Small city break: vizitaţi cele mai frumoase orăşele din Europa! - LIFE.ro
Mergi la conținut

Small city break: vizitaţi cele mai frumoase orăşele din Europa!

Pentru cei pasionaţi de călătorii toamna începe sezonul „city break”: un week-end care să vă încarce bateriile şi în care să descoperiţi savoarea locală. Noi vă propunem să încercaţi varianta „small city break” - şi nu ne referim la numărul de zile, ci la dimensiunea oraşelor vizitate. Vă propunem o listă de 10 orăşele pitoreşti din Europa care merită descoperite, fie că aveţi în plan un week-end romantic, fie că vreţi să vă relaxaţi şi să vă încărcaţi bateriile. Bon voyage!
Share this article

Pentru cei pasionaţi de călătorii toamna începe sezonul „city break”: un week-end care să vă încarce bateriile şi în care să descoperiţi savoarea locală. Noi vă propunem să încercaţi varianta „small city break” – şi nu ne referim la numărul de zile, ci la dimensiunea oraşelor vizitate. Vă propunem o listă de 10 orăşele pitoreşti din Europa care merită descoperite, fie că aveţi în plan un week-end romantic, fie că vreţi să vă relaxaţi şi să vă încărcaţi bateriile. Bon voyage!

Giethoorn, Olanda

Orăşelul Giethoorn din nordul Olandei este adesea comparat cu Veneţia datorită canalelor sale pitoreşti. Peisajele acestui oraş par a fi desprinse din cărţile de poveşti ale copiilor. Şi trebuie să recunoaştem că acoperişurile din stuf ale caselor atent îngrijite, podurile sale de lemn cu o vechime de sute de ani, cărăruile şi potecile sale ne îndeamnă la visare. Priviţi fotografia de mai sus! Nu-i aşa că este tot ce vă doriţi pentru un weekend relaxat sau o escapadă romantică?

Hallstätt, Austria

Hallstätt, Austria. Foto: iStock

Începi să iubeşti Hallsätt-ul imediat ce începi să îi întrezăreşti contururile. Mărginit de lacul lucios, în care se oglindeşte ceaţa care se răsfiră printre culmile munţilor Dachstein, oraşul este încadrat în patrimoniul UNESCO. O să vă placă să descoperiţi bisericile sale de secol 12, piaţetele sale vii şi colorate, dar şi numeroasele restaurante cochete unde puteţi cina la lumina lumânărilor.

Trebuie să ştiţi că Hallstätt se află la doar o oră de mers cu maşina de la Salzburg şi trei ore de condus de la Viena. Poate fi o destinaţie nu doar pitorească, ci şi confortabilă pentru un week-end în Austria.

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia. Foto: iStock

În anul 1809, poetul englez Byron considera că Sintra, aflat pe vârful muntelui, este, probabil, cel mai frumos oraş din lume. Cert este că de la acele înălţimi priveliştea îţi taie respiraţia în orice direcţie ai privi. Numeroasele monumente romantice de secol al 19 ale oraşului sunt înscrise în patrimoniul UNESCO. Şi, chiar dacă Palatul Pena, ce i-a aparţinut Regelui Ferdinand al II-lea, este un obiectiv turistic impunător care trebuie vizitat, vă recomandăm să faceţi o plimbare romantică şi în grădinile din împrejurimi. Veţi vedea peste 500 de specii de arbori!

Taormina, Italia

Taormina, Italia. Foto: iStock

Tot în categoria orăşelelor romantice se înscrie şi Taormina, această localitate cocoţată pe stâncile Siciliei. De aici puteţi admira Muntele Etna şi, desigur, Marea Ionică. Oraşul are un farmec aparte, cu ruine la tot pasul şi străduţe care te provoacă se le descoperi la pas. Dacă vă propuneţi un sejur demn să concureze cu o lună de miere, trebuie să vă cazaţi la Belmond Grand Hotel Timeo. S-ar putea să fiţi tentaţi să nu părăsiţi camera! 🙂

Korčula, Croaţia

Korčula, Croaţia. Foto: iStock

Acestui oraş de pe insula cu acelaşi nume i se mai spune „Micul Dubrovnik”. Şi poate este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Croaţiei. Ca şi oraşul Dubrovnik, Korčula are numeroase piaţete medievale, catedrale romanice, clădiri renascentiste admirabil renovate şi case vechi cu un farmec aparte. Într-adevăr, este un pic mai dificil de ajuns aici, dar poate tocmai de aceea frumuseţea sa este nealterată. Vizitaţi neapărat plajele aflate la doi paşi de centru şi podgoriile din împrejurimi!

