Soarele Negru: De la simbol nazist la extremismul modern - Mituri și realități - LIFE.ro
Mergi la conținut

Soarele Negru (germană: Schwarze Sonne) este un tip de roată solară (germană: Sonnenrad) simbol originar din Germania nazistă și folosit mai târziu de neonaziști și de alți indivizi și grupuri de extremă dreapta. Designul simbolului constă din douăsprezece rune simbol radiale, similare cu simbolurile folosite de SS în logo-ul lor. A apărut pentru prima dată în Germania nazistă ca element de design într-un castel din Wewelsburg renovat și extins de șeful SS, Heinrich Himmler, pe care intenționa să-l transforme într-un centru pentru SS.

Nu se știe dacă designul a avut un nume sau a avut vreo semnificație specială în rândul SS. Asocierea sa cu ocultismul provine dintr-un roman german din 1991, Die Schwarze Sonne von Tashi Lhunpo (Soarele negru al lui Tashi Lhunpo), al autorului ce semnează sub pseudonimul Russell McCloud. Cartea leagă mozaicul Wewelsburg cu conceptul neo-nazist al „Soarelui Negru”, inventat de fostul ofițer SS Wilhelm Landig ca înlocuitor al svasticii naziste.

Liga Anti-Defaimare observă că, deși simbolul este popular în rândul supremației albilor, imaginile asemănătoare cu soarele negru apar în multe culturi și că astfel de imagini ar trebui întotdeauna analizate în contextul în care apare, deoarece s-ar putea să nu fie neapărat menite să servească drept simbol al supremației albe sau al rasismului.

Mozaicul Wewelsburg și perioada nazistă

Simbolul care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de „soarele negru” își are originea la începutul secolului al XX-lea, prima reprezentare fiind mozaicul Wewelsburg. În 1933, Heinrich Himmler, șeful SS-ului, a achiziționat Wewelsburg, un castel de lângă Paderborn, în regiunea germană Westfalia. Himmler a intenționat să transforme clădirea într-un centru pentru SS, iar între 1936 și 1942, Himmler a ordonat ca edificiul să fie extins și reconstruit în scopuri ceremoniale. Renovarea lui Himmler a inclus mozaicul Wewelsburg care a fost compus din douăsprezece rune suprapuse radial, de culoare verde închis, cum ar fi cele folosite în logo-ul SS, pe podeaua de marmură albă a turnului de nord al structurii, cunoscut sub numele de „Sala Generalului” (Obergruppenführersaal). Semnificația dorită a imaginii rămâne necunoscută.

Unii cercetători au sugerat că artistul s-ar fi putut inspira din motivele găsite pe discurile decorative din perioada merovingiană (Zierscheiben) din Europa Centrală, despre care s-a sugerat că reprezintă soarele sau trecerea acestuia prin an.

soarele negru

Soarele Negru și neo-nazismul

La sfârșitul secolului al XX-lea, simbolul Soarelui Negru a devenit utilizat pe scară largă de către neofasciști, neo-naziști, cei de extremă dreaptă și naționaliștii albi. Simbolul apare adesea pe steaguri extremiste, tricouri, postere, site-uri web și în publicațiile extremiste asociate cu astfel de grupuri. Grupurile moderne de extremă dreaptă se referă adesea la simbol ca roata soarelui sau Sonnenrad.

Denumirea „Soarele Negru” a intrat în uz mai larg după publicarea, în 1991, a unui roman thriller ocult, Die Schwarze Sonne von Tashi Lhunpo (Soarele Negru al lui Tashi Lhunpo), de autorul Russell McCloud. Cartea leagă mozaicul de la Wewelsburg cu conceptul neo-nazist al „Soarelui Negru”, inventat de fostul ofițer SS Wilhelm Landig ca înlocuitor al svasticii naziste și un simbol pentru o sursă de energie mistică care trebuia să reînnoiască rasa ariană.

O serie de grupuri și indivizi de extremă dreaptă au folosit simbolul în propaganda lor, inclusiv trăgatorul moscheei Christchurch, Brenton Tarrant și grupul australian neo-nazist Antipodean Resistance, iar simbolul a fost afișat de membrii mai multor grupuri extremiste implicate în Unite the Right miting în Charlottesville, Virginia.

Alături de alte simboluri din epoca nazistă, cum ar fi Wolfsangel, runa Sig Armanen și Totenkopf, soarele negru este folosit de unii adepți neonaziști ai satanismului. Savantul Chris Mathews scrie: „Motivul Soarelui Negru este și mai puțin ambiguu. Deși se bazează pe simboluri germane medievale, mozaicul Wewelsburg este un design unic comandat special pentru Himmler, iar principala sa asociere contemporană este ocultismul nazist, pentru care grupurile satanice naziste și neonaziștii ezoterici îl adoptă.”

Regimentul Azov ucrainean, fondat în 2014, a folosit simbolul ca parte a logo-ului său. Politologul Ivan Gomza a scris în Krytyka: „conotațiile liberale ale simbolului din acel logo sunt pierdute pentru majoritatea oamenilor din Ucraina, iar logo-ul are mai degrabă o asociere cu o unitate de luptă de succes care protejează Ucraina.”

WotanJugend, grupul nazist cu sediul în Kiev și conectat la mișcarea politică mai largă Azov, a folosit simbolul Soarelui Negru pentru a se promova grupul.

soarele negru

În timpul invaziei ruse a Ucrainei din 2022, NATO a postat pe Twitter o fotografie cu o femeie soldat ucrainean pentru Ziua Internațională a Femeii. Soldatul a purtat pe uniformă un simbol care „pare a fi simbolul soarelui negru”. După ce a primit plângeri de la utilizatorii rețelelor de socializare, NATO a eliminat tweet-ul și a declarat că „Postarea a fost eliminată când ne-am dat seama că conținea un simbol pe care nu l-am putut verifica ca oficial”.

În mai 2022, a avut loc un atac în masă în Buffalo, New York. Trăgătorul, un adept al supremației albilor, a purtat simbolul Soarelui Negru pe armura sa și l-a plasat pe fața manifestului său digital. Canalele Telegram pro-Kremlin și agenții de influență au răspândit ulterior informații greșite care leagă trăgătorul de Regimentul Azov și de națiunea ucraineană. Cu toate acestea, trăgătorul nu face nicio referire la Regimentul Azov în manifestul său, iar Ucraina primește doar o singură mențiune într-o secțiune plagiată dintr-un manifest anterior al unui trăgător în masă care precede invazia rusă a Ucrainei.

La 1 septembrie 2022, Fernando André Sabag Montiel, care are un tatuaj cu Soarele Negru pe braț, a încercat să-l asasineze pe vicepreședintele argentinian Cristina Fernández de Kirchner.

În iulie 2023, un membru al campaniei prezidențiale americane Ron DeSantis a produs și distribuit un videoclip pe Twitter care conține Soarele Negru. Videoclipul a fost retras rapid după ce a atras atenția și reacțiile mass-media, iar asistentul a fost concediat.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora