Shireen Abu Akleh, jurnalista Al Jazeera ce a plătit cu viața pentru dorința ei de a fi aproape de oameni - LIFE.ro
Mergi la conținut

Shireen Abu Akleh, ucisă săptămâna trecută în timp ce documenta jurnalistic confruntările din Cisiordania dintre armata israeliană și palestinieni, a fost printre cele mai proeminente figuri ale presei arabe.

Shireen Abu Akleh s-a născut la Ierusalim, dar tot timpul a spus că Palestina este patria ei. Purtând atât o carte de rezidență la Ierusalim, cât și un pașaport american, ea a început să lucreze pentru Al Jazeera în 1997 și a fost în mod regulat corespondentul de război pentru conflictele din Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza.

Shireen Abu Akleh

Poziția ei de corespondent arab al Al Jazeera la Ierusalim a făcut-o un nume cunoscut și o față cunoscută pentru zeci de milioane de telespectatori din întreaga lume arabă.

„Am ales să devin jurnalist pentru a fi aproape de oameni. Poate că nu va fi ușor să schimbi realitatea, dar am putut cel puțin să le fac auzită vocea în lume”, a spus Abu Akleh într-un videoclip înregistrat pentru cea de-a 25-a aniversare a canalului din Qatar.

Cine a fost Shireen Abu Akleh?

S-a născut în Ierusalimul de Est într-o familie creștină palestiniană. Mama ei s-a născut în Ierusalimul de Vest, înainte de crearea Israelului, în 1948, iar tatăl ei era din Betleem, Cisiordania.

Într-un interviu acordat cu puțin timp înainte de moartea ei, Shireen Abu Akleh, care era și cetățean american, s-a descris pe ea însăși ca un „produs al Ierusalimului”, conflictul israeliano-palestinian influențând o mare parte din viața ei.

A urmat școala secundară în Beit Hanina din Ierusalim de Est, apoi s-a înscris la Universitatea de Știință și Tehnologie din Iordania pentru a studia arhitectura. Mai târziu s-a transferat la Universitatea Yarmouk din Iordania, de la care a absolvit cu o diplomă de licență în presă scrisă.

Shireen Abu Akleh

Shireen Abu Akleh a absolvit facultatea în anul în care au fost semnate acordurile de pace de la Oslo, apoi s-a alăturat radioului Vocea Palestinei, înainte de a trece la Al Jazeera, în 1997, la doar un an după lansarea rețelei, și a devenit o personalitate marcantă în mass-media arabă.

Proeminența ei a crescut prin faptul că a fost prezentă în calitate de jurnalist la cea de-a doua Intifadă palestiniană, din 2000 până în 2005, precum și prin faptul că și-a făcut auzită vocea în politica israeliană. Ea a documentat, de asemenea, cinci conflicte dintre Israel și Gaza și războiul din Liban din 2006.

Jurnalista iubită de toți arabii

În semn al importanței ei pentru publicul palestinian, locuitorii din Cisiordania au pus flori pe marginea drumului, în timp ce vehiculul care îi transporta cadavrul se deplasa spre Nablus, unde a fost programată o autopsie înainte de înmormântarea ei la Ierusalim.

Numele ei a a fost unul dintre cele mai căutate pe Twitter, în limba arabă, făcând să se aprindă rețelele de socializare prin crearea de grupuri de sprijin pentru palestinieni, iar imaginea ei a fost proiectată peste piața principală din orașul Ramallah din Cisiordania, în timp ce cei îndoliați au invadat birourile Al Jazeera și casa familiei ei Ierusalimul de est.

Shireen Abu Akleh
Înmormântarea lui Shireen Abu Akleh

În orele de după moartea ei, tinerii palestinieni au descris-o pe Shireen Abu Akleh ca fiind o sursă uriașă de inspirație, în special pentru femei.

Citește și: Viața lui Christiane Amanpour, cea mai cunoscută corespondentă de război, femeia care i-a intervievat pe cei mai căutați lideri ai lumii arabe

„Nu a obosit niciodată”, a declarat corespondentul internațional senior al Al Jazeera, Hoda Abdel-Hamid, pentru AFP, prin telefon, din Ucraina. „Ea a fost mereu acolo ori de câte ori se întâmpla ceva.”

Jurnalistul senior de la Al Jazeera, Dima Khatib, a scris pe Twitter că Shireen Abu Akleh a fost „una dintre primele femei arabe, corespondente de război la sfârșitul anilor 1990, când rolul tradițional al femeilor era maxim de a prezenta știrile din studioul de televiziune”.

Shireen Abu Akleh

Shireen Abu Akleh un simbol pentru femeile arabe și o sursă de inspirație pentru orice jurnalist

„Shireen a fost un pionier al unei generații care a încălcat rolurile de gen stereotipice în jurnalismul TV”, a spus Khatib.

Într-un interviu recent, Shireen Abu Akleh a spus că i-a fost adesea frică în timp ce transmitea în direct, dar s-a asigurat că evită riscurile inutile.

„Nu mă arunc la moarte”, a spus ea. „Caut un loc sigur în care să stau și cum să-mi protejez echipa, înainte de a-mi face griji pentru filmare.”

Abu Akleh avea cetățenia americană și vizita adesea America în lunile de vară, dar locuia în Ierusalimul de Est și Cisiordania, însă relația ei exactă cu SUA nu era foarte clară.

În urmă ei rămân îndurerați un frate și părinții ei.

Shireen Abu Akleh
Shireen Abu Akleh

Shireen Abu Akleh rămâne o sursă de inspirație pentru femeile și fetele arabe

Anul trecut, Abu Akleh a scris în publicația This Week in Palestine că Jenin, locul în care a murit, nu a fost doar „o poveste efemeră în cariera mea sau chiar în viața mea personală. Este orașul care îmi poate ridica moralul și mă poate ajuta să zbor. El întruchipează spiritul palestinian care uneori tremură și cade, dar, dincolo de orice așteptări, se ridică pentru a-și urma visele”, a spus ea.

Moartea oribilă a unei femei în slujba oamenilor

Shireen Abu Akleh a fost împușcată în cap în timpul unei confruntări între trupele israeliene și oameni înarmați palestinieni în orașul agitat din Cisiordania. Palestinienii au dat vina pe Israel pentru moartea jurnalistei, iar oficialii israelieni au spus că este posibil ca oamenii înarmați palestinieni să fi tras focul fatal.

Începuse ca o altă misiune de rutină pentru Abu Akleh. Ea le-a trimis e-mail colegilor în timp ce se îndrepta spre tabăra de refugiați Jenin, pentru a documenta un raid militar israelian.

„Vă voi aduce știrile de îndată ce imaginea devine clară”, a scris ea.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora