Şi protestele sunt un stil de viaţă! - LIFE.ro
Mergi la conținut

Şi protestele sunt un stil de viaţă!

De ce scrie un site de lifestyle despre proteste? Pentru că protestele sunt despre lifestyle, despre stilul de viaţă. Şi, ca să fac un joc de cuvinte, şi la proteste „se trăieşte cu stil”. Nu, nu e ca pe catwalk - deşi, trebuie să recunosc, am văzut câteva outfit-uri drăguţe în mulţime şi am invidiat câteva dintre „colegele” de protest pentru modul în care au ştiut să se îmbrace ca să lupte cu frigul.
Share this article

De ce scrie un site de lifestyle despre proteste? Pentru că protestele sunt despre lifestyle, despre stilul de viaţă. Şi, ca să fac un joc de cuvinte, şi la proteste „se trăieşte cu stil”. Nu, nu e ca pe catwalk – deşi, trebuie să recunosc, am văzut câteva outfit-uri drăguţe în mulţime şi am invidiat câteva dintre „colegele” de protest pentru modul în care au ştiut să se îmbrace ca să lupte cu frigul.

Revenind la stilul de viaţă, o să vă demonstrez, cu liniuţă şi de la capăt, că protestele sunt despre felul (genul, maniera, modul, regimul, sistemul) în care alegi să trăieşti (vezi DEX). Şi cei 150 de mii de oameni de aseară din Piaţa Victoriei mi-au demonstrat în repetate rânduri că au stil. Şi separat, şi împreună.

Când vorbim despre stilul de viaţă în general, pornim, desigur, de la nişte principii. Poate aleg să îmi trăiesc viaţa departe de agitaţia oraşului sau poate pentru mine un stil de viaţă sănătos e mai important. Poate altul crede că bunăstarea este singurul mod în care se poate ajunge la un stil de viaţă mulţumitor. Sau poate pentru alţii contează să bifeze cât mai multe dintre principiile de mai sus. Protestul de aseară (şi multe alte proteste la care am mers) avea un set de principii foarte clare, deşi oamenii nu erau toţi la fel. Am văzut tineri de vârsta mea, mame cu copiii lor în braţe (şi chiar bebeluşi în marsupiu), am văzut tineri antreprenori, bunici cu nepoţi, taţi cu fiii lor, am văzut corporatişti, am văzut studenţi (mai mulţi ca niciodată), ecologişti, am (re)văzut oameni implicaţi activ în proiecte sociale sau care sunt nelipsiţi de la proteste şi am văzut mulţi, mult mai mulţi oameni care păreau că sunt prima dată la protest.

De ce spun că toţi cei de mai sus aderau la aceleaşi principii? Mi-au demonstrat că au ales numitorul comun din toate principiile care îi conduc. Şi cel mai simplu era să adere la bunul simţ. Sau la buna creştere. Am ajuns la 6 seara şi în Piaţa Victoriei se putea circula lejer. Am străbătut-o la pas de la un capăt la altul în căutarea cercului nostru de prieteni. Am primit ceai cald de la un necunoscut. Am zâmbit şi mi s-a zâmbit. Am căutat un coş de gunoi să-mi arunc paharul sau sticla de apă. Şi ştiţi ce? Am găsit! Pentru că cineva (sau mai mulţi) aduseseră saci de gunoi de acasă. Şi le-am mulţumit în gând. Am auzit de nenumărate ori „scuză-mă” şi „mulţumesc”. Am găsit un colţ cu rechizite (markere, cartoane, coli) iniţiat de câteva fete: „Puteţi să vă scrieţi pancarta aici”. Iar mai târziu, când reţelele de telefonie cedaseră şi nu mai puteai comunica cu prietenii din alte colţuri ale pieţei, 4-5 oameni s-au oferit să încerce să sune acelaşi număr. Nu conta pe cine sunau. Sperau să prindă o fărâmă de semnal. Iar „prietenul” de negăsit să fie găsit în mulţime.

S-au făcut grupuri „de reper”. Un cerc cu prietenii prietenilor sau cunoscuţii acestora. Un fel de „zonă” a oamenilor pe care îi recunoşti, în caz că trebuie să ieşi pentru câteva minute din Piaţă şi îţi trebuie un reper, o zonă safe la care să te întorci. În cercul acesta de 15-20 de oameni s-au împărţit biscuiţi, covrigi, ceai, apă. S-au împărţit zâmbete şi s-au împărtăşit idei. Din grupul acesta am aflat că există o aplicaţie de mesaje pentru smartphone care nu are nevoie de internet. De downloadat pentru serile următoare. Tot din grupul acesta aflam veştile: „Suntem peste 110 mii, s-a spus la Digi”, „La metrou e puhoi de oameni. Şi mai vin!”, „Are cineva un update?”.

Şi creativitatea e un stil de viaţă. Şi asta am văzut-o de nenumărate ori. Am citit pancarte şi sloganuri ingenioase. La unele am râs cu poftă, iar mesajul altora îţi lăsau un zâmbet amar. Am văzut moduri originale prin care oamenii au ales să îşi exprime nemulţumirea. Şi i-am întrebat dacă pot să-i fotografiez. Am primit aprobarea de fiecare dată. Şi ne-am privit ochi în ochi. Şi ne-am mulţumit.

N-am să vorbesc despre incidentele de la finalul protestului de aseară. Cei care au ales să vină la aceste proteste în logica bunului simţ (aşa cum vă spuneam mai sus) ştiu să se ferească de astfel de situaţii, încearcă să le aplaneze sau fac „un joc al offside-ului” (ca să folosesc un termen cunoscut galeriilor) şi îi lasă pe „zbuciumaţi” singuri în aria lor.

Prefer să vă spun că la plecare am zâmbit din nou. O adolescentă privea mulţimea de pe umerii tatălui său. Am profitat de ocazie şi am întrebat-o dacă ar putea să facă câteva fotografii şi cu telefonul meu. Desigur, mi-a răspuns. Mi s-a părut adorabil momentul în care a îndreptat camera către mine: şi-a imaginat că vreau un fel de selfie în mulţime. Am zâmbit – şi eu şi tatăl ei – şi i-am explicat că mi-aş dori fotografii doar cu mulţimea, văzută de sus. A zâmbit şi ea, uşor încurcată.

Să nu spuneţi „asta e generaţia selfie!”. Eu am plecat zicându-le „Ne vedem mâine!”. Mi s-a răspuns de-alături: „Da, asta e o nouă formă de salut”. Sper să o revăd diseară în piaţă, tot pe umerii tatălui său. Căci unde te poţi simţi mai în siguranţă decât pe umerii cuiva care ştii sigur că o să te protejeze şi care îţi arată de la înălţime cum se câştigă şi cum se respectă un stil de viaţă?

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora