ArtsLGBT
Spectacolul vieţii de travestit într-o serie de fotografii
Fernando Cysneiros, fotograf de modă brazilian, este un exemplu de artist care a reuşit, printr-o serie de 20 de fotografii cu travestiţi, să surprindă chipurile unei lumi mai puţin cunscute: cea a travestiţilor.
Oana Borviz
|Reading time: 2 mins
Fernando Cysneiros, fotograf de modă brazilian, este un exemplu de artist care a reuşit, printr-o serie de 20 de fotografii cu travestiţi, să surprindă chipurile unei lumi mai puţin cunscute: cea a travestiţilor.
Oana Borviz
|Reading time: 2 mins
Share this article

Travesti-ul poate fi un subiect destul de delicat, chiar şi în artă. Este extrem de important cum înţelegi acest fenomen (din ce în ce mai actual) şi cum îl transpui astfel încât cel care priveşte să creadă şi să fie emoţionat.

Fernando Cysneiros, fotograf de modă brazilian, este un artist care a reuşit, printr-o serie de 20 de fotografii, să surprindă chipurile unei lumi mai puţin cunoscute, cea a travestiţilor, pe care ne provoacă s-o privim cu alţi ochi. 

De la nume (de scenă, evident) cunoscute precum Kim Chi, Tatianna, ChiChi Devayne şi până la travestiţi simpli, pe care artistul i-a cunoscut în timpul călătoriilor sale, fotografiile cuprinse în proiectul The Drag Series ne arată travestiţi îmbrăcaţi în piese vestimentare surprinzătoare (este cunoscută grija cu care aceştia îşi concept hainele şi machiajul), machiaţi în culori puternice, electrizante, zâmbind cuceritor şi afişând o feminitate excesivă. 

Poate părea o galerie de ciudaţi, caricaturile unor oameni deviaţi, un bal mascat în imagini unde fiecare şi-a imortalizat fantezia pentru ochii curioşilor. Însă The Drag Series este mai mult decât un spectacol în culori, este un fel de statement prin care artistul speră să spulbere multe dintre preconcepţiile legate de travestiţi, acei oameni care adoră să se îmbrace şi să se comporte precum convieţuitorii lor de sex opus: şi anume că travestiul ar fi practicat numai de bărbaţi care visează să devină femei, că travesti-ul s-ar afla în strânsă legătură cu prostituţia sau cu cluburile de noapte etc.

Fernando Cysneiros, Foto: class=

Ceea ce încearcă Fernando Cysneiros cu această serie de fotografii – pe care a început-o în 2014, pe când trăia în Vancouver, şi pe care vrea să o continue în anii următori – este să-i facă pe oamnei să încerce să înţeleagă acest concept de viaţă fără de care unii nu pot trăi (vezi actorul american Roy Haylock, travestit cunoscut cu numele de Bianca Del Rio, care are un succes nebun cu numerele sale de comedie focusate pe tema travesti-ului).

Nu ştim cât reuşeşte Cysneiros să trasmită cu acest proiect însă este clar că fotografiile lui ne fac, nu doar să ne amuzăm, ci şi să ne reamintim că lângă noi există oameni cu gusturi, pe care chiar dacă nu le înţelegem, le putem măcar accepta.

ArtsLGBT
Share this article