Manarola, Italia

Manarola, Italia. Foto: iStock

Sigur aţi mai auzit poveşti despre acest oraş italian şi despre frumuseţea sa idilică. Manarola este unul dintre oraşele „colorate” aflate pe stâncile din Cinque Terre. Din peisajul acestui oraş fac parte podgoriile terasate şi micul port cu contururi dramatice. Dacă speraţi să aveţi un week-end romantic, trebuie să faceţi o vizită prin împrejurimi şi să păşiţi pe „Via dell’Amore” (Cărarea dragostei), un drum care vă va purta către oraşul vecin, Riomaggiore.

Mostar, Bosnia & Herţegovina

Mostar, Bosnia & Herţegovina. Foto: iStock

Micul orăşel din Bosnia & Herţegovina este, poate, unul dintre cele mai nedreptăţite din Europa. Deşi foarte mic, acesta oferă turiştilor peisaje superbe, precum şi o porţie de istorie. Desigur că trebuie să vizitaţi Stari Most (Vechiul Pod), care face punte peste râul Neretva. Most înseamnă pod, şi, da este landmark-ul cel mai de seamă al oraşului.

Străzile pavate, piaţetele şi magazinele cu suveniruri au un farmec aparte, aşa că merită să străbateţi la pas vechiul oraş. Pentru o privelişte panoramică, mergeţi la moscheea Koski Mehmed-Pasha! Din minaret veţi avea o perspectivă cinematografică asupra oraşului. 

Eze, Franţa

Eze, Franţa. Foto: iStock
Oraşul medieval Eze este situat între Nisa şi Monaco, pe Coasta de Azur a Franţei. Dacă vă plac siturile istorice (şi mai ales cele bine păstrate) aţi nimerit locul potrivit: acest oraş medieval pare că nu s-a schimbat de secole! Nu vă speriaţi, oraşul dispune şi de hotel de 5 stele cu spa şi piscină proprie. Revenind la exotismele locului, trebuie să vedeţi Jardin Exotique d’Èze, o grădină botanică intrată pe lista celor mai bune locaţii de gen din Europa. Nu o să fiţi dezamăgiţi! 
 
Bibury, Anglia
 
Bibury, Anglia. Foto: iStock
 
Ceea ce vedeţi în fotografia de mai sus este o imagine iconică pentru acest orăşel din Anglia. Această localitate pare desprinsă din filmul „The Hobbit”, deşi, trebuie să ne credeţi pe cuvânt, casele au dimensiuni normale. Bibury este un orăşel de-a dreptul şarmant din regiunea Cotswold, aflat la mică distanţă de Cirencester. A căpătat renumele de „cel mai frumos orăşel din Anglia”, mai ales pentru frumuseţea locuinţelor din piatră, care se înşiră de-a lungul râului Coln. Casele de ţară aflate pe Arlington Row (incluse în patrimoniul naţional) sunt atât de cunoscute încât imaginea lor este tipărită şi în interiorul paşaportului englezesc. În secolul 14 aceste case erau corpurile unui mare magazin de lână ce aparţinea mănăstirii. Din secolul 17 au intrat în patrimoniul cultural şi au fost convertite în „cottages”. 

Marsaxlokk, Malta

Marsaxlokk, Malta. Foto: iStock

Nu vă imaginaţi că am lăsat Marsaxlokk pe ultimul loc al listei pentru că ar fi mai puţin lipsit de farmec! Din contră, micul oraş pescăresc se află în topul preferinţelor noastre. Este un „must see” dacă ajungeţi pe insula malteză! Vă va fermeca prin culoare, spirit şi poftă de viaţă.

Imaginea bărcilor colorate ale pescarilor din Marsaxlokk este deja iconică pentru Malta. Bărcile tradiţionale ale acestor pescari poartă numele de „luzzu”, sunt realizate din lemn şi sunt viu colorate, în nuanţe de roşu, verde, galben şi albastru. Portul din această localitate vă poate „răpi” o întreagă zi doar admirându-l. Dar dacă tot aţi ajuns aici, încercaţi restaurantele pescăreşti tradiţionale! N-o să vă pară rău!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora