Sindromul Ochiului Uscat: sau cum îți explici că ți se usucă ochii? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sindromul Ochiului Uscat: sau cum îți explici că ți se usucă ochii?

Sindromul ochiului uscat, cunoscut și sub denumirea de keratoconjunctivită sicca, este o afecțiune oftalmică.
Share this article

Sindromul ochiului uscat este o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această tulburare oftalmică poate cauza disconfort ocular semnificativ și poate afecta calitatea vieții. În acest articol, vom explora sindromul ochiului uscat în detaliu, inclusiv cauzele, simptomele, complicațiile și opțiunile de tratament disponibile.

Ce este Sindromul Ochiului Uscat

Sindromul ochiului uscat, cunoscut și sub denumirea de keratoconjunctivită sicca, este o afecțiune oftalmică caracterizată prin insuficienta producție a lacrimilor sau o calitate scăzută a filmului lacrimal. Acest lucru duce la uscăciunea, iritarea și inflamația ochilor. Afecțiunea poate fi temporară sau cronică și poate varia în severitate.

Cauzele Sindromului Ochiului Uscat

Există numeroase cauze ale sindromului, iar acestea pot varia de la factori de mediu la probleme de sănătate subiacente. Cauzele comune includ:

 1. Înaintarea în vârstă: O persoană are șanse mai mari de a dezvolta sindromul ochiului uscat pe măsură ce îmbătrânește. Glandele lacrimale se pot reduce ca parte a procesului de îmbătrânire.
 2. Factori de mediu: Expunerea prelungită la factori de mediu precum fumul de tutun, vântul, aerul uscat sau poluarea poate agrava uscăciunea ochilor.
 3. Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele, diureticele și contraceptivele orale, pot contribui la reducerea producției de lacrimi.
 4. Boala autoimună: Bolile autoimune, precum sindromul Sjögren, artrita reumatoidă și lupusul, pot afecta glandele lacrimale și cauza uscăciune oculară.
 5. Chirurgia ochilor: Chirurgiile oculare pot determina temporar uscăciunea ochilor ca efect secundar.
 6. Deficitul de vitamina A: Lipsa vitaminei A din alimentație poate duce la o afectare a funcționării normale a ochilor și a producției de lacrimi.
 7. Clipitul Insuficient: Oamenii care clipesc mai puțin, cum ar fi cei care petrec mult timp în fața unui ecran de calculator, pot avea ochi uscați.
 8. Glandele lacrimale obstruate: Blocajele glandelor lacrimale pot împiedica eliberarea adecvată a lacrimilor.
 9. Hormoni: Schimbările hormonale, precum cele care apar în timpul sarcinii sau menopauzei, pot afecta producția de lacrimi.
 10. Efecte secundare ale altor boli: Afecțiunea poate apărea ca efect secundar al unor boli precum diabetul sau hipotiroidismul.

Simptome

Sindromul ochiului uscat poate determina o varietate de simptome, care pot varia în severitate. Printre cele mai comune simptome se numără:

 1. Uscăciunea ochilor: Pacienții resimt o senzație de arsură sau uscăciune persistentă a ochilor.
 2. Roșeața și inflamația ochilor: Ochiul poate deveni roșu și poate prezenta semne de inflamație.
 3. Lacrimarea excesivă: Deși poate părea paradoxal, ochii pot răspunde la uscăciune prin producerea excesivă de lacrimi.
 4. Sensibilitate la lumină: Sindromul ochiului uscat poate duce la o creștere a sensibilității la lumină, numită fotofobie.
 5. Videre încețoșată: Uscăciunea ochilor poate determina vedere încețoșată sau dificultate în focalizare.
 6. Disconfort și senzație de corp străin în ochi: Pacienții pot resimți senzația de nisip sau corp străin în ochi.
 7. Înroșirea și umflarea pleoapelor: Pleoapele pot deveni inflamate și pot prezenta cruste dimineața.
 8. Scăderea acurateții vizuale: În cazuri severe, sindromul ochiului uscat poate afecta acuratețea vizuală.

Simptomele pot fi temporare sau cronice și pot varia în funcție de cauza și gravitatea sindromului.

Diagnostic

Pentru a diagnostica sindromul ochiului uscat, este esențială o evaluare oftalmologică detaliată. Oftalmologul va lua în considerare istoricul medical al pacientului și va efectua următoarele teste:

Tratamentul Sindromului Ochiului Uscat

Tratamentul sindromului ochiului uscat depinde de cauza și severitatea afecțiunii. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Picături lubrifiante: Picăturile oculare pot ajuta la menținerea umidității oculare și reducerea simptomelor de uscăciune.
 2. Medicamente antiinflamatoare: Unele medicamente pot ajuta la reducerea inflamației oculare.
 3. Tehnici de conservare a lacrimilor: Acestea pot implica blocarea canalelor de drenare a lacrimilor pentru a păstra mai multă umiditate la suprafața ochiului.
 4. Schimbări de stil de viață: Ajustarea mediului sau a rutinei zilnice pentru a minimiza expunerea la factori de risc, cum ar fi aerul uscat sau ecranele de calculator.
 5. Tratamentul cauzei subiacente: Dacă sindromul ochiului uscat este provocat de o altă afecțiune, precum o boală autoimună, aceasta trebuie tratată corespunzător.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sindromul ochiului uscat afectează aproximativ 344 de milioane de oameni la nivel global. Această afecțiune este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă, dar poate afecta oameni de toate vârstele. Femeile sunt mai susceptibile să dezvolte sindromul ochiului uscat decât bărbații.

Citește și: Adevărul despre efectul de lumină albastră și cum ne afectează sănătatea și somnul

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora