Căutare

Share this article

 „Sieranevada”, filmul regizat de Cristi Puiu a primit la Gala premiilor Gopo ce a avut loc aseară la Teatrul Naţional I. L. Caragiale, nu mai puţin de şase premii, printre care cele pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie.

Filmul lui Cristi Puiu a mai fost premiat pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună actriţă în rol secundar şi cel mai bun montaj.

Pe locul doi s-a situat filmul de debut al lui Bogdan Mirică, „Câini” care a primit cinci trofee Gopo, inclusiv cele pentru cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun actor în rol secundar. În momentul în care a primit premiul, Bogdan Mirică a mărturisit: ”Când au fost anunţate nominalizările, producătoarea filmului, Marcela Ursu, mi-a trimis un mesaj  în stilu-i caracteristic: «Nu o să iei absolut nimic, o sa ia tot Cristi (Puiu, n.r.) şi Cristian (Mungiu, n.r.)». Le mulţumesc că nu au participat la categoria asta”.

În 2016 au fost lansate 21 de filme, două dintre ele, „#Selfie69” şi „Două lozuri” cu încasări de peste 2 milioane de lei şi peste 100 de mii de spectatori, motiv pentru care au primit premiul publicului la gala Gopo.

Gala Pemiilor Gopo a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan, iar printre cei care au înmânat premiile câştigătorilor au fost Margareta Pâslaru, Matei Dima, Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu, Ionuţ Grama, Cristina Flutur, Smiley, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Magda Catone, Ana Ularu, Dana Dogaru, Marian Râlea, Claudiu Bleonţ şi Victor Rebengiuc, după cum anunţă news.ro.

Premiul special al ediţiei de anul acesta a fost acordat unui profesionist din industria filmului mai puţin cunoscut publicului. Constantin Petre, cunoscut drept ”Nea Bombi”, a fost recompensat pentru profesionalismul de care a dat dovadă în realizarea efetelor speciale şi pirotehnice. El nu a fost prezent la gală, însă mai mulţi cineaşti, între care Tudor Giurgiu, Radu Jude şi Andi Vasluianu, i-au adus un laudatio.

Pentru cel mai bun fil documentar, câştigătoare a fost Monica Lăzurean-Gorgan care a declarat pe scenă: „Mă bucur că în ultimii ani documentarele au reuşit să câştige teren şi să fie tot mai vizibile şi poate pot provoca schimbări mici, dar importante în timp. Un pericol major, în viitor, este lipsa implicării, deci, rezistăm!”

Premiul pentru întreaga carieră a fost înmânat de Constantin Cotimanis lui Ion Dichiseanu. „Îţi crează un oarecare disconfort să începi să îţi lauzi un coleg… Am intrat pe net şi am găsit: număr filme, multe, număr de piese de teatru, multe, număr de femei pe care le-a iubit… câte locuri sunt în sala asta? Număr de femei care l-au iubit… Doamnelor şi domnilor: bunul meu prieten, Ion Dichiseanu”, a fost scurta prezentare a lui Cotimanis.

În replică, Ion Dichiseanu a spus: ”Ştiţi că mă simt bine? Vă iubesc, am venit cu dragă inimă şi, mai ales, eu l-am cunoscut pe Gopo. Le mulţumesc organizatorilor că s-au gândit să îmi ofere acest premiu. E o vorbă: mai bine mai târziu decât niciodată. Dragii mei, cum întreaga carieră?! De acum încolo…” El a povestit că va începe curând lucrul la un film cu regizorul Toma Enache şi a menţionat că este încântat de faptul că joacă alături de actori din generaţia tânără.

Iată lista completă a câştigătorilor Galei Premiilor Gopo organizată de Asociaţia pentru promovarea Filmului Românesc:

Premiul pentru întreaga carieră – Ion Dichiseanu

Premiul pentru întreaga activitate – Valentin Uritescu

Premiul special – Constantin Petre

Premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2016) – ”#Selfie69”, de Cristina Iacob, şi ”Două lozuri”, de Paul Negoescu

Premiul Romanian Society of Cinematographers – Marius Panduru, pentru ”Inimi cicatrizate”

Cel mai bun film european (dintre cele distribuite în România în 2016) – ”Son of Saul”, de Laszlo Nemes, distribuit de Transilvania Film

Cel mai bun machiaj şi cea mai buna coafură – Bianca Boeroiu şi Domnica Bodogan, pentru filmul ”Inimi cicatrizate”

Cele mai bune costume – Dana Păpăruz, pentru ”Inimi cicatrizate”

Cele mai bune decoruri – Cristian Miculescu, pentru ”Inimi cicatrizate”

Cel mai bun sunet – Sam Cohen, Sebastian Zsemlye şi Hervé Buirette, pentru filmul ”Câini”

Cel mai bun montaj – Letiţia Ştefănescu şi Ciprian Cimpoi, pentru ”Sieranevada”

Cea mai bună imagine – acordat ex-aequo – Andrei Butică, pentru ”Câini”, şi Marius Panduru, pentru ”Inimi cicatrizate”

Cea mai bună muzică originală – Codrin Lazăr şi Sorin Romanescu, pentru ”Câini”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune – ”4:15 PM Sfârşitul lumii”, regia Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga

Tânără speranţă (4.000 de euro) – Anamaria Antoci, pentru producţia lungmetrajului ”Ilegitim”, regizat de Adrian Sitaru

Cel mai bun film de debut – ”Câini”, de Bogdan Mirică

Cel mai bun film documentar – ”Doar o răsuflare”, de Monica Lăzurean-Gorgan

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Ana Ciontea, pentru ”Sieranevada”

Cel mai bun actor într-un rol secundar – Vlad Ivanov, pentru ”Câini

Cel mai bun scenariu – Cristi Puiu, pentru ”Sieranevada”

Cea mai bună actriţă într-un rol principal – Dana Dogaru, pentru ”Sieranevada”

Cel mai bun actor într-un rol principal – Gheorghe Visu

Cel mai bun regizor – Cristi Puiu, pentru ”Sieranevada”

Cel mai bun film – ”Sieranevada”, de Cristi Puiu

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO