Căutare

Share this article

“Mi-aş vinde sufletul să mai văd acest Faust o dată!”, scria un jurnalist de la The Observer, în urmă cu câţiva ani, referitor la “Faust” al lui Silviu Purcărete, un spectacol de teatru despre care toţi cei care l-au văzut spun că este o experienţă unică. Pe 8 şi 9 aprilie, “Faust” revine la Sibiu, unde s-a jucat, de altfel, pentru prima dată în 2007, cele două reprezentaţii urmând să aibă loc (cu o schimbare de distribuţie: în locul actorului Ilie Gheorghe/Faust, care are probleme de sănătate, jucând Miklós Bács) într-un spaţiu neconvenţional: Fabrica de Cultură. 

Succesul incredibil pe care l-a avut „Faust” încă de la premieră (a fost prezentat la unele dintre cele mai importante festivaluri de teatru: Festivalul Goethe de la Frankfurt, Festivalul Internaţional de la Edinburgh etc.), s-a datorat, nu doar stilului vizionar al lui Silviu Purcărete şi actorilor extrem de talentaţi (Ofelia Popii face un rol de excepţie interpretându-l pe Mefisto), ci şi spaţiului atipic destinat jocului. Astfel s-a ajuns de la o hală dezafectată la Fabrica de Cultură (formată din 3 hale industriale), un spaţiu inexistent la vremea premierii spectacolului dar care a fost construit ulterior graţie impactului puternic pe care l-a avut „Faust” încă de la prima reprezentaţie. Într-un astfel de spaţiu, aşadar, spectacolul lui Purcărete readuce în prim plan o lume incredibilă, aflată la graniţa dintre lumesc şi ireal, unde iubirea şi credinţa capătă alte dimensiuni.

Punctând cele mai importante momente din textul lui Goethe – pactul lui Faust cu Diavolul, obsesia lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer -, spectacolul lui Purcărete este o capodoperă teatrală ce îmbină improvizaţia (peste 120 de actori) cu muzica live, proiecţiile video, costumele burleşti şi spaţiul neconvenţional.

Ofelia Popii, Foto: Cotidianul

Nu rataţi, aşadar, o călătorie incredibilă între lumi, ghidată de un magician al scenei (Silviu Purcărete), un maestru al muzicii (compozitorul Vasile Şirli) şi unul al scenografiei (Helmut Stürmer).

Biletele pentru cele două reprezentaţii „Faust din 8 şi 9 aprilie pot fi cumpărate de la Agenţia Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu sau online de pe eventim.ro.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO