Situația din Kazahstan pe înțelesul tuturor. De ce au izbucnit protestele și de ce contează pentru noi? - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Nu sunt vreun politolog sau vreo minte luminată ce poate analiza situația din Kazakhstan cu toate dedesubturile ei, însă, în momentele în care am văzut agitația din acea zonă a lumii, am făcut un mic research și am extras câteva elemente menite să ne facă să înțelegem cum anume ne poate afecta.

Prima știre apărută a fost aceea că oamenii din Kazahstan s-au răsculat și că sunt proteste masive ce s-au soldat cu destul de mulți morți și răniți, atât în rândul poliției, cât și al civililor. Evident că prima întrebare este: unde se află Kazahstan? Uitându-te pe hartă, vei observa că este una dintre acele țări din Asia centrală, extrem de bogate în petrol, lucru care ne determină să analizăm mai amănunțit situația.

Kazahstan
Localizarea pe hartă a statului Kazahstan

Ce se întâmplă în Kazahstan și de ce?

Mii de protestatari furioși au ieșit pe străzile Kazahstanului în ultimele zile, determinând astfel cea mai mare criză care a zguduit țara în ultimele decenii. Evenimentele reprezintă o provocare cruntă pentru președintele Kassym-Jomart Tokayev, la mai puțin de trei ani de la investirea sa și destabilizează o regiune deja volatilă în care Rusia și Statele Unite concurează pentru influență.

Videoclipul postat online miercurea trecută arăta oameni luând cu asalt clădirea principală a guvernului din Almaty, cel mai mare oraș, în timp ce protestatarii incendiau vehicule de poliție, precum și filiala regională a partidului de guvernământ, Nur Otan.