fbpx

Căutare

Share this article

Festivalul de scurtmetraje Timishort are loc în perioada 12-15 octombrie în Timişoara, la Cinema Timiş, Casa Artelor şi Ambasada. Pe lângă competiţia oficială care îşi propune să descopere noi autori de cinema, avem cel puţin 6 motive să ajungem la festivalul de scurtmetraje din Banat. Timishort propune iubitorilor de film un calup de scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film/ Short Matters! – EFA Nominees, cele mai noi scurtmetraje experimentale în secţiunea Videorama, o secţiune de animaţie – Animation Panorama, un focus dedicat unui regizor contemporan – anul acesta, Seán Breathnach din Irlanda, un festival în vizită – Bašta Fest (Serbia) şi două calupuri de scurtmetraje pentru copii în secţiunea TimiKids,

Programul „Short Matters!” cuprinde 8 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2016, printre care şi câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de scurtmetraj: „9 Days – From my Window in Aleppo” (Olanda, Siria), în regia lui Thomas Vroege, Floor van der Meulen şi Issa Touma. Filmul redă începutul revoltei siriene în oraşul Alep, văzută prin ochii faimosului fotograf sirian Issa Touma, care şi-a petrecut nouă zile baricadat în apartamentul lui, înregistrând ce se întâmpla afară. Filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film rulează vineri, 13 octombrie, de la ora 18:00, la Casa Artelor.         

„9 Days – From my Window in Aleppo” – regia Thomas Vroege, Floor van der Meulen şi Issa Touma

Cei mici pot vedea 12 scurtmetraje pentru copii, împărţite în două secţiuni Timikids, pe categorii de vârstă: secţiunea 6-10 ani (Cinema Timiş – vineri, 13 octombrie, ora 10:00) şi secţiunea 11-14 ani (Cinema Timiş – sâmbătă, 14 octombrie, ora 10:00).

Sectiunea Videorama mizează pe film experimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România. Anul acesta secţiunea cuprinde 6 scurtmetraje din Olanda, Ungaria, Grecia, Franţa şi Portugalia ce vor rula vineri, 13 octombrie, de la ora 22:00, la Cinema Timiş.

Regizor Seán Breathnach din Irlanda, căruia Timishort îi dedică un focus special, a regizat peste 12 scurtmetraje, unele dintre ele adunând premii naţionale şi internaţionale. Opera sa a fost prezentată la Ambasada Irlandei în Londra, drept un exemplu de cinematografie contemporană irlandeză. 7 dintre scurtmetrajele regizate de Seán Breathnach vor fi văzute la Timishort vineri, 13 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Timiş.

Festivalul invitat anul acesta la Timishort este Bašta Fest, un festival internaţional de film scurt de ficţiune, care are loc în Bajina Bašta, în vestul Serbiei. Scopul festivalului e acela de a crea o oază culturală, care promovează tineri artişti locali şi internaţionali, punând accent pe scurtmetraje de ficţiune originale. La Timişoara vor rula 4 dintre cele mai apreciate scurtmetraje ale festivalului din Serbia, sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Timiş.

În secţiunea Animation Panorama au fost incluse 9 dintre cele mai fresh animaţii ale momentului la Casa Artelor vineri, 13 octombrie, de la ora 20:00. Găsiţi programul integral şi informaţii despre bilete pe www.timishort.ro

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO