fbpx

Căutare

Share this article

În general, simptomele de COVID-19 debutează într-o anumită ordine, diferită de cea din gripă sau răceli. Este foarte important să identificăm cât mai rapid semnele de agravare a bolii, care apar, de regulă, la o săptămână de la infectare. Iată care sunt simptomele COVID pe zile.

În cel de-al patrulea val al pandemiei, simptomele de COVID-19 ale celor infectați vor fi foarte variate, ne-a spus medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical interimar la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București. „Ne așteptăm ca acest nou val să fie caracterizat de un echilibru în privința manifestărilor infecției cu SARS-CoV-2. Ar trebui să fie un val al echilibrului fiindcă o parte din populație este vaccinată și va face, în mare parte, forme asimptomatice sau ușoare de COVID-19, iar o parte este nevaccinată, iar aceasta poate ajunge la forme severe de boală”, detaliază specialistul.

La varianta Delta, simptomele apar mai repede

Persoanele infectate cu varianta care, foarte probabil, va deveni dominantă și în România se îmbolnăvesc mai repede după expunerea la virus. Pentru varianta Delta, perioada medie de incubație (intervalul de la expunerea la virus și până la apariția simptomelor) este de 4 zile, conform unui studiu publicat în iunie 2021 pe platforma MedRxiv.org, care pune la dispoziție cercetări medicale nepublicate încă în reviste de specialitate (preprint). Pentru varianta inițială a coronavirusului, perioada medie de incubație era de 6 zile.

Testele PCR devin pozitive în 4 zile de la contactul cu o persoană infectată cu varianta Delta, față de 6 zile, cum se întâmpla în cazul variantelor anterioare ale coronavirusului. 

Persoanele care se infectează cu această nouă variantă devin contagioase cu 2 zile înainte de apariția simptomelor, mai devreme cu o zi față de bolnavii infectați cu variantele anterioare. Ele transmit virusul încă 3 zile de la debutul simptomelor, potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Jama Internal Medicine. Vârful de infecțiozitate se înregistrează în ziua 0 – ziua în care debutează simptomele. 

Simptomele COVID-19 pe zile. Cum debutează boala

Infecția cu noul coronavirus are manifestări asemănătoare cu multe boli și poate fi confundată cu gripa sezonieră, răcelile comune sau alergiile. Modul în care se succed simptomele ar putea ajuta la diferențierea lor, iar medicii au constatat că ele debutează într-o anumită ordine la bolnavii cu COVID-19. 

Continuarea articolului, AICI

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO