Ştefan Câlţia, lumi onirice într-o cutie - LIFE.ro

Căutare

Share this article
Cine nu şi-ar dori un tablou de Ştefan Câlţia în casă? Sigur, asta este puţin mai greu, aşa că nu rămâne decât să răsfoieşti un album cu lucrările, să îi vânezi expoziţiile, sau, dacă te numeri printre cunoscuţii pictorului, să ai bucuria de a-i face o vizită în atelierul său ascuns într-o grădină, pe o veche străduţă a Bucureştiului. E un loc în care timpul curge altfel, în care fiecare obiect e încărcat de poveşti, chiar şi o banală ceaşcă de ceai are o istorie aparte. 
 
Dar mai există o variantă pentru a pătrunde în universul imaginat de Ştefan Câlţia… O serie de 42 de cărţi poştale reunite într-o cutie-album (Ed. Curtea Veche Publishing). Poţi să le scoţi una câte una, să le admiri, să îţi umpli un perete cu ele sau, pur şi simplu, să la păstrezi, pentru a le trimite celor dragi la ocazii speciale, oferind astfel destinatarului părţi semnificative, definitorii ale operei lui Ştefan Câlţia.
 
Selecţia are la bază acele lucrări care fac referire la perioade diferite din repertoriul pictorului (din 1987 până în prezent), precum şi la teme recurente („Lumea ca teatru”, „Călătorul”). Cărţile poştale, însă, te poartă şi în alte călătorii: Casa Albastră, iarna, peisajul transilvănean, unicornul, vasul cu flori de câmp, călătorul, grădinarul… sunt fragmente din lumea pe care Ştefan Câlţia o (re)imaginează pe pânză şi pe hârtie.
 
Peisajele şi fragmentele de natură reprezintă simboluri ale „locurilor” care l-au format: Şona, satul bunicilor; Făgăraşul în care a copilărit; Herina, satul din Transilvania în care s-a reîntors pentru restaurarea unei vechi biserici în care a organizat apoi o expoziţie; şi chiar Bucureştiul unde a creat cea mai mare parte a lucrărilor sale.
 
„Eu nu plec de la meditaţii sau texte ideatice atunci când pictez, pornesc de la stări. Iar personajele vin să împlinească această stare, cumva”, spune artistul.
Aşa că, până la o vizită în atelier sau la achiziţia unui tablou, accesul în lumile fermecate ale lui Ştefan Câlţia se poate face pe un soi de scurtătură, începând cu cele 42 de cartoline şi continuînd cu foarte multă imaginaţie. 
 
 
 
 
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO