră că acceptarea tuturor tipurilor de corpuri va fi în cele din urmă normalizată și se va extinde dincolo de divertisment, spunând: „Există o fată neagră de talie XXL la premiile Grammy. Dar femeile negre de talie mare încă nu primesc tratamentul pe care îl merită în spitale, la medici și la locul de muncă, înțelegi ce vreau să spun?”

Cât despre viața amoroasă Lizzo a confirmat în aprilie 2022 că are o relație romantică cu Myke Wright, un comedian. Cei doi se cunosc de mult timp și au fost gazdele unui serial muzical MTV, Wonderland, în 2016.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora